SIBORO MISSIONEN

Vi kan konstatera att just nu, från den 25. mars till och med den 24. april, alltså Påskadagen, så pågår världens mest enade och största mission i Den Syrisk Ortodoxa Kyrkan.
De flesta människor i den suryoye folkgruppen bär sibora som armband eller ring eller som en knut på nyckelringen, armbandsuret, i hemmet eller i bilen och genom denna symbolhandling vittnar om att Gud har blivit människa och ska födas av jungfru Maria om nio månader.

Jag och Abiram hade ett bra samtal om detta ämne vid köksbordet härom dagen. Han tycker att det är ett bra tecken och bär gärna siboro som armband, så när jag höll på att göra siborarmband till honom frågade jag vad han skulle säga till sina icke syrianska vänner när de frågar om hans siboraarmband.
- Ängeln Gabriel hälsade på Maria och sa: Gud säger att du ska bli med barn och föda Jesus. Guds Ande ska göra dig med barn., sa Abiram och jag tyckter att det är ett bra svar.

Sedan pratade vi om varför denna symbolhandling kom till och om vi fortfarande behöver efterleva denna tradition. Abiram tyckte att nu kan ju de flesta människor läsa och Bibeln finns översatt till de flesta språken och att det är bättre att vi läser Bibeln, än håller olika symbolhandligar vid liv. Samtidigt som just symbolhandligar är en del av suryoyes överlevnads strategi i diasporan, eller i hrla världen eftersom vi finns utspridda över stora delar av världen. Även våra ursprungsländer är ju diaspora för oss.

Viktoria.

Oroligheterna i Syrien

Frihetens vindar blåser även i Syrien sedan en tid tillbaka. Folket vill ha rättvisa och demokratisering av landets styre och det med all rätt. Ingen trodde att de hårt bevakade människorna i Syrien skulle våga samlas i stora grupper och gå ut på gator och torg för att ropa ut de orättvisor som de har varit och är det i m¨ång och mycket ännu, drabbade av.
Demonstrationerna bemöts med vapen och kallsinningt död från regimen. Många sivila har blivit dödade och landet är skakad av detta nya fenomen. I Syrien bor det flera olika folkgrupper men olika religiösa tillhörigheter sida vid sida och alla försöker leva fredligt med varandra, bland dem den suryoye folkgruppen.
Den syrisk ortodoxa kyrkan har sin  största befolknings del i Syrien, dessutom finns Patriarkatsätet i huvudstaden Damaskus.
Oroligheterna i Syrien påverkar kyrkan på ett negativt sätt eftersom man är ett minoritets folk och religiösgrupp. Makten i Syrien har fungerat fredligt för kyrkan med religions utövningsfrihet, inom vissa av regimen urformade och begränsade ramar. Syrien är det land som har varit bäst för den syrisk ortodoxa kyrkans överlevnad i Mellanöstern fram till för några veckor sedan.

Vi ber att Herren Jesus Kristus vakar över sin Kyrka på jorden.

Viktoria.

" Du är ett hjälte"

Makbula var glad även idag, men trött. Jag och Makbula åkte till sjukhuset klockna 09.30 och kom i tid till Hennes läkartid. Läkaren är överläkare och väldigt trevlig och expert på sitt specialområde. Men han bröt ordentligt på svenska. Han var facsinerad av att makbula är så välbehållen, pigg och fräch och berömde oss assistenter som jobbar med henne.

Det är alltid roligt att höra av utomstående att vi gör vårt bästa för Makbula, även om vi vet att vi gör ett bra jobb så vet vi också att vi mår själva bäst när vi gör vårt jobb med hjärta och själ.

När jag berättade den senaste sjukdomsproblematiken för honom och hur vi har kämpat för att sköta Makbulas kropp så att hon inte har fått sår sa han: "Ja jag höra hur ni kämpar, det ni gör jätte bra! Du är ett hjälte!" utropade han. Jag fortsatte att prata för att inte skratta. Han var trevlig och vänlig men framförallt är han mycket kompetent överläkare.
Makbula fick läkarvård och en ny tid om ett tag för återkontroll, sedan gick vi därfirån till akuten.

På akuten fcik vi som tur var inte vänta för länge på läkare. vägen från anmälan till inskrivningen och samtal med sjuksköterska och väntan på ledig undersökningsrum var lång och bökig, men det gick bra.
Sjuksköterskan tog  pulsen och blodtrycket på Makbula. Läkaren kom och undersökte henne och ordinerade blodprover och röntgen. Skjuksköterskan tog blodprover och vi gick sedan till röntgen.

På röntgen var vi fyra kvinnor som hjälptes åt så att bilderna blev bra. Det var bökigt men vi var alla mycket kompetenta i våra respektive yrken och det gick väldigt bra där också.  Sedan gick vi tillbaka till akuten och väntade på att få träffa läkaren en sista gång för diagnos, då han skulle ha både provsvaren och röntgen svaren med sig till oss. Så fantastiskt allt fungerar ändå, med en rusning som det var på akuten.

Makbula var helt slut av alla vändor och somnade i sin rullstol en bra stund medan vi väntade på läkaren.

Makbula hade lugninflammation och läkaren skrev ut antibiotika till henne. han ansåg inte det var nödvändigt att lägga in henne på vårdavdelning, för de kunde inte göra så mycket mera för henne där, sa han. Vi litade på doktorn och gick till apoteket och hämtade ut hennes antibiotika, beställde sedan färstjänstbuss och åkte hem.
Vi kom hem strax efter klockn tre och var trötta båda två.

Viktoria.

