Reningsprocess

Så som guldet måste renas genom att smältas ner av hög värmeprocess
så måste även varje själ renas av alla dammpartiklar och annan smuts.
Smältprocessen gör guldklimpar till en löslig massa som glimmar vackert,
men den är glödande het att den bränner allt som kommer i beröring av det.
Själen som genomgår en en reningsprocess är så samlad inom sig själv,
att den bara vill möta sin Herre och Skapare så fort som möjligt.

Själens reningsprocess kan liknas vid att bli levande korsfäst av den man älskar mest.
Smärtan av att bli avskalad lager efter lager är glödande het och värker i själ och kropp.
Men om inte själen genomgår denna rening blir hon inte  som pånyttfödd,
själen måste dö bort från allt som samlats på henne, allt som har dolt Gud för henne.
Själen är först då redo för att ständigt vara i Guds närvaro och vilja hans vilja.


Viktoria.

Här följer guldets renningsprocess. Jag hittade texten på  hemsidan " Guld och Silver"

Rening i smältverk

Produkten från första stadiet av utvinning av guld ur malm är ett guldhaltigt slagg som behöver renas. Oftast är detta gjutet som tackor för enkel hantering, men innan guldet kan bearbetas till produkter behövs ytterligare rening.

Rester som finns kvar från andra metaller behöver separeras. Detta genomförs vanligen genom en av två vanliga metoder:

 

Millerprocessen

Denna process använder sig av klorgas som blåses genom en behållare fylld med flytande men orent guld. Då guldet har väldigt hög densitet löses de flesta oönskade ämnen upp men lämnar guldet orört. Orenheterna kan sedan lätt avlägsnas som klorsalter.

Millerprocessen ger guldet en renhet på maximalt 99,95%.

Wohlwillprocessen

Denna reningsprocess är elektrokemisk och uppfanns redan 1874 av tysken Emil Wohlwill. Man använder en dorétacka (tacka med orent guld) som anod, och små tunna bitar av 24 karats guld som katod. Katod och anod är som poler på t ex ett batteri, en med positiv laddning och en med negativ.

Guldet placeras i ett elektrolyt (kemisk lösning) som en elspänning leds genom. Guld och och oönskade metaller upplöses vid anoden och flyttar sig genom kemikalielösningen för att pläteras runt katoden.
När anoden är helt upplöst har man guld med en renhet på 99,999% som kan behandlas vidare beroende på användningsområde, exempelvis myntprägling.

 

Sammanfattning

När man förstår hur mycket arbete och vilka processer som ligger bakom guldframställning från prospektering, brytning, reningsprocess till smältning och hantverk, så inser man varför metallen är så värdefull och eftertraktad. Guld finns i begränsade mängder och kräver mycket energi för att framställas till renad form, och kommer därför således alltid ha ett högt pris. Det finns fortfarande mycket guld i berggrunden världen över, men det blir svårare och svårare att hitta nytt guld att utvinna. Det är helt enkelt inte lönsamt med dagens guldpris, men kan komma att förändras i framtiden.

Reservation för eventuella faktafel i texten ovan.


Var inte rädda

4Jag säger till er som är mina vänner: låt er inte skrämmas av dem som kan döda kroppen men sedan inte kan göra mer. 5Jag skall tala om för er vem ni skall frukta. Frukta honom som kan döda och sedan har makt att kasta ner i helvetet. Ja, jag säger er: honom skall ni frukta. 6Säljs inte fem sparvar för två kopparslantar? Men ingen av dem är glömd av Gud. 7Och till och med hårstråna på ert huvud är räknade. Var inte rädda, ni är mer värda än aldrig så många sparvar.
Luk 12:4-7


Den gode herden

Herren Jesus Kristus liknar sig själv vid en kärlekfull, ansvarsfull, fridfull och frivillig herde. Många av bilderna som Jesus använder sig av är hämtade från naturen och jordbrukslivet. jag tror inte det var för att han inte kunde måla upp vackra bilder från himmelen och evigheten utan han gjorde det för att folk skulle kunna identifiera sig med eller känna igen de olika berättelserna med de förenklade bilderna för att kunna ta till sig Hans budskap.
Jag tycker väldigt mycket om berättelsen om "Den gode herden" för att den är så äkta och talande för Herren själv som min och din herde.

