Föreläsning

I morgon, tisdag den 1. Maj kl. 19.00-21.00, på Suryoyo Föreningen i Storvreten, håller jag i en föreläsning om Skillnaden mellan traditioner och BibelOrdet.
Du som är intresserad är välkommen. Fri entré!


Viktoria.

Den hemmavarande sonen/dottern

Berrätelsen om den Förlorade sonen, finns att läsa om i Luk 15:11-24. Jag har tidigare skrivit lite om
Den Förlorade sonen och skrev att jag kanske skulle skriva om den hemmavarnade sonen.
Idag vill jag lyfta fram den hemmavarande sonens ilska och besvikelse. Vi kan läsa om honom i Luk 15:25-


Men den äldste sonen var ute på fälten. När han på vägen hem närmade sig huset hörde han musik och dans. 26Han kallade på en av tjänarna och frågade vad som stod på. 27Tjänaren svarade: ’Din bror har kommit hem, och din far har låtit slakta gödkalven därför att han har fått tillbaka honom välbehållen.’ 28Då blev han arg och ville inte gå in. Fadern kom ut och försökte tala honom till rätta, 29men han svarade: ’Här har jag tjänat dig i alla dessa år och aldrig överträtt något av dina bud, och mig har du aldrig gett ens en killing att festa på med mina vänner. 30Men när han kommer hem, din son som har levt upp din egendom tillsammans med horor, då slaktar du gödkalven.’ 31Fadern sade till honom: ’Mitt barn, du är alltid hos mig, och allt mitt är ditt. 32Men nu måste vi hålla fest och vara glada, för din bror var död och lever igen, han var förlorad och är återfunnen.’”


Den hemmavarnade sonen är han/hon som aldrig gett upp sig själv, sin egen person för att släppa in Guds kraft i sig så att han/hon kan bli förvandlad genom Guds Helige Ande.

Vi kan känna igen oss i den hemmavarande sonen/dottern lika mycket som i den förlorade sonen/dottern, men det blir farligt när vi litar på vår egen kraft och våra egna gärningar. Vårt liv kvävs av bitterhet, avund och ilska när vi tror att vi måste förtjäna Guds Nåd och gör våld på oss själv för att uppnå alla möjliga krav och förväntningar på vad vi ska göra för goda gärningar och hur och när vi ska handla efter de uppstälda idealen.
Att gå omkring och tro oss göra allt är att lura oss själva; även om folk skulle ge oss medaljer för våra prestationer så lär vårt levnads sätt krocka med Guds vilja oftare än vi vill erkänna. För Guds vilja är annan än människors vilja.

Skillnaden mella den förlorade sonen och den hemmavarande sonen är att han som fick ut sitt arv i förtid och slösade bort det på ett liv i lyx och egoism är att han kom till besinning ( Luk 15:17) och återvände hem till sin pappa. Han hade levt upp alla sina, eller pappans pengar och var pannk, hungrig, törstig och kanske hemlös, alltså var han inte längre sitt gamla bekymmerslösa jag, utan en ny personlighet hade börjat grå i honom. Nu var han beroende av sin pappa och hoppades på hans förlåtelse.

Medan den hemmavarnade sonen litade alltjämt på sin egen kraft och uppfyllde allas förväntningar som förväntades av en son, på den tiden och lite mer. Han tvingade och pinade sig själv till det yttre, men när han inte fick några medaljer av pappan eller folket, så odlade han den farliga bitterheten, ilskan och avunden, som tog död på hans livslust.

Det värsta var att ingen tvingade honom att ta på sig martyrrollen, utan han tog på sig den frivilligt, eller lät sig falla i den rollen och tvingade sig själv att vara kvar i den i alla år. Istället för att erkänna sina fel och brister och avsäga sig "sin egen frälsarroll," och ta emot Guds Nåd.

Är du en ofrillig martyr?

Viktoria.

Ordet

För att vi ska veta att Ordet är levande och fungerar för var och en av oss i vår egen vardag och tid, måste vi inte bara höra/läsa Ordet utan lika mycket göra Ordet. Det är vad kristen tro handlar om.
När vi läser Bibeln så talar gud till oss i Ordet och då ska vi också svara Gud, då uppstår en dialog mellan människan och Gud.