Makbula


Jag ringde till Distrikssköterskan och vi fick en läkartid för Makbula kl. 19.00 ikväll.
Det var ovanligt lugnt ovh tyst på Vårdcentralen, men vi fick komma till den enda arbetande läkaren en halv timma senare än vår bokade tid.

Läkaren konstaterade lunginflammation. Han skrev akut remiss till Akumedicin på  Karolinska Universitets Sjukhuset Huddinge.
Makbula har en tid på urologen i morgon klockn 10.00, därefter ska jag ta henne till akuten och där ska hon få sina lungor röntgade och få antibiotikabehandling. Antagligen kommer hon att läggas in för ytterligare observation eftersom hennes sjukdom i sig försvårar andningen.

Så tråkigt för Makbula att vi inte sprang med henne till närakuten redan efter den andra receptfria host och slemlösande medicinen som vi gav henne. Vi körde vår vanliga och mycket enkla behandling av henens halsont, men vi väntade för länge med att larma när vi såg att hon inte blev frisk, som vid tidigare förskylningsprioder hon har haft.

Stackars Makbula. Men imorgon får hon rätt behandling.



Detta är min stora syster Makbula.

Viktoria.

Makbula och assistenterna

Igår kväll ringde en av Makbulas personliga assistenter till mig och var orolig för Makbula för hon hade feber, sa hon.
Makbula har inte återhämtat sig helt från sin inflamation i halsen, som hon drabbades av sist, hon har dragits med lite rethosta och slem i halsen.
Assistenten och våra föräldrar var oroliga och ville helst att jag skulle springa till Makbula och ta hand om henne själv. Men jag lugnade dem och rekommenderade att de gav henne Alvedon och fuktighets salva för slemhinnorna och att de måste ha huvudläget på sängen högt. Jag skulle ju jobba idag och trodde inte att det var så farligt som de trodde med Makbula.
De var oroliga för faran med feber i samband med att Makbula skulle få Botox-behandling idag.
Jag oroades av deras oro naturligtvis, men jag måste lita på att de kan sitt jobb. jag tycker om att delegera ansvar och lita på att människor tar sitt ansvar och gör sitt jobb, oftast fungerar det bra.

Jag trodde att Makbula kanske håller på att få lunginflamation som konsekvens av den långdragna inflamationen i halsen och hann planera för att lägga in henne för medicinskt behandling från denna morgon. jag hade naturligtsvis svårt att somna då. För jag hann samtala med Gud om Makbulas plats i vårt föräldrahem som Herren Jesus Kristus själv, jag får skriva mera utförligt om de tankarna senare.

Så i morse när jag kom till Makbula var henns glada skratt jag hörde! Hon var så lycklig att se och höra mig att all min oro försvann. Makbula hade ingen feber och lät mindre rosslig i halsen idag. Hennes glädje mittade av sig till mig och vi pratade och skrattade tillsammans och våra föräldrar blev lättade av att höra oss skämta och vara glada.

Jag avbokade bussen till Makbula Dagligaverksamhet och meddelade personalen att hon inte kommer idag för hon skulle till Huddinge Sjukhus för behandling med Botox.
När jag hade hunnit ta upp Makbula och gett henne medicinen och hängde på Sondmaten och vi var klara med morgonrutinerna ringde telefonen.
Sjuksköterskan från Spasticitetsmottaginigen och meddelade att läklaren var sjuk och vi fick en annan tid istället.

Så kan de gå ibland.

Viktoria.

Gud överger inte

Min Herre och min Gud! Jag ropar till Dig och Du svarar mig.
Livet är då lätt att njuta av och jag fylls av tacksamhet mot Dig.
Du överger mig inte i mina mörka tankar, min vrede och smärta.
Du lägger Din hand på min axel och låter mig uppleva Dig hos mig.
Då brister jag i glädjefull tacksamhet mot Din Kärlek till mig och hel Skapelsen.

Ena dagen angrips jag av djävulen och alla hans makter som vill splittra mig i Dig,
och jag tror att jag skall förgås av den splittring de inger mig.
helst borde jag gömma mig under mitt täcke och bara ropa på Dig,
men satan är listig och lyckas då och då få mig att prata av mig med människor,
istället för att fly till Dig, min Gud i Jesus Kristus namn.

Tack för distansen och andrummet Du skapar för mig, min Herre.
Andrummet i tid och rum från satans angrepp är Din vägledning, av min själ hem till Dig.
Distansen till det onda runtomkring mig får mig att minnas Dig som min Herre och Gud.
Du i och med mig leder mig ut i naturen för att möta, andas in och tacka Dig i mitt liv. 
Tack min Herre och min Gud, för att Du älskar mig.

Viktoria.

Annorlunda mirakel

I går var det en vacker solig förmiddag här hos oss. Jag gick till en vännina för att tillsammans ta en lång promenad i naturen vid Mälaren.  Hon hade inte hunnit dricka sitt kaffe, för hon hon räknade med att jag skulle gå in till henne, sitta en stund och småprata först innan vi givk på promenad, som vi brukar göra, men denna dag vill jag inte gå in utan ville sitt ute på gården och njuta av solens ljus och värme.

Medan jag väntade på min vännina så analyserade några tankar som hade pågått i min hjärna sedan dagen innan. Jag såg ner på marken och såg att efter den smälta snön hade det bildats en nät av damm, det såg ut som spindelnät. Nätet täckte gräset, eller de som fanns kvar av det som inte torkat ut under sommarvärmen i somras. Jag såg att några grässtrå kämpade sig upp och ut genom nätet och då ingav mig Guds heliga Ande detta, genom ordlösa tankar i mina tankar:

"Gud kan, men gör inga mirakel så som du vill och trori ditt nuvarande fall, men han ger Dig kraft och styrka inifrån så att du, liksom gräset kan och vill kämpa dig ut och ur "nätet"."