11
Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren. 12Den som är lejd och inte är herde och inte äger fåren, han överger fåren och flyr när han ser vargen komma, och vargen river dem och skingrar hjorden. 13Han är ju lejd och bryr sig inte om fåren. 14Jag är den gode herden, och jag känner mina får, och de känner mig, 15liksom Fadern känner mig och jag känner Fadern. Och jag ger mitt liv för fåren. 16Jag har också andra får, som inte hör till den här fållan. Också dem måste jag leda, och de skall lyssna till min röst, och det skall bli en hjord och en herde. 17Fadern älskar mig därför att jag ger mitt liv för att sedan få det tillbaka. 18Ingen har tagit det ifrån mig, jag ger det av fri vilja. Jag har rätt att ge det, och jag har rätt att få det tillbaka. Detta har min fader bestämt för mig."
Joh 10:11-18

Viktoria.

Att leva av Andens frukter

Att födas på nytt genom guds Heliga Ande är att besegra satans list mitt i stormen och lita på Guds löften.
Att födas på nytt innebär att vi ser framåt och hoppas på Gud och vilar i Hans Kärlek, fast verkligheten är en plåga för vår kropp.
Att födas på nytt av Guds Ande är att gå segrande genom den inre och yttre stormen.
Att födas på nytt av Guds Ande är att leva sitt liv efter Guds ord och finna tröst och glädje i Ordet.
Så här skriver Aposteln Paulus om vad Andens frukter är:

22
Men andens frukter är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, 23ödmjukhet och självbehärskning. Mot sådant vänder sig inte lagen. 24De som tillhör Kristus Jesus har korsfäst sitt kött med alla dess lidelser och begär. 25Om vi har andligt liv, låt oss då följa en andlig väg. 26Låt oss inte bli inbilska, inte utmana varandra, inte avundas varandra.
Gal 5:22-25

Viktoria.


Barnperspektiv

Det var skolstart i en kristen skola och skolan bjöd på äpplen och bullar. man ställde äppelkorgen vid ingången och bullfatet i mitten av korridoren. En grupp ur tredjeklasssen gick in och de såg äppelkorgen och gick mot den. Någon lärare hade skrivit en lapp och tejpat den ovanför korgen och en av flickorna läste texten högt: " Ta bara ett äpple var. Gud ser dig."  alla i gruppen lydde snällt frökens uppmaning.
När det kom fram till bullfatet skyndade sig några för att ta en bulle också. En pojke plockade på sig två bullar och var riktigt lycklig och ropade till alla andra som gick förbi: ta så mycket ni vill! Gud är där borta och vakar över äpplena!

Viktoria.

Ett personligt möte med Herren

Maria från Magdala och Herren

11Men Maria stod och grät utanför graven. Gråtande lutade hon sig in 12och fick då se två änglar i vita kläder sitta där Jesu kropp hade legat, en vid huvudet och en vid fötterna. 13Och de sade till henne: "Varför gråter du, kvinna?" Hon svarade: "De har flyttat bort min herre, och jag vet inte var de har lagt honom." 14När hon hade sagt det vände hon sig om och såg Jesus stå där, men hon förstod inte att det var han. 15Jesus sade till henne: "Varför gråter du, kvinna? Vem letar du efter?" Hon trodde att det var trädgårdsvakten och svarade: "Om det är du som har burit bort honom, herre, så säg mig var du har lagt honom, så att jag kan hämta honom." 16Jesus sade till henne: "Maria." Hon vände sig om och sade till honom: "Rabbouni!" (det är hebreiska och betyder mästare). 17Jesus sade: "Rör inte vid mig, jag har ännu inte stigit upp till min fader. Gå till mina bröder och säg dem att jag stiger upp till min fader och er fader, min Gud och er Gud." 18Maria från Magdala gick då till lärjungarna och talade om för dem att hon hade sett Herren och att han hade sagt detta till henne.