47Den som kommer till mig och hör mina ord och handlar efter dem – vem han är lik, det skall jag visa er. 48Han är lik en man som när han bygger ett hus gräver djupt och lägger grunden på berg. När floden svämmar över vräker sig vattnet mot huset men förmår inte rubba det, eftersom det är väl byggt. 49Men den som hör och inte handlar, han är lik en man som bygger ett hus på marken utan att lägga någon grund. Floden vräker sig mot huset, och det rasar genast ihop och förödelsen blir stor.”
Luk 6:47-49

För att det ska bli god frukt av vår tro och bli Frälsta av Herren så är det tre saker vi måste göra:
1, Komma till Herren, för att lära känna Honom och bygga på vår relation till Honom.
2, Höra/läsa Ordet för att veta vad Han vill att vi ska göra så att vi får gemenskap med Honom.
3, Göra Ordet för att se att Ordet är levande och fungerar för oss och det går att tro och lita på.

När vi är Ordets hörare/läsare och görare så kommer vi att stå emot allt som vill slå ner oss,inte för vår egen styras skull, utan därför att Herren själv är med oss och håller oss uppe med sin Kärlek, sin Frid och Frimodighet.

Guds Ord är levande och radikalt. När du talar ut det; både bokstavligt och i handling så kan det förvandla ditt och andras liv radikalt. Det finns en otrolig mäktig kraft i Guds Ord som pånytt föder människor och Skapelsen.
Guds Helige Ande samverkar i Ordet och hjälper oss att förstå det och låta oss säga det Gud vill att vi ska veta genom Ordet i den situationen.


Viktoria.


 

Den kämpandeTron

I kolosserbrevet kan vi läsa mycket om de människor som en gång tagit ett beslut och låtit döpa sig i Kristi namn och gått med i den kristna gemenskapen, men när olika omständigheter har trängt sig på dem så har de haft det jobbigt. 
Nedan uppmuntrar brevets författare församlingen i Kol. att stå fasta i sin tro på Gud och stå emot världens påträngande frestelser: det gäller att ha Kristus i centrum av allt i livet.
Det är främst de gamla traditionerna som spökar och som kan vara de troendes fallgropar, därför uppmanar brevets författare de troende att inte ge efter för för sina invanda mönster och låta andra manipulera eller tvinga dem att "hänga på", som förr. 

16
Låt därför ingen döma er för vad ni äter eller dricker eller hur ni iakttar högtider eller nymånar eller sabbater. 17Sådant är skuggan av det som skulle komma; själva kroppen är Kristus. 18Låt er inte berövas segern av dem som hänger sig åt självförnekelse och ängladyrkan och som fördjupar sig i sina syner. De blåser upp sig med sina fåfänga människotankar 19och håller sig inte till honom som är huvudet och som försörjer hela kroppen och binder ihop den med leder och senor, så att den växer som Gud vill.

20Om ni med Kristus har dött bort från de kosmiska makterna, varför beter ni er då som om ni levde i världen och underkastar er påbud som: 21Låt bli! Smaka inte! Rör inte! 22Det gäller ju saker som skall förbrukas och upplösas och är bara människors bud och läror, 23låt vara att det kallas vishet eftersom det ser ut som fromhetsövningar, självförnekelse och späkningar, förakt för kroppens behov.
Kol 2:16-23

Det är absolut inte lätt att leva för Kristus, som nybörjare; det kräver sina offer och sin hårda kamp att står emot gamla vanor och mönster. Problemet är inte bara att du ska ge upp saker och ting som du vant dig vid, utan det stora problemet är att ta mod till dig och stänga alla dörrar och fönster varifrån du blir påmind om dig själv och ditt liv i världen. Då du levde för dig själv ocg älskade det, för det var ju ditt liv. Dessutom så kommer du att få påhälsning av onda makter utifrån som är lömska och gör sitt yttersta för att få dig att vända åter till ditt gamla jag.
Men Gud är större än människan och ondskan och han kommer till Din räddning så fort du har satt din tilltro till Honom och ropat på Hans hjälp, av hela ditt hjärta.

Viktoria.


Gud är trofast



1Mitt barn, om du närmar dig Herren för att tjäna honom,
bered dig då för prövningar.

2Var ståndaktig och håll ut,
gör inget förhastat när olyckan kommer.

3Håll fast vid Herren och lämna honom inte,
så skall det gå dig väl till slut.

4Ta emot vad som än läggs på dig,
och ha tålamod i alla slags lidanden.

5Ty liksom guld prövas i eld,
så prövas Guds utvalda i lidandets ugn.

6
Lita på honom, så skall han ta sig an dig.
Håll dig på rätta vägar och hoppas på honom.

7
Ni som fruktar Herren, vänta på hans barmhärtighet,
och vik inte av från vägen så att ni faller.

8
Ni som fruktar Herren, lita på honom,
så skall er lön inte utebli.

9
Ni som fruktar Herren, hoppas på allt gott,
på evig glädje och barmhärtighet.

10
Se på dem som levt i gångna tider:
Har någon som litat på Herren blivit sviken?
Har någon som stått fast i gudsfruktan blivit övergiven?
Har någon åkallat Herren utan att bli hörd?

