Josef


26/27 I den sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd från Gud till en ung flicka i staden Nasaret i Galileen. Hon hade trolovats med en man av Davids släkt som hette Josef, och hennes namn var Maria.
Lukasevangeliet 1:26/27


Josef heter den man som Gud utsåg till att bli Jesus "fosterpappa" på jorden. Om honom får vi läsa några gånger vid väldigt viktiga händelser i Marias och senare i Jesus liv. Men han förblir en annonym person som Bibeln inte talar mycket om.


4Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, 5för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn.

Lukasevangeliet2:4-5

Guds änglar hjälper Josef att fly undan Herodes, som hade planerat att döda Jesusbarnet. Josef flyr med Maria och Jesus till Egypten och skyddar den Heliga familjen.

Det första jag tänker på när jag läser om Josef, eller minns hans roll i den Heliga familjen är hans stora kärlek som han utövar i det tysta.
Det andra som jag fascineras av hos Josef är hans mod. Naturligtvis fick han bokstavlig och konkret vägledning av Gud på olika sätt, men att han vågade tro på Guds budskap till honom och gick emot den judiska kontexten med alla sina samhällsregler och den judiska lagen för att lyda Gud och rädda Maria från att bli stenad till döds, som lagen krävde är stort.


Det sista vi läser om Josef är när han och Maria återvänder till Templet i Jerusalem för att leta efter den tolvårige  Jesus, Lukasevangeliet 3:41-51.

Det finns många Bibliska människor som jag vill tacka för att de är goda exempel för oss människor nästan två tusen år senare, och Josen är en av dem.

Jag tackar dig Josef för att du valde att bryta med patriarkalismen.
Tack Josef, för att du litade på Gud.
Tack Josef, för att du är den goda förebilden för alla fäder på jorden.
Tack Josef, för att du älskade Maria och skyddade henne.
Tack Josef, för att du var hederlig, tystlåten, klok och saktmodig man, du samlade familjen.

Viktoria.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0