Marta och Maria

Berättelsen om Marta och Maria vänder upp- och ner på väldigt mycket. Evangelisten lyfter fram dessa två starka och frimodiga kvinnor i kapitel 10.Denna berättelse har ansets vara väldigt viktigt för kvinnor och den är det fortfarande. Hela berättelsen genomsyras av att dessa två kvinnor är accepterade och upprättade av Herren, och det torde vara uppseendeväckande i det judiska och patriarkala samhället, där de  verkade och levde
 
       38Medan de var på väg gick han in i en by, och en kvinna som hette Marta bjöd honom hem till sig.  39Hon hade en syster vid namn Maria, som satte sig vid Herrens fötter och lyssnade till hans ord.  40Men Marta tänkte på allt hon hade att ordna med. Hon kom och ställde sig framför Jesus och sade: ”Herre, bryr du dig inte om att min syster låter mig ensam ordna med allt? Säg åt henne att hjälpa till.”  41Herren svarade henne: ”Marta, Marta, du gör dig bekymmer och oroar dig för så mycket,  42fast bara en sak behövs. Maria har valt det som är bäst och det skall inte tas ifrån henne.”      
Luk 10:38-42     
 
Det verkar som att Marta är den äldre systern och hon är värdinna i huset, eftersom det är hon som bjuder hem Jesus. Berättelsen handlar mycket mera om Marta än om Maria; det är Marta som lagar maten, arbetar, oroar sig och stressar, men det är också Marta som vågar prata i "det offentliga rummet", dessutom så pratar hon direkt med gästen, som är man, som hon enligt tradition borde endast ha betjänat i det tysta.Kvinnan skulle laga maten men inte själv servera den. Marta är inte tyst, hon ventilerar sin besvikelse på sin lilla syster och vill ha en rättvis dom av Herren. Hon vågar till och med anklaga Jesus för att inte bry sig.
 
Jesus svarar inte som Marta förväntar sig. Han "plattar" inte till Marta, han nedvärderar inte det traditionella "kvinnoarbetet", han förtsår att Marta har för mycket att göra och därför blir hon orolig och stressad över att inte hinna göra allt i tid och därför vill hon ha hjälp av sin syster. Men Jesus försvarar det som Maria har valt, som det enda viktiga och därmed förtydligar Han att det enda som är viktigt är att lära sig att vara Jesus lärjunge, både för män och kvinnor.
 
                                                                                             
På Jesus tid var hemmet den judiska kvinnans sfär och så länge hon i föräldrahemmet bestämde fadern över henne och när hon giftes bort, med den man som fadern eller annan manlig släkting hade utsätt för henne i väldigt tidigt ålder, oftast redan då hon knappt var 13 år gammal. Hon hade ingen chans att protestera mot en trolovning när hon bara var ett barn, även om dåtidens barn (tvingades att vara vuxna tidigt). Synen på kvinnan var mera negativ än positiv i det judiska samhället, även om vi kan hitta där kvinnors juridska rättigheter lyfts fram. Det förekommer att kvinnor i Romarriket hade vissa positioner i det offentliga livet, men även då var de väldigt underordnade männen. Därför måste det ha verkat totalt uppseendeväckande i byn, när Marta bjöd Jesus hem till sig och ännu mera förvirrande måste det ha varit när Maria satte sig vid Jesus fötter och lyssnade på Hans undervisning i "männens sfär." Att en lärare/rabbi kom hem till kvinnor och undervisade dem var inget som skedde i det judiska samhället och Jesus möte med systrarna Marta och Maria var ett möte som förvånade många, men Jesus valde ändå att gå hem till dem och möta dessa två kvinnor i deras hem. Jesus, Marta och Maria handlade frimodigt och mot strömmen, och mot ett helt samhälles normer.
 
Denna berättelse är viktig därför att den visar på Jesus syn på människan; det enda viktiga var och är idag att vi är goda efterföljare till Jesus, män som kvinnor. Jesus ansåg att lärjungaskapet är till för både kvinnor och män, oavsett traditionella variationer i synen på kvinnan och mannen.
Vi i den Syrisk Ortodoxa Kyrkan behöver många Martor och Marior som släpper in Jesus i sina hem och blir hans lärjungar. Hjälp oss Guds heliga Ande att frimodigt vilja vara dina Lärjungar.
 