11
Nej, barmhärtig och nådig är Herren,
han förlåter synder och hjälper i nödens stund.
Jesus Syraks vishet 2:1-11

Viktoria.

Sann kristen gemenskap

Sann gemenskap i Kristus kan endast uppstå om vittnesbördet är grundat i Bibelordet, om gemenskapen mellan de kristna inte har denna grundfundament att bygga på så håller inte resten av bygget.
I sann kristen gemenskap måste det finnas ett ömsesidigt förtoende, därför att gemenskapen är beroende av de troendes enhet.
Sann gemenskap i Kristus måste förnyas varje dag genom att vi låter Guds Heliga Ande arbeta med och genom oss.
För att vi ska kunna leva kvar i sann kristen gemnskap, så måste vi var och en av oss ha en personlig och levande relation till Herren Jesus Kristus och samtidigt, eller på köpet så bygger vi då på den gemensamma/kollektiva/ församlingens/ gemenskapens relation till Herren Jesus Kristus, därför att sann kristen gemenskap är både Andlig och medmänsklig.



5Och detta är det budskap som vi har hört av honom och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom. 6Om vi säger att vi har gemenskap med honom men vandrar i mörkret, ljuger vi och handlar inte efter sanningen. 7Men om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, då har vi gemenskap med varandra, och blodet från Jesus, hans son, renar oss från all synd. 8Om vi säger att vi är utan synd bedrar vi oss själva, och sanningen finns inte i oss. 9Om vi bekänner våra synder är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss synderna och renar oss från all orättfärdighet. 10Om vi säger att vi inte har syndat gör vi honom till lögnare, och hans ord finns inte i oss.
1 Joh 1:5-10





.


Viktoria.

Jesus grät igår

Den lille pojkens ögon, rädsla och smärta har följt med mig i två dygn snart och jag vill dela med mig av den händelsen som inträffade på förmidagen i går. Egentligen ville jag ha den bara för mig och Jesus, men när jag i eftermiddags läste en artikel i DN (Paraboler i Fittja blir färgglad konst ), som handlar om att sätta färg på parabolerna som sticker ut ur de gråa bettong höghusen i vår Norra kommundel.

Det är ett "konst-projekt", som Isabel Löfgren står bakom. Hon syr "klänningar" och sätter färg på parabolantenerna genom att klä dem i färggranna tyger.

" Projektet ska ge en annan bild av förorten, och visa att de som bor här är trygga och glada. Jag möts av en oerhörd empati och bra känsla här, säger Isabel Löfgren." Står det att läsa i början av artikeln. Det är de två meningarna som fick mig att vilja berätta om den händelse jag blev vittne till igår, utanför en skola häromkring.

Konst i all ära, men varför ska det alltid vara utomstående som ska tala om för oss i förorterna vad som är bra  eller dåligt för oss?
Isabe Löfgren har förståelse för att pabolerna fungerar som en livna till våra hemländer och hon blev nyfiken på oss som bor i Botkyrka Kommun, den Norra delen. Hon har till och med bott i förorten det gäller i två månader nu. Vilket spännande äventyr det måste vara; hon behöver faktiskt inte belat dyrt för en charterresa för att uppleva mystik och annorlunda livsstilar i Österlandet, den finns ju så nära inpå samhället och isolerad från storsamhället så fungerar den som en egen ö mitt i det sekulariserade samhället.

Jag trivs väldigt bra med att bo, arbeta och leva i förorten och i mångfallden av etnicitet, kultur och språk och känner mig vara en del av det stora samhället. Vi bor och lever i Sverige som är vårt Nya hemland nu.
Men jag skulle önska att vissa skolor hade bättre och flre ressurser så att de kunde anställa flera lärare och andra vuxna i skolorna.