Genast kände jag en frid fylla eller ersätta mina plågsamma tankeverksamhetoch befrielnsen från min egen smärta och hämndlystnad försvann.

Min Herre och min Gud, ske Din vilja och inte min, amen.
Ibland vill jag ha handgripliga verk och mirakel av Dig och ber Dig om det också, men Du vet bättre än mig och jag litar och förtröstar på Dig.  Men du vet att det är kämpigt och plågsamt ibland. Tack att Du älskar mig.

Vi gick på en lång promenad och samtalade om livets goda och svåra stunder, som vanligt. Vi såg våresn första blommor med; Blåsippor.

Viktoria.

Maria får besök av en ängel

Idag är det 25 mars och enligt Kyrkofädernas räkning så var det den 25 mars för snart 2000 år sedan som en ung judisk flicka fick besök av Guds sändebud: ängeln Gabriel som talade med henne och förklarade för henne att hon skulle bli med barn genom Guds Heliga Ande och föda en son som hon och hennes trolovade Josef skulle ge honom namnet Jesus.

Vi kan läsa mera om  i Lukasevangeliet 1:26/27-38

26/27I den sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd från Gud till en ung flicka i staden Nasaret i Galileen. Hon hade trolovats med en man av Davids släkt som hette Josef, och hennes namn var Maria. 28Ängeln kom in till henne och sade: "Var hälsad, du högt benådade! Herren är med dig." 29Hon blev förskräckt över hans ord och undrade vad denna hälsning skulle betyda. 30Då sade ängeln till henne: "Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud. 31Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus. 32Han skall bli stor och kallas den Högstes son. Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron, 33och han skall härska över Jakobs hus för evigt, och hans välde skall aldrig ta slut." 34Maria sade till ängeln: "Hur skall detta ske? Jag har ju aldrig haft någon man." 35Men ängeln svarade henne: "Helig ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig. Därför skall barnet kallas heligt och Guds son. 36Elisabet, din släkting, väntar också en son, nu på sin ålderdom. Hon som sades vara ofruktsam är nu i sjätte månaden. 37Ty ingenting är omöjligt för Gud." 38Maria sade: "Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt." Och ängeln lämnade henne.


I Den Syrisk Ortodoxa Kyrkan finns en gammal (Sibora, om detta ord kommer från Sbertho, så betyder det glädjebudskap, och mina öran låter det korrekt, då denna symbolhandlig har med Glädjebudkspet om att Gud blir människa, att göra.)tradition som vi än idag följer. De som går på Gudstjänsten denna dag får en mini garnnysta som är två tvåfärgad; vit och röd. De flesta syrianer, stora som små bär av detta garn
somarmband, ring eller en knut i nycklarna, i bilen eller hänga på en helgonbild i hemnet.
Denna är en symbolhandling som kom till när allmänheten inte var läs och skrivkunnig och genom att bära denna symbol påmindes man om just denna stora dag, inte bara i Marias liv utan i hela mänsklighetens liv.
Färgerna symboliserar att Gud -VIT- blev människa -RÖD- bodde bland oss. (Bars av Maria bland oss till att börja med).
Garnnystorna välsignas av prästen innan de delas ut till alla som är närvarande i kyrkan. de i sin tur delar med sig till sina familjemedlemmar. Man bär denna symbol fram till Påskdagen, då klipper man bort det och hälst sa ksa man bränna upp den, eftersom det är en välsingnad symbol.

Symboler fungerar ju som bäst när man ständigt blir påmind om dem samtidigt som man gör (samma) symbolhandlig.


Viktoria.

Psalm 71:1-18

Psaltaren är alltid en livets källa för varje generation som läser den.

71
1Till dig, Herre, tar jag min tillflykt,
svik mig aldrig!
2Du som är trofast, hjälp mig, befria mig,
lyssna på mig och rädda mig.
3Var min klippa dit jag kan fly,
borgen där jag finner räddning.
Ja, du är min klippa och min borg.
4Befria mig, Gud, ur de ondas grepp,
rädda mig undan gudlösa våldsmän.
5Du är mitt hopp, o Herre, min Gud,
min trygghet ända från min ungdom.
6Från min första stund har du varit mitt stöd,
från moderlivet min styrka,
jag sjunger ständigt ditt lov.
7Jag har blivit ett tecken för många
i min fasta förtröstan på dig.
8Min strupe fylls av lovsång till dig,
dagen lång vill jag sjunga till din ära.
9Stöt inte bort mig på min ålderdom,
överge mig inte när krafterna sviker.
10De som står mig efter livet smider planer,
mina fiender säger om mig:
11"Gud har övergett honom.
Sätt efter honom, grip honom,
han är räddningslöst förlorad!"
12Gud, dröj inte långt borta!
Min Gud, skynda till min hjälp!
13Skam och vanära må drabba dem som hotar mig,
hölj dem som vill mig ont med smälek och skymf.
14Själv vill jag alltid hoppas på dig,
åter och åter sjunga ditt lov.
15Jag vill vittna om din trofasthet,
ständigt vittna om den hjälp du ger,
fast jag aldrig förmår det till fullo.
16Jag vill besjunga dina storverk, Herre, min Gud,
den trofasthet som endast du kan visa.
17Gud, från min ungdom har du fostrat mig,
och ännu förkunnar jag dina under.
18Överge mig inte, o Gud,
när jag är gammal och mitt hår har grånat,
låt mig förkunna din kraft för nya släkten.
      Psalm 71:1-18

Viktoria.