Viktoria.
 
 
 
 
 

Maria, hon var Jesus lärjunge

 
 
 
Denna berättelse i Lukasevangeliet har tolkats från olika perspektiv under olika epoker, men den version som har levt som längst i kyrkan och i den kristna konsten är att Maria är den svaga och inte så lite lata kvinna medan Martha är den starka som handlar.
 
38Medan de var på väg gick han in i en by, och en kvinna som hette Marta bjöd honom hem till sig.  39Hon hade en syster vid namn Maria, som satte sig vid Herrens fötter och lyssnade till hans ord.  40Men Marta tänkte på allt hon hade att ordna med. Hon kom och ställde sig framför Jesus och sade: ”Herre, bryr du dig inte om att min syster låter mig ensam ordna med allt? Säg åt henne att hjälpa till.”  41Herren svarade henne: ”Marta, Marta, du gör dig bekymmer och oroar dig för så mycket,  42fast bara en sak behövs. Maria har valt det som är bäst och det skall inte tas ifrån henne.”
Luk 10:38-42
 
Men när någon "sätter sig vid en lärares fötter"  under Jesus tid betyder det historiskt att någon går i skola hos den läraren och lär sig, utbildar sig, skulle vi säga idag, i lärarens/skolans specialutbildning.
 
Jesus satt hos, samtalade med och undervisade kvinnor, helt mot det politiskt korrekta i sin samtid. Han inte bara accepterade att kvinnor, som Maria (och den samariska kvinnan i Joh 4 ) satte sig vid hans fötter och lärde sig vad Glädjebudskapet innebar, utan han upprättade och försvarade mitt framför sia lärjungar och mäktens män och alla andra närvarande människor. Detta betyder att både män och kvinnor "satte sig vid Jesus fötter" och alltså blev lärjungar.
Herren säger med bestämdhet att ingen ska ta ifrån det som Maria har valt. Herren säger samma sak, ger mig och dig samma löfte om att när vi söker Herren och vill vara nära Honom, så ska inge ta det ifrån oss.
Vilken frihet i Herren!
 
Vi kan läsa om När aposteln paulus förklarar var han har fått sin utbildning i Skriften.
 
Jag är själv jude, född i Tarsos i Kilikien men uppfostrad här i staden. Hos Gamaliel har jag fått grundlig undervisning i vår fäderneärvda lag. Jag har kämpat för Guds sak lika ivrigt som ni alla gör idag
Apg 22:3-4  (Bibel 2000).
 
 Jag är jude, född i Tarsus i Cilicien och uppvuxen här i staden. Vid Gamaliels fötter blev jag grundligt undervisad i vår fäderneärvda lag, och jag var lika ivrig att tjäna Gud som ni allesammans är i dag.
Apg 22:3-4 (Svenska Folkbibeln)
 

När Paulus talar om sitt liv i Apostlagärningarna står det  i grundtexten  att läsa:

... παρα τους ποδας Γαμαλιηλ πεπαιδευμενος.... (..vid Gamaliels

fötter undervisad…) Apg 22:3

 
 
 
Lärjungapositionen var att man satte sig vid sin Rabbis fötter och fick undervisning och blev stärkta och sända att göra Ordet. Alla som fick undervisning av Jesus utmanades att inte bara höra och lära sig för sin egen skull, utan lära sig för att göra det för andra människor.
Aposteln Paulus är praktexempel på att vara Ordets hörare och görare i Bibeln. ( Att döma av de texter vi har
bevarade för eftervärlden, Paulusbreven).
 