Joh 20:1-10


Viktoria.


1 Kor 2:6-16

Guds vishet förkunnas

6Vishet förkunnar vi för de andligt fullvuxna, men inte en vishet som hör till denna världen eller denna världens förgängliga makter. 7Vad vi förkunnar är Guds hemlighetsfulla vishet, som var fördold men som redan före tidens början av Gud var bestämd att leda oss till härlighet. 8Den kände ingen av denna världens makter till - om de hade känt till den skulle de inte ha korsfäst härlighetens herre. 9Vi förkunnar, som det står i skriften, vad inget öga sett och inget öra hört och ingen människa anat, det som Gud har berett åt dem som älskar honom. 10Och för oss har Gud uppenbarat det genom Anden, ty det är Anden som utforskar allt, också djupen hos Gud.

11Vem utom anden i människan vet vad som finns i människan? Ingen utom Guds ande vet heller vad som finns i Gud. 12Och vi har inte fått världens ande utan Anden som kommer från Gud, för att vi skall veta vilka gåvor Gud har gett oss. 13Därför talar vi heller inte om dessa ting med ord som mänsklig vishet har lärt oss utan med ord som Anden har lärt oss - vi tolkar andliga ting med Andens hjälp. 14Den oandlige tar inte emot vad Guds ande säger, det är dårskap för honom, och han kan inte förstå det eftersom det måste bedömas på ett andligt sätt. 15Den som är andlig däremot kan bedöma allt, men själv kan han inte bedömas av någon. 16Vem känner Herrens tankar så att han kan upplysa honom? Men vi tänker Kristi tankar.


Viktoria.


Gud gör mirakel av trasor

Jag har upptäckt något gott hos mig! Jag trodde att aposteln Paulus kamp mot sitt ego, eller synden i honom, som han kallar det i  Rom 7:20, skulle vara en kamp för varje kristen så länge han/hon lever på jorden. Visst är det så i stora delar av livet men eftersom Gud bor i oss troende, liksom Han bodde i aposteln Paulus, så vill Han göra mirakel av oss, bara vi vill det, vill säga.
Jo! jag har upptäckt att Gud verkar i och genom mig, genom Herren Jesus Kristus och  sin Ande, och leder mig att göra det goda mot mina plågoandar, fats jag själv inte vill det och ofta önskar dem ur min väg.
Detta är inget nytt för troende människor, men för min del så har detta goda Guds verk pågått genom mig ett tag nu och kontinuerligt att jag förvånas efter varje situation jag räddat och undrar hur det gick till, fast jag varit noga med att göra det bästa av situationen och varit väl medveten om vad jag gör och samtidigt inte. För jag vet att det inte är   jag, mitt gamla jag som handlar utan Gud handlar genom mig.
Jag är glad att veta att Gud omvandlar varje troende så att hon gör det goda även då hon vill göra det onda.

Så här skriver aposteln Paulus i Rom 7:19-20, om kampen mellan själen och kroppen:

19
Det goda som jag vill, det gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag.
20Men om jag gör det jag inte vill, då är det inte längre jag som handlar, utan synden som bor i mig.

Gud överger inte människan och den kämpande tron är vägen till Gud. Gud har gett oss sin Enfödde Son för att vi ska bli lik Honom medan vi ännu lever på jorden. Så här skriver aposten Paulus i Gal 2:20:

20men jag lever, fast inte längre jag själv, det är Kristus som lever i mig. Så långt jag ännu lever här i världen lever jag i tron på Guds son, som har älskat mig och offrat sig för mig.

Viktoria.

Psalm 37:4-7

4Ha din glädje i Herren,
han ger dig allt vad ditt hjärta begär.
5Lägg ditt liv i Herrens hand.
Lita på honom, han kommer att handla.
6Han skall låta din rätt lysa som gryningsljuset,
din rättvisa sak som middagssolen.
7Var stilla inför Herren, vänta på honom.
Reta dig inte på den som har framgång,
den som når sina onda syften.
8Stilla din harm, låt din vrede slockna,
reta inte upp dig, det leder bara till ont.