Jag tror på En Gud som...

Idag har jag och en av mina vänninor samtalat om Gud. Det var inrtessant för våra samtal har utvecklats till att hamna i Gud med tiden, det var inte så i början av vår vänskap. Vi pratade faktist om helt skilda världar under flera år och var sällan överräns om att Gud är Treenig och Herren Jesus Kristus är Guds Son och Gud samtidigt.
Idag är jag väldigt glad för hennes skull för hon är sitt högre jag nu, tror jag, och hon tycka vara glad för att ha hittat sitt högre jag. Hon utstrålar en frid mitt i en kaotisk känslosituation och det verkar hon trivas med.

Gud, jag vill tacka Dig i Jesus Kristus namn för denna min vännina. Tack att Du har visat henne Din vilja och tagit emot henne med kärleksfull och öppen famn. Det är inte min förtjänst att hon har hittat Dig i sitt liv och nu äntligen vågar vila i Dig, utan det är fär att Du älskade henne först och för att hon vill ha relation till Dig och accepterat Dig som sin Herre och Gud.

Jo! Vi samtalade om världens äldsta dilemma; Teodicéproblemet= hur kan ondskan pågå så som den gör i människan och i världen samtidigt som vi tror att Gud är kärlek.?
Vi hade ett långt och väldigt bra samtal. Vi kom inte fram till ett slutgiltigt svar, men vi analyserade olika tankegångar och kom fram till att Gud ser, hör och vet allt och att hans rättvisa är det hopp som vi människor har att hoppas på och att förtrösta oss på. För om vi inte tror och litar på en Gudomlig rättvisa bortom den mänskliga rättvisan som är mera korrumperad, missbrukad och orättvis än rättvis, så dör vår tro och vårt framtida hopp på Gud bit för bit.

Jag tror på En Gud som älskar sin Skapelse och aldrig överger den, men allt liv har en bestämd tid att leva på jorden.
Jag tror på En rättvis Gud med en rättvisa bortom världens och människan rättvisa.
Jag tror på En Gud som gör sin vilja känd för var och en som av hela sitt hjärta längtar, med eller utan ord, efter att få umgås med Gud.

Viktoria.



Du, min Gud är mitt allt.

Min Herre och min Gud! Tack för herren Jesus Kristus i mitt liv.
Idag fick jag uppleva Din närvaro så tydlig och mäktig som jag aldrig minns den tidigare.
Jag gick genom eldprovet och kom ut utan att brinna upp!
Jag eller Din Heliga Ande i och med mig styrkte mig så att jag inte en enda minut behövde tvivla på Dig.

Detta är nytt för mig och jag älskar det av hela mitt hjärta.
Jag var inte jag utan du i och med mig och det ingav Du mig samtidigt som Du verkade i och genom mig.
Du är mitt allt, min Skapare och Gud, även när jag tvivlar på dig och det vet Du.
Så jag vill tacka Dig av hela mitt hjärta och vittna om Dig för alla människor.

Det är detta du i och med mig som gör att jag skriver nya inlägg hela tiden i denna blogg.
Det är Du i och genom mig som gör att jag kämpar för Bibelstudierna.
Det är Du som verkar genom mig när jag förlåter och går vidare.
Det är Du i mitt liv som ger mig hopp och tröst att lita på Dina löften till mig.

Viktoria. 

Rubrik, någon?

Mona är en syriansk kvinna på 50 plus. Vi kände till varandra tidigare men har börjat lära känna varandra i och med att vi simmar i badhuset och träffas där. Vårt gemensamma samtalsämnen är flera; tron på Gud, kvinnans ställning i den syrianska kontexten och därmed patriarkalismen som ett problem, kyrkan och alla män som styr eller inte styr i kyrkan, men sitter på sina poster år efter år tills döden skiljer dem från kyrkobyggnaden...

I kväll var jag glad men hade inte mer än en timme på mig att simma. Jag hade jobbat, lagat middagsmaten lite tidigare, åkt med Abiram på utvecklingssamtal och handlade på väg hem, och gav med mig och köpte det Abiram ville ha.
 " för jag har ju så bra betyg, mamma och du sa ju själv att du är SÅ stolt över mig. Så vad säger du mamma? Visst förtjänar jag nya hörlurar?." Ja, du skulle väl själv ge efter för ditt charmiga barn, som dessutom sköter sig så bra i skolan...

Mona var också glad, men hon hade mycket att berätta för mig om kyrkornas tid för förnyade styrelser.
Det hade gått lite vilt till i söndags i Södertälje, i Mor Yakob Katedralen tydligen.

Mona var irriterad på patriarkalismen i kyrkan och i den syrianska kontexten, som vanligt, men någon revolution vill hon nog inte ha där, för hon har sin trygghet i just den kontexten och det leder bara till total kaos om reformen äger rum över en natt. Den behöver några decenier på sig för att ta plats, var vi överräns om båda två.

Kvinnor kan åstakomma stora och bra förändringar tillsammans.

Viktoria.  



Bränt Kretskort

Min dator har dött, ja bokstavligt talat så har den dött; det går inte att få igång den. Skärmen får ingen ström och lyser inte. Någon i min familj sa att det var kortslutning, men idag tog vi den till experter och nu vet vi att felet är oåterkalleligt: Kretskortet är bränt. Man kan säga att min dator har fått hjärtstopp och dog.
Sånt är ju även det mänskliga livet; för många av oss kan döden komma helt oväntat och ovälkommet men blixtsnabbt skörda det liv som skall tas.