(Aposteln Paulus i fängelset, för Ordets skull)
 
 
Viktoria.
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagens Bibelcitat

17De sjuttiotvå kom glada tillbaka och sade: ”Herre, till och med demonerna lyder oss när vi uttalar ditt namn.”  18Han svarade: ”Jag har sett Satan slungas ner från himlen som en blixt.  19Ja, jag har gett er makt att trampa på ormar och skorpioner och att stå emot fiendens hela styrka, och ingenting skall skada er.  20Men gläd er inte över att andarna lyder er, utan gläd er över att era namn är upptecknade i himlen.”
LUk 10:17-20
 
 
 
 
Viktoria.

Psalm 23

http://youtu.be/A-qLa_2GPcM
 
Guds vackraste löften till dig och mig.
 
Viktoria.

Hon är den första kristna missionären!

 
 
Johannes Evangelisten skriver  om flera kvinnors väldigt  goda arbete i Guds plan. Den andra av dem är den Samariska kvinnan,vi kan läsa om hur Herren söker upp henne i Johannes kap. 4.
För oss är hon utan namn men för alltid överlevare. Hon var utlämnad och fullständigt ensam och av sin satds människor, grannar och andra, kvinnor som män, utfryst, hånad, hatad och skymfad.
   Herren upprättar henne och hon förvandlas under samtalets gång. Och hon skyndade sig till staden och missionerade i Herrens namn och fick en hel stad att vända sig till Herren!
Hon höll inte tyst om sitt möte med Herren. Inte heller lät hon fruktan för människorna i staden förlama och stoppa henne. Nej, hon hade mött sin Frälsare, Han upprättade henne och hon lät sig förvandlas i hjärta och sinne och accepterade Herren som sin Messias.
Den Samariska kvinnan förblev aldrig den samma, sitt gamla jag efter ett möte med Jesus Kristus. Herren söker dig, som ännu inte tar tagit emot Honom, som din Herre och Frälsare, för att upprätta dig och göra dig till sin samarbetspartner i Faderns plan på jorden.
 
 
 
Viktoria.

Dagens Bibelcitat

 
 
Då gick Jesus fram till dem ( hans lärjungar) och talade till dem:
" Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i faderns och Sonens och den helige Andesn namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag ska vara med er alla dagar till tidens slut."
Matt 28:18-20
 
 
Viktoria.

Vem ser du i spegeln

Vad ser du när du ser dig själv i spegeln?
Har livet varit hårt mot dig?
Ser den du blev med alla fel och brister och alla misslyckande?
Eller ser du dig själv som den du är i Guds ögon?
Ser du dig som Guds älskade och utvalda barn?
Ser du dig som den individ som Herren har gett sitt liv för, så att du ska göra Faderns vilja, så som bara du kan göra och där du står i ditt liv.
Människan är kronan på Guds verk.
Ser du djupet i vem du är ämnad att vara?
Du måste veta vem du är i Gud för att slå tillbaka snabbt och kraftfullt mot fienden när han attackerar dig.
 
 
Viktoria.

Dagens Bibelcitat

 
Gud gjorde människan enkel och rak, men hon hittar på alla möjliga konster.
Predikaren 7:30
Viktoria.
 
 
 
 

Citat

 
" Det finns ingen lögn i världen som kan besegra Guds sanning för dig och mig."
 
Därför att Gud är sann och trofast. I Gud finns ingen lögn och därför vill han att vi ska tro på Hans Ord.
Vi ska tro på Guds vilja för oss, alldeles oavsett vad vi tänker och känner. Vi ska inte grubbla och känna efter i alla oändlighet, utan handla och tro på Guds Vilja. Vi ska inte fastna i grubbleriet utan gå vidare och agera i tro.Tron kommer av att vi hör och läser Guds Ord i Bibeln.
Då sätts den levande tron i rörelse och vi börjar vandra med Gud här och nu.
 
Viktoria.

Bön för Syriens alla folk

 
Det är fruktansvärt det som pågår i Syrien och världen ter sig vara bakbunden. Ikväll sändes det bilder från kriget i Syrien över hela världen. En liten pojke, ännu en iraden av krigs offren...  Den lille pojken som fick granatspliter i bröskorgen såg helt förskräckt ut av rädsla, osäkerhet och skräck inför den närmaste framtiden. Vad kommer den upplevelsen och de minnen från detta inbördeskrig att göra med den pojken...? Vilken smärta orsakar kriget för alla andra drabbade, och hur kommer det att påverka dem som individer och folkgrupp...
 