Nu till händels igår: jag var ute och gick och när jag närmade mig en grundskola såg jag att två pojkar tjafsade om något. Jag trodde att de lekte och gick några steg förbi dem, men då skrek pojke 1 med gråten i halsen och jag vände mig om och mötte hans vädjande och tårfyllda ögon. Jag gick tillbaka till pojkarna och såg och hörde att pojke 2 ville ha pojke 1s cykel.
- ge mig din cykel genast, säger jag! jag ska bara cykla runt på skolgården och ska ge den dig, på gud jag lovar, - nej! du får inte min cykel, det är min cykel!
- ge hit den ulan!
- nej!
Jag gick närmare och sa åt pojke 2 att sluta bråka med killen.
- det är min lille bror!
- nej, jag är inte hans lillebror, sa pojke 1, snabbt och släppte inte min blick.
Jag försökte vädja till pojke 2s goda sidor, men han blev ännu ivrigare att vilja ta cykeln. Han började knuffa på pokjen och hotade med att slå sönder honom, så fort jag försvann därifrån.
- jag ska visade  ulan! och i skolan i morgon, jag ska ...... din mamma!
Pojke 2 fick tag i pojke 1s nyckelnkippa och försökte fly med den. Pojke 1 försökte kväva sin gråt, sin rädsla och sin smärta och släppte inte min blick. jag tog tag i pojke 2s arm och tog ifrån honom nyckeknippan och gav den till pojke 1.

I samma stund såg jag två vuxna män komma ut från skolan, de hade ryggsäckar på sig och jag tolkade det som att de var lärare på den skolan. Jag vet inte om de såg oss ens, för de bara gick rakt fram och med ryggen mot oss.
Kan hända att de haft en jobbig arbetsdag och inte orkar med alla tankar och känslor som skulle förfölja dem om de ingrepp...
Pojke 1 stod på sig och släppte inte ifrån sig sin cykel. Jag fick pojke 2 att ge sig iväg med sin rosa sparkcykel, men han hoppade på pojke 1s cykeldäck med sin sparkcykel och ljulet skadades lite.
Jag stod kvar och pratade lugnt med pojken tills han gick in i porten och hem till sig. Pojke 2 hittade nya kompisar på skolgården som han "lekte"? med.

Jag har bett för båda dessa pojkar sedan igår. Jag ber Dig Herre att Du ger av Din Frid till dem båda, för de behöver det, men för olika anledningar.
Gud Du älskar dem båda, för Du har skapat dem och till Din avbild. De har ont och smärtan skedde i Din Son.
Du vet vad de behöver Herre, och jag ber Dig att ge dem av Din Frid.
Pojke 1 för att få mod och jaga bort rädslan.
Pojke 2 för att få inre ro och smak av sann kärlek.

Viktoria.


I Guds Församling

I Guds Församling finns det små och stora människor.
Vissa är korta eller långa, tjockabehövs eller smala,
men alla behövs vi i Guds Församling, sådanna vi är.

Vissa är trubbiga i sitt inre och behöver lära sig att lägga sina bekymmer vid Jesus fötter.
Andra är politiskt korrekta  för de frukatr människorna mer än Gud.
Ännu andra är lagiska för de tror att Gud bara ser till de yttre handlingarna.
Men alla behövs vi i guds Församling, för vi har inte kommit dit av oss själva,
utan det är Gud som har älskat oss och kallat oss dit.
Därför att Gud vill göra oss lika Jesus Kristus, kärleksfullt och succesivt.

Gud har blivit människa för att hela de sjuka och ge evigt liv åt alla som tror på Gud,
och det verk som Gud har gjort genom Jesus Kristus.
I Uppståndelsen har vi fått försoning till Gud; vi har fått vår relation helad,
tack vare Jesus lydnad mot Fadern ända fram till en död på Korset.
Gud har kallat oss till Sin Församling, därför att Han älskar oss och vill ge oss evigt liv.

Relationen mellan människan och Gud gick sönder i Edens Lustgård,
Gud var glad att gå med Adam och Eva och de fick se Honom ansikte mot ansikte. ( Mos 2:25; Mos 3:1-24)
Men de bröt mot Hans tillit, relationen kakelerade och det smärtade Gud.
Men Gud har inte gett upp hoppet om oss, för Han vill gå vid vår sida för alltid,
därför har han gett oss Sin Enfödde Son för att Han betalar vår skuld och skapar försoning mellan Gud och oss.



Viktoria.


Missionsbefallningen gäller alla

Jesus sänder oss alla att missionera i Hans namn:

 
" Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns, Sonens och Den Heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut."

Matt 28:18-20


Viktoria.


Kristus har uppstått från de döda!

- Kristus har Uppstått från de döda!

- Ja, sannerligen! han har uppstått!




Viktoria.


" Jesus, tänk på mig när du kommer med Ditt rike."

Herren lovar rövaren att vara med honom redan idag. Jesus var fastspikad på korset, sönderslagen, hånad och bespottad, men inte uppgiven eller maktlös. Tilssamans med rövaren som bekände sina synder var Han i  Paradiset och för den som hånade honom var han i helvetet och slåg upp portarna för alla de döda som dött i hoppet om en Frälsning.