Tur att jag tycker om att spara alla mina arbeten i USB-minnen och några i pappersform.
Nu skriver jag på familjens andra dator sedan en vecka tillbaka och om ni har märkt flera felstavningar så beror det på att jag inte har lärt mig att koppla på rättstavnings mannicken till denna sida, eller program än.
Jag lär mig väl även det så småningom, till dess bjuder jag på ett gott skratt.


Viktoria.

Avundsjuka

Har du hört berättelsen om avundsjukan mot judarna under medeltiden?
Avundsjukan är ett väldingt gammalt beteende som följt människan sedan Eva och Adams uteslutning ur Paradiset. Och vad jag förstår så har den inte ändrat sitt beteende utan snarare har den avanserat med tiden, eftersom människans hjärna har utvecklats och fler hjärnceller används idag i det daglioga livet.

Men på mitten av 1300-talet så härjade Digerdöden som värst i delar av Italien. Man tror att den började där och spreds vidare till andra europeiska länder för att senare spridas med handeln till Mellanöstern. Sjukdomen, som även kallas Svarta döden, eller Pesten, hade förts in i landet med sjömän och spreds vid direktkontakt och luftsmitta, tydligen. Sjukdomen skördade många människors liv och inga läkare kunde finna botemedel mot den. När sjukdomen kom till dåvarande Påvestaden, Avignon i Frankrike och hemsökte ett stort munkkloster började fruktan för Gud analyseras. Man trodde att detta var Guds vrede mot människor.

Jo! Avundsjukan mot judarna hade sina väl grundade orsaker hos samhällets överklass i Europa; judarna var rika och lånade ut pengar till handelsmän och krigsherrar. Många i samhällets överskikt hade alltså stora skulder till många judar. Kanske kunde de inte betala tillbaka skulderna, men de såg sin chans att bli av med sina utlånare i och med att alla sökte syndabockar att anklaga för den hemska katastrofen som drabbade människorna rika som fattiga. Och man fann judarna som syndabockar, inte för att det var sant eller rätt, men de var lösningen på många problem samtidigt och man propagerade för det intensivt och snart var judeförföljelsen i Europa ett faktum; de beskylldes för att vara smittbärare och massmördare och behandlades därefter.

Och visst känner vi igen själva driften; "Varför inte passa på att bli av med den som är bättre än oss när vi har övertaget"?

Jag bara undrar hur världen skulle ha sett ut förutan avundsjukan i människorna. Med facit av alla krig och folkmord i handen kan vi konstatera att uppenbarligen skulle världen vara mycket bättre.

Detta visste Gud och därför berättar Herren Jesus Kristus om människors avundsjuka i bland annat, Markusevangeliet 12:1-12


Viktoria.

Vad händer...

Vad är väl våra lyxbekymmer jämfört med Japanernas eller Tokiyobornas problem?
Kärnkraftveken är inte bara Japans problem, utan hela världens, men det är de människor som bor, eller bodde i närheten av kärnkraftverken som drabbas av haveriet i Fukushima. Radiaktivaämnen som frigörs och sprids i luften, som konsekvens av skadorna som har drabbat fyra av de sex reaktorerna är livsfarliga för de som arbetar med att rädda de reaktorer som går att rädda.

Eller alla de människor som är i händerna på illa sinnade diktatorer i Lybien eller Bahrain?

Världen brinner och människor dör an naturkatastrofer eller människohänder, men livet går vidare oavsett och alla andra som inte direkt är drabbade lever sina liv och gör det bästa av sin vardag, och det är inget nytt. Så har det alltid varit, annars skulle världen och människorna inte vara det de/vi är idag.


Viktoria.


Om förlåtelse.

Matteusevangeliet 18:21-35


21
Då kom Petrus fram till honom och sade: "Herre, hur många gånger skall min broder kunna göra orätt mot mig och ändå få förlåtelse av mig? Så mycket som sju gånger?" 22Jesus svarade: "Jag säger dig: inte sju gånger utan sjuttiosju gånger.

23Därför är det med himmelriket som när en kung ville ha redovisning av sina tjänare. 24När han började granskningen förde man in en som var skyldig honom tio tusen talenter. 25Eftersom han inte kunde betala befallde hans herre att han skulle säljas tillsammans med sin hustru och sina barn och allt han ägde, så att skulden kunde betalas. 26Tjänaren kastade sig ner och bönföll honom: ’Ge mig tid, så skall jag betala alltsammans.’ 27Då kände hans herre medlidande med honom och lät honom gå och efterskänkte hans skuld. 28Men när tjänaren gick därifrån mötte han en annan tjänare, som var skyldig honom hundra denarer. Han grep honom om strupen och sade: ’Betala tillbaka vad du är skyldig!’ 29Den andre kastade sig ner och bad honom: ’Ge mig tid, så skall jag betala.’ 30Men han ville inte utan gick därifrån och lät sätta honom i fängelse tills skulden var betald. 31När de andra tjänarna såg vad som hände tog de mycket illa vid sig och talade om alltsammans för sin herre. 32Då kallade denne till sig tjänaren och sade: ’Din usling, jag efterskänkte hela din skuld när du bad mig om det. 33Borde du inte ha varit lika barmhärtig mot din kamrat som jag mot dig?’ 34Och i sin vrede lät hans herre bödelsdrängarna ta hand om honom tills hela skulden var betald. 35Så skall min himmelske fader göra med var och en av er som inte av uppriktigt hjärta förlåter sin broder."

Viktoria.


Vad är lycka?