Gud har lovat att Han hör allas våra böner och gensvarar oss därför ska jag be till Gud om frid och fred för Syriens alla folkgrupper denna vecka. Vill du be tillsammans med mig?
Människors bön stiger upp som väldoftande rökelsedogt, kan vi läsa om i Bibeln.
 
I templet ska man bygga ett altare att tända rökelse på…Aron skall tända välluktande rökelse på det
2 Mos 30:1-10
 
Låt min bön vara rökelse för dig Ps 141:2
 
Och en annan ängel kom och ställde sig vid altaret med ett rökelsekar av guld, och åt honom gavs mycket rökelse, som han skulle lägga till alla de heligas böner på det gyllene altaret inför tronen
Upp 8:3
 
Kristus har älskat oss och utlämnat sig själv för vår skull som en offergåva, ett välluktande offer åt Gud…
Ef 5:2
Ty till Guds ära är jag en kristusdoft 2 Kor 2:15, skriver Paulus. Filipernas omtanke om Paulus är "som en rökelsedoft Fil 8:14
 
Och en annan ängel kom och ställde sig vid altaret med ett rökelsekar av guld, och åt honom gavs mycket rökelse, som han skulle lägga till alla de heligas böner på det gylle altaret inför tronen. 
Upp 8:3
 
Viktoria.
 
 

Samtal i kyrkan

Efter kvällsbönen i kyrkan skedde detta samtal:
 
Y- Vad är det finaste du kan ge till Jesus?
X- Åhhh... det är väl mitt hjärta... tror jag, nej men vad sa du?
Y- Vad är det bästa du kan ge till Jesus?
X- Jaha... ja, det är nog min bön, för när jag ber till Jesus sa brukar jag be väldigt snällt och om bra saker.
du ser så frågande ut, finns det annat bättre som man kan ge till Jesus? Han vill ju inte ha presenter eller pengar men eftersom Han älskar mig så måste han villja ha mig som sin bästa vän.
Y- Jag tror att Jesus vill ha det allra fulaste vi har. Han vill ha allt det som vi inte vill ha, allt det där som gör ont i oss, alla tankar och känslor som gör oss ledsna, så att Han kan ge oss sin frid och sin kärlek istället.
 
Viktoria.

Dagens Bibelcitat

 
Jag är övertygad om att den som har tagit emot Jesus som sin Herre och Frälsare aldrig blir den sammae igen. Guds Heliga Ande i henne/honom arbetar i och tillsammans med individen så att Guds vilja ska ske i i allt den troende förtar sig i livet.
 
för Guds rike är inte ord, utan kraft.
1 Kor 4:20
 
Viktoria.
 
 

Dagens Bibelcitat

 
 
 
Ty Gud är den som verkar i er, både vilja och gärning, för att hans goda vilja skall ske.
Fil 2:13
 
 
Viktoria.

Gud är evig

"Evige Gud, även när allt är tyst i oss talar vårt hjärta till Dig och ber.
Och vi överlämnar oss till Dig."
Brev från Taiz'e 2012/3
Viktoria
 

Gud är trofast

Har du väl svarat "JA!" på Guds kall en gång så kommer han att jobba med dig och göra om dig så att du allt mera blir lik Sonen, vår Herre Jesus Kristus.Det kan ta tid, oftast år, ibland många, många år tills Gud litar på att din kärlek till Honom är av hela ditt hjärta och av din fria vilja, men han är Din Gud och vägledare genom Sonen och Den Helige Anden under hela färden och Han ger inte upp hoppet om att du kan förnyas och vara Guds samarbetspartner, här och nu. Oavsett omständigheter så har Herren vunnit segern för dig på Korset och Gud vill att du håller dig nära Korset.
Aposteln Paulus beskriver Guds Kärlek till de som söker Honom och tror på Hans löften så här i Romarbrevet 8:38-39:
 
Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller andemakter, varken något som finns eller något som kommer, varken krafter i höjden eller krafter i djupet eller något annat i skapelsen skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.
 Rom 8:38-39
 
Viktoria.