Psalm 37:4-7


Viktoria.

Eko

Jag tror att Gud har gjort allt för dig och mig redan, genom Jesus Kristus. Der är bara att våga tro på Guds verk genom Herren Jesus Kristus och lita på Herren och vila i Gud.

Detta står i Johannesevangeliet 19:30:

30När Jesus hade fått det sura vinet sade han: "Det är fullbordat." Och han böjde ner huvudet och överlämnade sin ande.

Att våga tro på Gud och lita på Herren och att tillåta oss att vila i Gud kan liknas vid ett eko: om du befinner dig i en dal nedanför ett berg och ropar ut dina tvivel och negativa tankar så ekar de tillbaka till dig med samma eller ännu kraftigare ljud, som gör dig mera tvivlande och orolig. Men om du ropar ut din tro så slappnar du av och vågar vila i Gud av det positiva eko som når dina öron.

Testa dig själv genom att stå under en bro och ropa: Gud! jag förtvivlas till döds nu! var är DU???
Vad får du uppleva när du får detta tvivel tillbaka till din hörsel?
- Gud! Min Herre och Skapare, jag tror på Dig och på Ditt verk för mig genom Jesus Kristus! Tack att Du älskar mig så mycket att Du har gett mig Din Enfödde Son för min och hela världens Räddnings skull!
Kan du höra och känna skillnaden?

Herren Jesus Kristus har tagit på sig all vår synd och befriat oss från djävulens makt över oss, från synden och den eviga döden. Och det bästa vi kan göra är att tro på detta Guds verk för hela mänskligheten.


Viktoria.

"Gläd er alltid i Herren"

Kristna människor borde ägna mera tid och betydligt flera tankar åt att se sig själva i spegeln. Vad jag menar är att vi lär oss att lyssna på Guds ord när vi läser det för att kunna höra Guds Ord och lära oss att vara därefter i ord och handling. ta och läs till exempel 1 KOR 13:1-13 och se dig sedan om bland de kristna du känner. Du lär bli överraskad över alla de trötta, sura och frustrerade själar du möter. Man kan ju undra varför...

Hur mycket vi än spelar glada, fria och vänliga så hjälper det inte oss själva och vår relation med Gud. Folk omkring oss kanske uppskattar vår vänlighet och positiva attityd, men så fort vi tilllåter oss en gnytta falskhet så hinner den ifatt oss så fort vi drar oss undan människor och gör oss - i bästa fall - påminda om att vi borde se innåt och inte trötta ut oss på en påklistrad fasad.

Aposteln Paulus uppmuntrar oss till att vara glada, oavsett livssituation, därför att vi tror på en levande och närvarande Gud:

Gläd er alltid i Herren. Än en gång vill jag säga: gläd er.
Filipperbrevet 4:4


Viktoria.


Guds Heliga Ande talar genom ordet

Idag talde Guds Ande genom Gud ord till mig. Jag vet inte om Guds Ande talar på annorlunda sätt till dig, men till mig talar den på detta vis, när den talar till mig direkt ur en Bibeltext, medan jag läser det:
Jag satt och läste Paulus brev till Filipperbrevet och kom fram till detta stycke:


"jag längtar efter att bryta upp och vara hos Kristus, det vore ju det allra bästa. men för er skull är det viktigad om, och jag vet att jag kommer att bli kvar och stanna hos er alla för att hjälpa er till framsteg och glädje i tron. Och genom mig, genom att jag kommer till er igen, skall ni bli allt stoltare över att tillhöra Kristus Jesus."

Guds Ande ingav mig då att förstå att denna text är ett svar på en situation i mitt liv. Guds Ande talade till mig på ett ordlöst sätt, Anden upplyste mig så att jag förstod denna text på ett klarare sätt.

Tack Herre min Gud att Du älskar mig och alla människor.

Viktoria.