Har du följt teveserien om Lycka så har du säkert bildat dig din egen uppfattning om vad lycka är eller inte är, om du inte hade redan gjort det, menar jag. Men jag vill delge dig mina tankar om vad lycka kan vara, enligt mig.

Lycka är färskvara som du inte behöver jaga, men som du måste vårda för att få njuta av den.
Lycka är inte bara ett känslomässigt tillstånd som kommer och går, utan ett välbefinnande tillstånd som påverkar hela dig; din kropp lika mycket som din själ och vill finna sitt bo i dig.

Skillnaden mellan det tillfälliga känslostyrda lyckoruset och det tillstånd som griper tag i hela dig är både själva tillståndet och varaktigheten.

Lyckan är att ha någon att älska, att ha en tro och i detta fall betyder det att du ska tro på Den Treenige och levande Guden. Vidare är lycka att ha ett arbete att tycka om och att ha hopp om framtiden.

¤ Att ha en eller flera människor att älska får dig att känna dig behövd, viktig, levande och lycklig, eftesom du gör människor lycklig med din kärlek.
¤ Att ha ett arbete som du tycker om att utföra får dig att känna dig bra, viktig en av den mänskliga gemmenskapen som bidrar till Skapelsens och mänsklighetens överlevande
¤ Att ha hopp om framtiden, att ha något att se framemot gör dig levade och lycklig så att du frivilligt delar med dig av den lyckan till andra.

 Den personliga lyckan breror mera på att själv ha kärlek att ge till andra än att själv bli älskad, eller om det är så att ens egen kärlek är då så oegoistisk att den även räcker till att älska sig själv.

Men den som fullbordar ens lycka är Herren Gud som älskar oss oegoistisk och helt oberoende av vår person.
Jag tror och vet det sedan jag själv har fått erfara och uppleva Guds kärlek till mig själv, att den Kärleken är ovärderlig jämfört med alla sorters mänsklig kärlek.
Så vi kan säga att Guds kärlek är den som gör dig och mig levande och lycklig i kropp och själ och det är den som är varaktig. Det är rent av den som är mening med livet.

Viktoria.

Se inåt och möt Herren Gud.

Herre min Gud och skapare! Hur står du ut med alla människors ondska som ständigt pågår?
Jag minns min egen ondska som bäst när jag är mitt uppe i mina tvivel på Dig,
inte när jag tvivlar som värst utan när Du gett mig ett andrum och påminner mig om Dig i mig.

När jag undrar över ditt tålamod och kärlek till de onda, förstår jag inte hur Du står ut.
Men genast rör du vid mitt hjärta och Din kärlek till mig befriar mig från mina tvivel.
Så minns jag att det var jag som nyss varit ond i Dig, men Du älskar mig ändå, trots min ondska.

Mina tvivel och min ondska blåser Du bort ur mig med Din Kärlek och du ger mig Din frid.
Skammen gör sig påmind och djävulen påminner mig om min skuld gentemot Dig, min Gud,
men jag väljer att tro på Din bamhärtighet och försoning och ger satan en känga.

Min Herre och min Gud, tack för ditt tålamod, Din barmhärtighet och Din Kärlek.
Tack för Din försoning och förlåtelse som befriar och låter människan växa.
Tack Gud i Herren Jesus Kristus namn för Din Helga Ande i människan och i Din Skapelse.

Viktoria.

Meningen med livet

Aposteln Paulus skriver om "vägen framför andra: Kärleken" i 1 Korinthierbrevet 13. Jag har lagt ut hela kapitlet som ett inlägg för ett tag sedan, jag hänvisar till 1 Kor 13 för dig att läsa i Bibeln, för den är värd att läsas flera gånger om.

Jag tror att meningen med livet är Kärleken; allt vad vi företar oss med Kärlek upplever vi själva som glädjande och vår nästa känner sig sedd, älskad och bekräftad av oss då. Det är särskilt under fasta som vi bör uppmärksamma våra tankar och handlingar och medvetet välja att styra dem att tacka "Ja" till Guds kärlek till oss. Fastan handlar ju inte bara om att tacka nej till livets överflöd, den handlar lika mycket om att tacka ja till det bra tillfällen som varje dag ger oss. För det finns ju så väldigt mycket som vi kan göra i, för och med vår egen person för att låta oss vara ett instrument för Guds Kärlek, som till exempel att vilja vara ett instrument för Guds Kärlek. Bara att se inåt och upptäcka att vi styr vår egen vilja mot Guds vilja är ju långsiktigt god handling, som kan få goda konsekvenser för många människor och även för Skapelsen.

Tänk efter när du senast gjorde en god gärning bara för sakens skull, eller för att få andras uppmärksamhet eller för att känna dig själv förträfflig. Hur kände du dig några timmar senare, efter att den första och ytliga lyckorusen rann av dig?
Tänk dig nu i en situation när du handlade för att du ville hjälpa din nästa därför att du tänkte dig i dennes ställe och förstod att det kunde ha varit du själv och att du då skulle vilja möta en vänlig själ som hjälpte dig utan några baktankar. Hur kändes det efter några minuter? kanske fick du ont i ryggen eller kände dig trött och utmattad, men efter några timmar, när du hunnit återhämta dig, tror jag att du kände en fridfull känsla som lade sig över dig och den glädje den förde med sig fick dig att uppleva en kärlek för mänskligheten som du inte tänkte att det var möjligt?

Jag tror att Guds kärlek till människor och hela Skapelsen är livets djupa mening. Guds Kärlek är outtömlig och finns till för att vi människor ska ta emot den och låta den bli en del av oss, en del av vår person under vår tid på jorden



Viktoria.