Den kyrka som söker Gud i bön växer

 
Tron är grunden för det vi hoppas på; den ger oss visshet om det vi inte kan se.
Heb 11:1
Man ska be ihärdigt och inte ge upp, oavsett vilka problem vi stöter på, uppmanar Bibeln oss. Och vi ska tro på att Gud hör vår bön och lönar oss med sin Nåd.
 
 
Utan tron kan ingen finna nåd hos Honom. Ty den som vill nalkas Gud måste tro att han finns och att han lönar dem som söker Honom.
Heb 11:6
 
Viktoria.
 

I varje människa finns ett littet barn

 
I varje människa finns ett övergivet barn som vill bli sedd, accepterad och älskad. Den som ännu inte har tagit emot jesus som sin Herre och Frälsare och blivit medveten om att hon är sedd, accepterad och älskad av Gud, hon/han kämpar varje dag för att på olika sett vinna människors kärlek.
 
Akta er alltså för detta farliga knot,
och sluta med lömska smädelser.
Det som sägs i lönndom går inte spårlöst förbi,
när munnen ljuger dör själen.
Salomos vishet 1:11
 
Viktoria.

Jesaja 41:10-13

 
10Var inte rädd, jag är med dig.
Ängslas inte, jag är din Gud.
Jag ger dig styrka och hjälper dig,
stöder och räddar dig med min hand.
11Alla som vänder sin vrede mot dig
får blygas och stå med skam.
De män som ligger i fejd med dig
skall bli till intet och förgås.
12De män som har slagits med dig
skall du söka men inte finna.
De män som fört krig mot dig
skall bli till intet, ett ingenting.
13Ty jag är Herren, din Gud,
jag tar dig vid handen
och säger till dig:
Var inte rädd, jag hjälper dig.
Jes 41:10-13
 
Någon trogen följare ville att jag ska publicera dessa verser, som är Guds löften till Israel ( både landet Israle och det judiska folket som kallades även för Israel), genom profeten Jesaja. Följare har gjort en tolkning av dessa löften till nutid och för indivers räkning och menar att dessa löften är levande och sanna och man visst kan lita på dem och applicera dem på nutid och i individsituation. Guds löften kan tolka på två nivåer, en historiskt och en andlig, och så som du som följare i min blogg menar, kan man visst tolka Guds löften.
Jesaja, som har gett namnet till Boken Jesja i Gamla testamentet  levde Jeruslaem på 700-talet  före Kristus.Bibelforskare menar att han var en kunnig person både vad gäller politik och religion och att Jesaja rörde sig i de inflyelserika kretsarna i landet kungahus.
 
Viktoria.

"Högmod går före fall."

 

"Högmod innebär en alltför stor självuppskattning och självhävdelse, motsatsen till ödmjukhet."

Wikipedia.

Högmod räknas till en av de sju dödssynderna i  den romersk katolska kyrkan.

 

 

Har du hört historien om eremiten som gjorde allting rätt?

 

Apropå citatet i söndags om att Gud vill göra oss till rätt personer och bryr sig mindre om att vi gör rätt saker, så ska jag berätta historien om munken som flydde människorna och levde som en Gudstillbedjare eremit.

Denne munk var så noga med att göra allting rätt och kämpade väldigt hårt för att stå ut med sina medbröders fel och brister. Han klarade inte av att vara ödmjuk mot dem när han såg alla deras brister, så han bad att få flytta till eremitaget för att kunna dyrka Gud, och bara Gud.

Det gick bättre för munken att både acceptera och älska sina medbröder när han slapp möta dem och se deras brister. Munken var så noga med att göra alla sina ritualer dagligen och noga och han kände sig nöjd med sina bedrifter. han hade till slut fått så bra koll på dem att han gjorde dem av bara farten och själva görandet sysslesatte honom under all hans vakna tid. han njöt av sin egen kraft, mod och vilja att kunna tjäna Herren så rätt och så noga.