32De förde också ut två förbrytare för att avrätta dem tillsammans med honom. 33När de kom till den plats som kallas Skallen korsfäste de honom och förbrytarna, den ene till höger och den andre till vänster. 34Jesus sade: ”Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör.” De delade upp hans kläder och kastade lott om dem. 35Folket stod där och såg på. Rådsmedlemmarna hånade honom och sade: ”Andra har han hjälpt, nu får han hjälpa sig själv, om han är Guds Messias, den utvalde.” 36Också soldaterna gjorde narr av honom. De gick fram och räckte honom surt vin 37och sade: ”Om du är judarnas kung, så hjälp dig själv.” 38Det fanns också ett anslag ovanför honom: Det här är judarnas konung.
39Den ene av förbrytarna som hängde där smädade honom och sade: ”Är inte du Messias? Hjälp då dig själv och oss.” 40Men då tillrättavisade honom den andre: ”Är du inte ens rädd för Gud, du som har fått samma straff? 41Vi har dömts med rätta, vi får vad vi har förtjänat. Men han har inte gjort något ont.” 42Och han sade: ”Jesus, tänk på mig när du kommer med ditt rike.” 43Jesus svarade: ”Sannerligen, redan i dag skall du vara med mig i paradiset.”
Luk 23:23-43







Viktoria.

Gud har dött för dig

 Idag är Långfredag. Det kallas Långfredag på svenska därför att det var en lån och smärtsam dag för Herren, Jesus Kristus. På syrianska kallas denna fredag kort och konsist för Korsfästelse- Fredagen.
Den tidiga kyrkan började fira Jesus Korsfästelsedag på 300-talet på initiativ av biskop Kyrillis av Jerusalem.

Bibelläsning på Långfredagskvällens bön: 


16Soldaterna förde in honom på gården, alltså i residenset, och kallade samman hela vaktstyrkan. 17De klädde honom i en purpurröd mantel och vred ihop en krans av törne och satte den på honom. 18Sedan hälsade de honom: ”Leve judarnas konung!” 19De slog honom i huvudet med en käpp, spottade på honom och föll på knä och hyllade honom. 20Och när de hade hånat honom tog de av honom den röda manteln och satte på honom hans egna kläder och förde ut honom för att korsfästa honom.
 
Korsfästelsen

21En man som just kom förbi på väg in från landet, Simon från Kyrene, far till Alexandros och Rufus, tvingade de att bära hans kors. 22De förde Jesus till det ställe som kallas Golgota (det betyder Skallen). 23Där gav de honom vin med myrra, men han tog inte emot det. 24De korsfäste honom, och de delade hans kläder mellan sig genom att kasta lott om dem. 25Det var vid tredje timmen som de korsfäste honom. 26På anslaget med anklagelsen mot honom stod det: Judarnas konung. 27Tillsammans med honom korsfäste de två rövare, den ene till höger och den andre till vänster om honom. 29De som gick förbi smädade honom och skakade på huvudet och sade: ”Du som river ner templet och bygger upp det igen på tre dagar – 30hjälp dig själv nu och stig ner från korset.” 31Likaså gjorde översteprästerna och de skriftlärda narr av honom sinsemellan och sade: ”Andra har han hjälpt, sig själv kan han inte hjälpa. 32Han som är Messias, Israels konung, nu får han stiga ner från korset, så att vi kan se det och tro på honom.” Också de som var korsfästa tillsammans med honom skymfade honom.

Jesu död

 33Vid sjätte timmen föll ett mörker över hela jorden och varade till nionde timmen. 34Och vid nionde timmen ropade Jesus med hög röst: ”Eloi, Eloi, lema sabachtani?” (det betyder: Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?). 35Några som stod intill hörde det och sade: ”Han ropar på Elia.” 36En av dem sprang bort och fyllde en svamp med surt vin, satte den på en käpp och gav honom att dricka och sade: ”Låt oss se om Elia kommer och tar ner honom.” 37Med ett högt rop slutade Jesus att andas. 38Och då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ner. 39När officeren som stod vänd mot honom såg honom ge upp andan på det sättet sade han: ”Den mannen måste ha varit Guds son.”
Mark 15:16-39



Viktoria.

Skärtorsdagen i Passionsveckan


I  kyrkan är skärtorsdagen en reningsdag, varav ordet skärtorsdag är bildat. "Skär" kommer från ett fornsvenskt ord för 'ren', 'vacker', 'blank' eller 'klar', som också finns i förleden till ordet skärseld. ( Wikipedia).

1Det var strax före påskhögtiden och Jesus visste att hans stund hade kommit, då han skulle lämna världen och gå till Fadern. Han hade älskat sina egna som levde här i världen, och han älskade dem intill slutet.