Hur ber du?


För ca 10 år sedan var jag ganska osäker på hur jag skulle be, när jag bad till Gud. Jag kunde några av kyrkans fasta böner utantill och rabblade upp dem, men jag kände inte att jag blev berörd av dem, för de kom mera från min mun än från mitt hjärta och de kändes som tomma fraser som uppfyllde kravet jag hade på mig om att be till Gud. Så när jag förstod att det måste finnas bättre sätt att be på fick jag mod att be på ett samtalande sätt med Gud. Men det var inte lätt, för jag hade så många murar mellan mig och Herren, som jag själv satte upp, eller rättare sagt som jag hade samlat på mig av alla människor som påverkat mig under livets gång.

Dessa murar var rädsla för att be om det jag ville be om, skam för att våga be Gud om det jag ville ha, syndabelastande tankar om att be högt och tydligt till Gud och några andra fasor som hindrade mig för att känna mig värdig att samtala med Gud och be Honom om det jag ville där och då. Resultatet blev naturligtvis en röra av alla dessa tankar och känslor sammanvävda med min bön och det tyckte Herren inte alls om.

En kväll när jag lån i min säng och bad på detta förvirrande sätt  så fick jag se Herren Jesus Kristus komma mot mig. Han såg majestätisk men väldigt bestämd ut, mötte mina ögon, såg in i mina ögon en stund och sa: "Be tydligt!"
Jag skrämdes av den så vackra och levande bilden av Herren, men kände att jag vill lyda och rasera alla murar och gå direkt till Herren Jesus Kristus nu.

Det tog ett tag innan jag lärde mig att tro på det jag bad om och lita på att herren hörde min bön och kände att min bön var viktig och värdefull, men jag gick aldrig mera tillbaka till att be i rädsla och skam.
Så här vill Herren att vi ber:

12Sannerligen, jag säger er: den som tror på mig, han skall utföra gärningar som jag, och ännu större. Ty jag går till Fadern, 13och vad ni än ber om i mitt namn skall jag göra, så att Fadern blir förhärligad genom Sonen. 14Om ni ber om något i mitt namn skall jag göra det.

Johannesevangeliet 1412-14


Sannerligen, jag säger er: vad ni ber Fadern om i mitt namn, det skall han ge er.

Joh 16:23b


Viktoria.

Homse Karhone

Idag hade jag tänkt laga Thawhwe=linssoppa, men efter ett samtal med N om olika matrecept på traditionell syriansk mat så ändrade jag mig och lagade Homse Karhone= skållade! ärter. Jag ska ge dig receptet här så kan även du laga den goda fasta mat, men först ska jag berätta en historia om denna maträtt.

Jag var mammaledig med vårt andra barn och hälsade på en släkting med mina barn. Släktingens granne hade lagat just denna maträtt, för det var fastadag minns jag, men jag vet inte om det var fasta inför Påsken eller en vanlig onsdags eller fredagsfasta.
Grannen kom även med en hel gryta till släktingen och hennes familj och eftersom jag var där med mina barn så bjöds även vi på en tidig middag. och jag tyckte så mycket om Homse Karhone att jag ville lära mig att laga den grytan själv i mitt hem och frågade min lite försiktigt hur man gör. Grannen började berätta och förklara för mig och precis när jag tyckte att jag hade snappat upp receptet så hojtar släktingen till mig; "nej, nej, du kan inte laga sån mat. Du har fullt upp med dina barn ju, jag kan laga den maten någon gång och bjuda er på det. Bry dig du inte om såna svåra konster."
Släktingen hade vit ett senare tillfälle mycket riktigt lagat Homse karhone och kommit över med en liten ryta till mig och den smakade väldigt gott, men jag tyckte jag hade berövats makten att själv lära mig att laga den, och tyckte inte om den tanken.

Jag skulle naturligtvis bevisa både för mig själv och för släktingen att jag visst kan laga även den svåra maträtten och gjorde ett försök men det lyckades jag mindre bra med och efter den gången vågade jag inte laga den maträtten och med tiden hade jag mer eller mindre glömt bort att den smakade så gott. Min rädsla för att misslyckas vägde tydligen större än min längtan efter den goda maten...

Ibland kan ord sätta djupare spår än slag, sägs det...

Men idag berättade N om hur hon brukar laga denna gryta och jag kom hem och satte igång med att tillaga grytan. Det var en ren njutning att laga min efterlängtade gryta! Den smakar väldigt gott, mycket godare än de tidigare gångerna jag ätit av den, och min familj har ätit av den och tycker mycket om den.

Här är receptet för 8 personer
Du behöver två lökar
Fem stycken vitlöksklyfter
Två burkar inlagda gula ärtet (Homse)
Kryddor
Tomatpuré

2 dl. hurike= koskos
4dl garso= finmalet hurike
2 matskedar malet koriander ( kizbarto)
0,1 tsk salt
Lägg dessa ingredienser i en skål och häll över 6dl kokande vatten. Täck över med lock eller talrik. Låt det stå i en halv timme.

Hacka två lökar och fem st vitlöksklyftor. Stek dem i en dl olivolja, 1tsk salt och 2 tsk rödpeppar, bryn dem tills de får en brun färg.
Skölj de gula ärterna och häll över dem i grytan och rör om.

Häll över 1 liter kokande vatten och 3 matskedar tomatpuré. Låt koka i tio minuter.

Nu ska du knåda Huriken, blanda med gaffel tills "degen" svalnar sedan kan du knåda de som en deg. Det ska vara mjuk och lätt att forma till små bollar.