En dag kom en av bröderna förbi eremitaget men han råkade vara sig själv och sa något opassande till eremiten, som blev så vred på sin broder att det skrämde honom.

Nästa dag skyndade eremiten sig till sin biskop för att bikta sig. Eremiten bekännde sin synd och sa; fader jag har fallit i  den värsta synden och blivit vred på min medbroder.

Biskopen sa då till eremiten; det är bra att du har syndat den värsta synden så att du inte ska förbli i den synd som är ännu värre, nämligen högmodet.

Viktoria.

 

 

 


Citat

 
 
 
"Gud är mest intresserad av att göra dig till rätt person,
                                                     och inte av att du ska göra rätt saker."
 
 
 
                                                           Viktoria.

Dagens Bibelcitat

Jesus berättar för oss:
"När Hjälparen kommer, som jag skall sända er från Fadern, sanningens ande, som utgår från Fadern, skall han vittna om mig. Också ni skall vittna, ty ni har varit med mig från början."
Joh 15:26-27
 
Viktoria.

Kristna i världen

Apostlarna bad sällan Gud om att slippa jobbiga människor eller svåra situationer. De visste att i de svåra omständigheterna kom de närmare Herren. Det är likadant än idag; när vi möter jobbiga omständigheter så ber vi och samtalar ihärdigt med Herren och lär känna Honom lite mera och vi får " smaka" på Honom.
Läs gärna:
 
1 Petrusbrevet 2:9-10
9Men ni är ett utvalt släkte, kungar och präster, ett heligt folk, Guds eget folk som skall förkunna hans storverk. Han har kallat er från mörkret till sitt underbara ljus.  10Ni som förut inte var ett folk är nu Guds folk. Ni som förut inte fann barmhärtighet har nu funnit barmhärtighet.
 
När vi nu är ett utvalt släkte, kungar och präster och Guds heliga folk som har fått uppdraget av Herren  själv att förkunna Hans storverk i världen, så kan vi inte haka upp oss på förgängliga omständigheter och låta hindra oss att leva som kristna i världen.
 
och 1 Pet 2: 19-25
 
19Den som härdar ut i oförtjänta lidanden därför att han har Gud för ögonen, han gör något stort.  20Vad är det för berömvärt i att tåligt ta emot hugg och slag när ni har felat? Men om ni står ut med att misshandlas när ni har gjort rätt, då är det något stort i Guds ögon.  21Det är vad ni har kallats till, ty också Kristus led, för er skull, och gav er ett exempel för att ni skall följa i hans fotspår.  22Han begick inte någon synd, och svek fanns inte i hans mun.23Han svarade inte med skymford när han skymfades. Han svarade inte med hotelser när han fick lida. Han överlät sin sak åt honom som dömer rättvist.  24Våra synder bar han i sin egen kropp upp på träpålen, för att vi skulle dö bort från synden och leva för rättfärdigheten. Genom hans sår har ni blivit botade.  25Ni var som vilsegångna får, men nu har ni vänt tillbaka till era själars herde och vårdare.
 
 
Viktoria

Den Heliga Anden

Den kristna tron är en personlig tro och personlig relation till Den Treenige Guden, men ingen privat angelägenhet, utan samtidigt är den kristna tron Kyrkans tro i Församlingen. Var och en av oss tror på Gud och har en personlig relation till Gud och samtidigt tror vi som Kyrkan tror och vi ingår i Guds Församling för att var och en och tillsammans bygga vidare i Kristi Kyrka.
 
5Och hoppet sviker oss inte, ty Guds kärlek har ingjutits i våra hjärtan genom att han har gett oss den heliga anden.
Rom 5:5
 
Hur kan vi möta, ta emot och leva vårt liv tillsammans med Guds Helige Ande?
Utan Den Heliga Anden kan vi inte ta ett enda steg mot Guds byggnadsplats.
Gud låter Sin Helige Ande falla över människor där de är i lydnad för Gud. Apostlarna var ju samlade och väntade på att Herren skulle sända dem Hjälparen. De var församlade och i lydnad och bön förväntade de sig att herrens löfte var sanna. Läs mera om apostlarnas mottagande av Den Heliga Anden i  Apg 2.
Den Heliga  Anden är en levande person i Gudomen och talar och handlar på ett konkret och verkligt sätt, men bara vi vill lyssna och lyda Andens ingivelser. Guds Heliga Ande kan inte falla på olydnad.
 