2De hade samlats till måltid, och djävulen hade redan ingett Judas, Simon Iskariots son, att förråda Jesus. 3Jesus visste att Fadern hade lagt allt i hans händer och att han hade utgått från Gud och nu återvände till Gud. 4Han steg upp från bordet, tog av sig manteln och band en handduk om livet. 5Sedan hällde han vatten i tvättfatet och började tvätta lärjungarnas fötter och torka dem med handduken som han hade bundit om sig. 6När han kom till Simon Petrus sade denne till honom: ”Herre, skall du tvätta mina fötter!” 7Jesus svarade: ”Vad jag gör förstår du inte nu, men senare skall du fatta det.” 8Petrus sade: ”Aldrig någonsin får du tvätta mina fötter!” Jesus sade till honom: ”Om jag inte tvättar dig har du ingen gemenskap med mig.” 9Då sade Simon Petrus: ”Herre, tvätta inte bara mina fötter utan också händerna och huvudet.” 10Men Jesus sade till honom: ”Den som har badat behöver bara få fötterna tvättade, i övrigt är han ren. Och ni är rena, dock inte alla.” 11Han visste nämligen vem som skulle förråda honom, och därför sade han att de inte alla var rena.

12När han hade tvättat deras fötter och tagit på sig manteln och lagt sig till bords igen sade han till dem: ”Förstår ni vad det är jag har gjort med er? 13Ni kallar mig mästare och herre, och det med rätta, för det är jag. 14Om nu jag, som är er herre och mästare, har tvättat era fötter, är också ni skyldiga att tvätta varandras fötter. 15Jag har gett er ett exempel, för att ni skall göra som jag har gjort med er. 16Sannerligen, jag säger er: en tjänare är inte förmer än sin herre, och en budbärare inte förmer än den som har sänt honom. 17Vet ni detta är ni saliga om ni också handlar så.
Joh 13:1-17

17

Den sista måltiden

22Medan de åt tog han ett bröd, läste tackbönen, bröt det och gav åt dem och sade: ”Ta detta, det är min kropp.” 23Och han tog en bägare, tackade Gud och gav åt dem, och de drack alla ur den. 24Han sade: ”Detta är mitt blod, förbundsblodet som blir utgjutet för många. 25Sannerligen, aldrig mer skall jag dricka av det vinstocken ger förrän den dag då jag dricker det nya vinet i Guds rike.”
Mar 14:17-25



Viktoria.

På kvällen kom han dit med de tolv. 18Medan de låg till bords och åt sade Jesus: ”Sannerligen, en av er kommer att förråda mig, han som äter med mig.” 19Då blev de bedrövade och frågade honom, den ene efter den andre: ”Det är väl inte jag?” 20Han svarade: ”Det är en av de tolv, han som doppar i skålen tillsammans med mig. 21Människosonen går bort, som det står skrivet om honom, men ve den människa genom vilken Människosonen blir förrådd! Det hade varit bäst för den människan om hon aldrig hade blivit född.”

Onsdag i Passionsveckan

Sista Bibelläsningen under  onsdagens Hasho, (onsdagskvällens bön)




1Nu närmade sig det osyrade brödets högtid, som kallas påsk. 2Översteprästerna och de skriftlärda sökte efter bästa sättet att röja honom ur vägen – de var rädda för folket. 3Men Satan for in i Judas, som kallades Iskariot och som var en av de tolv. 4Han gick till översteprästerna och officerarna i tempelvakten och talade med dem om hur han skulle kunna utlämna Jesus åt dem. 5De blev glada och erbjöd honom pengar. 6Han gick med på deras anbud och sökte ett tillfälle att utlämna honom utan att folket var med. Påskmåltiden förbereds 7Så kom det osyrade brödets dag, då påsklammen skulle slaktas. 8Och Jesus sände i väg Petrus och Johannes och sade: ”Gå och gör i ordning påskmåltiden åt oss.” 9De frågade var de skulle göra det. 10Han svarade: ”När ni kommer in i staden möter ni en man som bär på en vattenkruka. Följ efter honom till det hus som han går in i 11och säg till den som äger huset: Mästaren frågar var salen är där han kan äta påskmåltiden med sina lärjungar. 12Då visar han er till ett stort rum i övervåningen som står färdigt. Där skall ni göra i ordning måltiden.” 13De gick och fann att allt var som han hade sagt, och de ordnade för påskmåltiden.
Luk 22:1-13



Viktoria.