Börja ta en liten bir "deg" och rulla det till små bollar, stora som mellanstora glaskulor, lägg dem på en tallrik tills du har format hela "degen" till små bollar. Häll sedan över dem i den kokande grytan, lår koka i tio minuter till, sedan är det klart att låta svalna och äta.

det är enkelt och roligt att laga Homse karhone och mycket gott att äta!

Viktoria.

Internationella kvinnodagen

Idag är det Internationella kvinnodagen, som mer eller mindre firas i hela världen, eller i de länder och stater där kvinnor kan, vill och vågar göra den uppmärksam i samhället där de lever. Som bekant är det i många länder där kvinnor fortfarande inte får komma till tals i det offentliga rummet eller visa sig offentligt, utan att dölja ansiktet och/eller hela kroppen.
De kvinnor som drabbats och fortfarande drabbas svårt idag är de i delar av den Afrikanska kontinenten som våldtas i krigets tjänst av motståndarnas militärer. De Tutsier som har fallit offer för hemska våldtäkter i syfte att vanära och splittra familjer och att smitta ner kvinnorna med Aids. Ofta är kvinnorna inte äldre än oskyldiga tonårsflickor som våldtas brutalt för att de tillhör fel sida av kriget.
Detta är fruktansvärt naturligtvis, men det är många kvinnors vardag idag, på 2000-talet och det behöver världen uppmärksamma, belysa och informera om kraftfullt en dag som idag. Fotografiska museet i Stockholm har en mycket bra utställning om några av dessa drabbade kvinnor. Jag vet inte hur länge utställningen pågår, men det är lätt att ta reda på, för den som är intresserad.

Idag behövs internationella kvinnodagen uppmärksammas mer än någonsin, enligt mig. Med tanke på att varje generation behöver upplysas om människors kamp för rättvisa och solidaritet i världen och för hela mänskligheten, så kan en speciell dag som idag vara en vägvisare.
Nu tror jag ju på att varje ny dag är helig och viktig, men alla de dagar som har en bra och upplysande tradition bakom sig och alltså är bärare av goda utvecklings möjligheter för mänskligheten ska bevaras och efterlevas för kommande generationer, om än med förnyelseanda för varje ny generation.

Viktoria.

Projektet "Gift mot sin vilja" 2

Den 20. januari åkte jag och biträdande rektorn för att träffa Gerhard H på Ungdomsstryrelsen i stan för att diskutera projektet, " Gift mot sin vilja."

Det var ett intressant möte, men resan dit var mera intressant. Det är alltid trevligt att tänka tillbaka på de möten man minns med glädje och ny kunskap. All kunskap är inte bra eller nödvändig att samla på, men all kunskap som vi samlar på kan vi använda till att göra bra eller bättre saker i livet.

Jag upplevde att herr Gerhard hade förväntat sig att få veta groteska sanningar om tvångsäktenskap och lite annat, för han såg lite besviken ut när jag berättade att studien är minst 20 år försenad vad gäller val av livspartner i största allmänhet inom den syrianska folkgruppen.

För två veckor sedan ringde biträdande rektorn upp mig i ett annat ärende, men jag frågade hur det har gått med projektet och om de två ungdomsgrupperna har svarat på hans förfrågan om att jag ska föreläsa för dem i ämnet.
Jo, både SOKU= Syrisk ortodoxa kyrkan ungdom och UI= ungdomsinitiativet har tackat ja till mig som föreläsare och till ämnet. Men det var inte klart på det ekonomiska planet än från skolan sida. Biträdande rektorn hade lagt ansvaret på rektorn för att räkna ut vad det skulle kosta skolan att ta på sig ett sådant uppdrag, inklusive mitt arvode. Det är naturligtvis Ungdomsstyrelsen som då står för alla kostnader, är det tänkt.

Vi får se hur det går.


Viktoria.

Stora fastan

Idag är det Fastlagssöndagen enligt kyrkokalendern. I Den Ortodoxa Kyrkan inleds den femtio dagar långa fastan inför Kyrkans stora högtid; Påsken, imorgon.

Att fasta är att avstå från dyra matvanor eller som man kan se det i modern tid; att avstå från dåliga vanor. I båda fallen offrar vi något av oss själva till förmån för ett enklare och lugnare leverne för egen del, men mera givmildhet och generositet mot vår nästa.
Jag tror att bön och fasta är väldigt bra komplement till meditation och samtal med herren Jesus Kristus. Om vi fastar på ett aktivt och medvetet sätt och därför att vi vill göra det så passar ju Kyrkans fasteperiod väldigt bra; vi fastar tillsammans med många andra människor och i samme Guds namn. Bara tanken på att en stor mängd människor fastar ( avstår från animaliska produkter) och som det är tradition i Den Syrisk Ortodoxa Kyrkan, ber två gånger per dag i kyrkan över hela världen, är hissnande.

I moder tid är det väldigt vanligt att människor i den Syr. Ort. kyrkan fastar en vecka i början av fastan och den sista veckan, alltså passionsveckan. Denna reform trädde i kraft under andra hälften av 1900- talet i och med industrialismens framfart i Mellanöstern.

Viktoria.

Frisk i halsen och kroppen

Det är underbart att fri från alla främmande bakterier i kroppen och känna igen mig själv i min kropp, igen.
Men antagligen behövde jag vila ut och var trött och mottaglig för smittan för att ta det lugnt, annars hade jag kört på som tidigare...
Det har sällan varit så gott att sova som den gångna veckan! Jag sov både dag och natt utan minsta minsta känsla av tristess.

Viktoria.

RSS 2.0