Där människorförsamlas på en viss plats av lydnad  så låter Gud Sin Ande falla över oss. Den Heliga Ande kommer över oss när vi överlåter oss och vårt liv i Guds händer, när vi vill och ber Gud om att bli berörda och uppfylla oss.Den Heliga Ande kommer när vi längtar efter att få "hitta" Herren, när vi söker Guds ansikte och vill vara där med hela vårt väsen. Den Heliga Ande är alltid redo att falla över var och en av oss som är redo att villja ta emot Anden, lika mycket är Den Heliga Ande redo att falla över hela Församlingen och uppfylla en hel gemenskap som lever i förväntan på uppfyllelse av Guds Ande. Den Heliga Anden kommer dit där det finns förkrossade hjärtan som längar efter att möta Gud i sina liv och vill låta sig förvandlas av Guds kraft.
 
 
15Se alltså noga upp med hur ni lever, inte som ovisa människor utan som visa.  16Ta väl vara på den tid som är kvar, ty dagarna är onda.  17Var därför aldrig oförståndiga, utan sök förstå vad som är Herrens vilja.  18Berusa er inte med vin, där börjar lastbarheten, utan låt er uppfyllas av ande  19och tala till varandra med psalmer och hymner och andlig sång. Sjung och spela för Herren av hela ert hjärta,  20och tacka alltid vår Gud och fader för allt i vår herre Jesu Kristi namn.
Ef 5:15-20
 
 
Den Heliga Anden uppfyller oss med kraft, kärlek, mod och glädje och hjälper oss att leva i vårt Heliga Kallelse, så att vi kan göra Guds vilja i vårt liv och i Församlingen och för världen. Den Heliga Anden uppfyller oss om och om igen med det liv som Gud vill ge oss, men då måste vi ständigt vara villiga att "tömma" oss på allt överflöd av det världsliga livet, så att Guds Ande kan komma och verka tillsammans med oss i Guds plan.
Det finns ett pris att betala för att få leva tillsammans med Guds Ande. Gud menar allvara när han kallar oss och vårt Kall är heligt och allvarligt, därför kan Gud inte bo i oss om inte vi menar allvar och gör plats åt Hans  Ande.
Ett liv tillsammans med Guds Heliga Ande är väldigt, intressant, glädjefyllt, fridfullt, gott och bra på alla sätt, den dagen vi bestämmer oss att vilja leva tillsammans med Guds Ande, här och nu.
Den Heliga Anden är evig och outsinlig källa som ständigt pekar mot Fadern och Sonen och vill inget hellre än att göra Gud mera känd i världen. Anden är större än alla Andegåvorna.
 
Viktoria.
 
 
 
 
 
 
 

Vi är kallade till ett Heligt Kall

Den kristna gemenskapen är inget individuellt  angelägenhet  utan är ett livsuppdrag för dig och för mig, som församling och som Kristi Kropp i hela världen. Herren inkluderar oss alla i att tro, lita och förtrösta på Den Treenige Guden.
Denna Kallese är helig och den gör anspråk på hela vårt liv och får oss att våga välja en viss livsstil och hjälper oss att leva i den. Den kommer från Gud själv och vill att vi omfamnar Korset. Denna Kallelse vill att vi omfamnar Kristi Kors.
 