Dagens Bibelcitat

När Han kom till Templet, körde Han ut dem som drev handel där och sade till dem:
" Det står i skriften: Mitt hus skall vara ett bönens hus.  Men ni har gjort det till ett rövarnäste."
Luk 19:45-46



Viktoria.


Herrens Kors

Jesus går till döden i lydnad för Faderns vilja. Är du beredd att bryta upp ur din bekvämlighet för att följa efter Jesus?
 i Johannes Evangeliets tionde kapitel undervisar Herren sina lärjungar innan Han sänder dem till en värld som inte vill ha Jesus som sin Herre och Frälsare.
Jag har fastnat för denna mening:

Den som inte tar sitt kors och följer efter mig är inte värd att tillhöra mig.
Joh 110:38

När Jesus utmålar bilden av korset för sina lärjungar kan jag tänka mig att de kröp en bit inom sig, för korset var bilden för kriminalitet, skymf, skuld, skam, smärta, återkallelig och långdragen död inför en stor församling.
Jesus ville få dem att förstå att när de har valt att följa efter Honom så är korsets konsekvenser oundvikliga. Om de inte tog sitt kors på sig så skulle de inte möta lidande och smärta. Utan smärta och lidande är korset ett dött kors, men Jesus vandrade i lidandet och i smärtan medan han bar sitt kors och i lydnad för Fadern och naglade fast alla våra synder på korset med sin kropp som syndfria offret för Gud, för att vi ska kunna få relation och gemenskap med Gud.

Det är ett måste att vi, som har tagit vårt kors och följer efter Jesus, möter lidande och smärta, för vi tar på oss Herrens kors och bryter mark i djävulens territorium. Korset väcker djävulens vrede mot oss och blottar människors värsta sidor som attakerar oss i en värld där människor har vänt Gud ryggen. 

Men vi tror på ett kors med två sidor, den med Jesus korsfäst på och det tomma korset med Herren som uppstånden.
Den uppståndne Herren lämnar oss aldrig ensamma. Han tar på sig vad djävulen och människor gör mot oss. För oss är det bara att tacka Honom och be Honom att förlåta människorna som vill oss illa och be Honom att hjälpa oss att bokstavligt förlåta alla människor.
jag tror absolut på denna dubbelsidiga mirakel:
 Herren förlåter oss och ger oss av sin Frid när vi ber Honom om det, 
 och han hjälper oss att förlåta andra. Resultatet är att vi äger guds Frid oavsett situation.

 Jesus är Vägen, Sanningen & Livet (Album)

Viktoria.

Dagens Bibelcitat

I HERRENS TACKBÖN TILL FADERN:
 
"Jag har uppenbarat ditt namn för de människor som du tog från världen och
gav åt mig."
Joh 17:6




Viktoria.


Olika kalendrar

Det smärtar mig att kristenheten sörjer Jesus historiska död på korset vid två olika tider på året i år, som så många andra år.
Den ortodoxa kyrkofamiljen firar Påsk först nästa söndag, medan rsten av kristenheten firar nu på söndag.

Jag hoppas att du som sörjer Kristi död på korset idag sörjer med din ande. Sörja ska vi göra alltid när vi vänder oss från Gud, för vi syndar då i Kristi kropp och sårar Honom. Men glädjen är större i kristendomen, därför att Gud har väckt upp Sin Enfödde Son, vår Herre, från de döda för att vi ska tro på det och få evigt liv.

Guds rika välsignelse

Viktoria.


Dagens Bibelcitat



Herren låter höra sitt ord,
stor är karan av kvinnor som kommer med glädjebudet.
Psalm 68:12




Viktoria.


Dagens Bibelcitat





37På högtidens sista och största dag ställde sig Jesus och ropade: ”Är någon törstig, så kom till mig och drick. 38Den som tror på mig, ur hans inre skall flyta strömmar av levande vatten, som skriften säger.” 39Detta sade han om Anden, som de som trodde på honom skulle få. Ty ännu hade Anden inte kommit, eftersom Jesus ännu inte hade blivit förhärligad.
Joh 7:37-39




Viktoria.


En bön

Gud, jag ger Dig min dag idag, med början när jag har just vaknat och till den minut jag somnat.
Jag ger Dig en dag i taget, jag väljer varje dag att vilja göra Din vilja i mitt liv.
Jag har ju redan gett Dig allt vad jag är och allt vad jag har en gång för alla.

Varje morgon jag vaknar vill jag att Du omsluter mig och allt som kommer att ske i och under min dag, alla mina tankar, känslor och handlingar.
Alla mina egna val och alla de människor som jag möter på olika sätt under min dag.
Jag kanske kan hantera mina handlingar mot andra, men andras handlingar mot mig kan jag av mig själv inte hantera så att de blir till ett bra avslut för alla inblandade, men Du, Herre Jesus Kristus kan göra det.