Guds Kärlek

32Han som inte skonade sin egen son utan utlämnade honom för att hjälpa oss alla, varför skall han inte skänka oss allt med honom? 33Vem kan anklaga Guds utvalda? Gud frikänner, 34vem kan då fälla? Kristus är den som har dött och därtill den som har uppväckts och sitter på Guds högra sida och vädjar för oss. 35Vem kan då skilja oss från Kristi kärlek? Nöd eller ångest, förföljelse eller svält, nakenhet, fara eller svärd? 36Det står ju skrivet: För din skull lider vi dödens kval dagen lång, vi har räknats som slaktfår. 37Nej, över allt detta triumferar vi genom honom som har visat oss sin kärlek. 38Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller andemakter, varken något som finns eller något som kommer, 39varken krafter i höjden eller krafter i djupet eller något annat i skapelsen skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår herre.
Rom 8:32-39

Viktoria.

Rädsla eller mod

Rädsla är ett verk av satan, ett verk så effektivt att den kan hindra människan från att förflytta sig ett enda steg framåt.
Rädsla är ett medel för att lamslå människan dän hon befinner sig.
Rädsla är en list så subtil att den hinner beröva människan dess makt över situationer.
Rädsla är satans verk, ett verk som han bygger på tidigare händelser i människans liv,
så att den drabbade lätt luras in i fällan att låta sig hindras och lamslås.
Djävulen intalar då människan en gammal sanning för att lyckas med sitt mål,
men djävulen kan endast lyckas med sitt verk om människan tillåter det.

Men Gud har segrat över satan och tagit ifrån honom all makt över människan genom Jesus Kristus korsdöd och uppståndelse.
Fast en gnutta sanning kan ligga i satans list, så är det människan som har makten över sina val.
Människan har alltid flera val att göra, bara hon är medveten om det.
Herren tvingar inte människan att välja Faderns vilja, utan låter henne att själ välja,
av respekt för människan och Faderns vilja med Skapelse följer Han henne dit hon går istället.
Den Andligt medvetna människan kan genomskåda satans list och spränga rädslans murar,
så att hon frimodigt möter rädslan öga mot öga och genomborrar den med Guds Nådeljus.

Viktoria.

Guds Frid

Gud, min Gud! Din Frid är så dyrbar för mig;
den går inte att köpa för pengar eller goda gärningar,
inte heller ger du den enbart till vissa utvalda.
Nej, din Frid ger Du gratis och i överflöd till var och en som ber Dig därom.
Din Frid räcker till hela mänskligheten och Skapelsen, den tar aldrig slut,
eftersom den är en del av Ditt väsen.

Stormen i mitt inre lugnar Du med Din Frid;
alla splittrande tankar och känslor låter Du dö ut snabbt
och fyller tomrummet med Din Frid och Kärlek.
Din Frid tar jag emot med glädje och tacksamhet,
och vårdar den med glädje, i djupet av min själ.
Din Frid är min lycka, i den vill jag leva resten av mitt liv.

Gud, min Skapare! jag tackar Dig för Din Frid i mig,
jag tackar Dig för Din Kärlek och Din Stora Nåd i mitt liv.
Jag är Din tjänarinna, gör bruk av mig i Din plan för livet.
Jag ber om mycker och låter Dig veta alla mina önskningar,
men jag underkastar mig Din Vilja och ber Dig därom,
för Du är min Herre och Gud och jag är ditt älskade barn.

Viktoria.

Efesierbrevet 2:1-6

Levande genom Kristus

2 1Ni var döda genom era överträdelser och synder 2den gång ni levde i dem på denna tidens och världens vis och lät er ledas av fursten över luftens rike, över den andemakt som nu är verksam i olydnadens människor. 3Sådana var vi alla en gång, då vi följde våra mänskliga begär och handlade som kroppen och våra egna tankar ville, och av födseln var vi vredens barn, vi som de andra. 4Men Gud, som är rik på barmhärtighet, har älskat oss med så stor kärlek 5att fast vi var döda genom våra överträdelser har han gjort oss levande tillsammans med Kristus - av nåd är ni frälsta - 6och uppväckt oss med honom och gett oss en plats i himlen genom Kristus Jesus.


Viktoria.


RSS 2.0