Jag tackar Dig, min Gud och Skapare för att Du hör bön och omsluter mig och mina dagar i Din Nåd.
Tack Herre för att Du omslöt denna min dag idag och såg till att allt fick ett gott slut.
Tack Guds Helige Ande för ditt jobb i Skapelsen och i människorna.
Tack Du levande Gud som vill mig så gott.
Tack att Du älskar alla människor och vill ge dem av Din Frid och Ditt Himmelrike.


Viktoria.

Dagens Bibelcitat

Herren svarar:



Sannerligen, jag säger dig: det vi vet förkunnar vi, och det vi har sett vittnar vi om, men ni tar inte emot vårt vittnesbörd.

"Om ni inte tror när jag talar till er om det jordiska, hur ska ni då kunna tro när jag talar till er om det himmelska?
Joh 3:11-12



Viktoria.


Dagens Bibelcitat






38
Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller andemakter, varken något som finns eller något som kommer, 39varken krafter i höjden eller krafter i djupet eller något annat i skapelsen skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår herre.
Rom 8:38-39



Viktoria.


Guds Helige Ande vittnar om Gud

 Fienden fick inte en chans att hindra mig att gå i kyrkan idag. Guds Helige Ande röjde undan all trötthet, alla besvikelser och all modlöshet ur min kropp och ersatte dem med Sin fridfulla Glädje.
Guds Helge Ande gav mig dessa BildVisioner i kyrkan medan jag samtalade med Herren om mitt Kall och om min längtan efter att vittna om Honom i kyrkan och i världen.
1. Jag fick se Herren Jesus Kristus smörja mitt huvud med olja. Han lade sina båda, levande och vackra, händer på mitt huvud och drog dem varsamt neråt mot min nacke.
2. Jag fick se Guds Helige Ande i lik en, underbart vitt, duva komma mot mig från ovan och kände ett sting av smärta när jag förstod att den kom och bosatte sig i mitt hjärta. Min oro och modlöshet försvann och ersattes på nytt med frid, Guds frid.
3. Sedan såg jag en källa som forsade fram med klart och rent vatten.

Jag förstod att det är Guds vilja att jag skulle gå och träffa dessa troende kvinnor och dela med dem av min relation till Gud och ta emot deras vittnesbörd och Gudsbilder.
Jag kände att Guds Helige Ande verkade i mig och vägledde mig genom allt. Det kändes så självklart och rätt, som aldrig förr.
Så är det när vi låter Guds Helige Ande bo och verka i oss, då blir allt till det bästa, amen.



Viktoria.

Låt dig ledas av Guds Helige Ande

Tack Guds Helige Ande för att Du väcker allt flera syrianska kvinnor till att leva i sin tro på Gud genom Jesus Kristus!  Så underbart det är att samlas till bön, åkallan och jublande tacksånger  till Din Ära!
När vi låter Guds Helige Ande verka i, med och för oss, så kan mirakel ske!

Idag var jag bjuden att följa med en god vän till en KARISMATISK! kvinnogrupp ur den Syrisk Ortodoxa Kyrkan.
Det var en fristad i Kristus, och jag tackar Gud för tron, kärleken, modet och styrkan Han ger dessa kvinnor så att de låter sig vägledas av Guds Helige Ande.
 Det krävs enormt mycket styrka, mod och kärlek för att orka sig igenom alla hinder de möter på vägen till sin Frälsning. Men med Guds vägledning så är Frälsningen redan fullbordad för dessa kvinnor, för de älskar sitt val i livet och de kämpar för att göra Herren känd för allt flera i den Syr. Ort. Kyrkan.

Jag vittnade lite kort om Herren i mitt liv för dem och tackar Gud för modet Han ger mig så att jag i allt väljer Gud framför traditioner och förgänliga seder och bruk.
Det är verkligen en stor glädje att möta troende syrianska kvinnor i Kristus! Och de tog emot och förstod mitt vittnesbörd, utan att trycka ner mig eller håna Gud i mig eller hindra mig från att tala, tvärtom så tog dem det som ett mirakel från Gud att jag skulle träffa dem på deras nya samlingspunkt.
Tidigare har de hållit till i en kyrka, men nu har de fått flytta på sig och får för tillfället vara i en neutral föreningslokal.
Mötet med dem har gett mig större glädje än vad jag hade hoppats på. Äntligen så har jag fått många systrar i Kristus! Amen!



Viktoria.

RSS 2.0