 9Han har räddat oss och kallat oss med en helig kallelse, inte på grund av våra gärningar utan genom sitt beslut och sin nåd, som han skänkte oss i Kristus Jesus redan före tidens början.
2 Tim 1:9
 
Vad är vi Kallade till då i den Heliga Kallelse?
¤ Vi är Kallade att bli Kristus-lika.
Vi som församling ska bli lika Kristus. Det är var och ens ansvar och livsuppgift att sträva efter att lära känna Herren Jesus Kristus i Bibeln och längta att bli lik Honom, redan här och nu i vårt jordeliv.
¤ Vi är Kallde till tjänande.
Att tjäna Kristus i vårt liv och tillammasn i Kristi Kyrka på jorden. Att tjäna våra medmänniskor och särskild de som är i behov av hjälp.
¤ Vi är Kallade till tillbedjan och lydnad.
Vi är Kallade till att lyda Guds vilja i vårt liv och be för mänskligjheten. Bönen är den kontakt mellan människan och Gud och därför innehar böenen en Helig kraft som kan hela, läka och upprätta människor. Alla troende borde eftersträva att ha ett aktivt och levande böneliv. Bönen är vägen till en levande Guds relation.
 
¤ Vi är Kallade att vara barmhärtiga.
Vi som enskilda individer och som Församling är Kallade att vara barmhärtiga mot alla människor i och utanför Församlingen, alla de som lider och behöver möta medmänsklighet.
Samtidigt är vi Kallade, i vår bamhärtighet mot människor, att våga stå för vår Heliga Kallelse, att våga stå för vår tro på Jesus Kristus och all det som Han står för.
 
¤ Vi är Kallade att leva ett liv tillsammans med Guds Heliga Ande i  Glädje.
Guds Helige Ande är den person i Gudomen som har ställt sig till vårt förfågande för att hjälpa oss att leva vårt liv tillsammans med Honom.   Den Heliga Anden placerar Guds vilja i våra hjärtan och hjälper oss göra Guds Vilja i vårt liv. När vi omfamnar Korset, då kommer Den Helige Ande att vägleda oss i vårt liv och i Församlingen att göra Guds vilja. Vi lever då inte enbart för oss, kristna i Församlingen, utan även för att de som står utanför Kyrkan ska se och veta att ett liv tillsammans med Guds Heliga Ande är ett liv i frid och frihet och i glädje.
 
Det skall ske i de sista dagarna, säger Gud, att jag utgjuter min ande över alla människor. Era söner och döttrar skall profetera, era unga män skall se syner och era gamla män ha drömmar.18Ja, över mina tjänare och tjänarinnor skall jag i de dagarna utgjuta min ande, och de skall profetera. 
Apg 2:17-18
 
Guds Helige Ande längtar efter att få leva tillsammans med oss och i Församlingen. Det som vi längtar efter men inte klarar av att göra själva i Guds Rike, det kan Den Helige Ande göra tillsammans med oss och tillsammans med Församlingen. Vi måste längta efter att lev med Den Helige Ande för att kunna leva i Det Helga Kallet och bli heliga, så som Gud vill att vi ska vara. Det är Den Helige Anden som uppenbarar Guds Vilja för oss och Sonens verk på Korset. Utan Den Helige Anden kan vi ingenting göra av oss själva, men tillsamman med Guds Heliga Ande kan vi bli lika kristus i vårt liv och i Församlingen och  för världen.
Livet med Den Helige Ande lär oss att ära och upphöja Fadern och Sonen därför att Den hela tiden pekar på Fadern och Sonen. Den Helige Ande hjälper oss att älska Fadern och Sonen och människorna. Att leva våra liv tillsammans med Guds Helige Ande är att leva livet i glädje och älska våra fiender, inte dera onda handlingar, utan deras djuoaste önskan och längtan efter det liv som Gud vill att de borde leva.
Har du öppnat ditt hjärta till Guds Helige Ande? Längtar du efter att leva ditt liv tillsammans med Den Helige Ande?
Detta är Herrens löfte för oss som tror på Honom och längtar efter ett liv tillsammans med Den Helige Ande:
 
13Men när han kommer, sanningens ande, skall han vägleda er med hela sanningen; han skall inte tala av sig själv utan förkunna det han hör och låta er veta vad som kommer att ske.  14Han skall förhärliga mig, ty av mig skall han ta emot det han låter er veta.  15Allt vad Fadern har är mitt; därför säger jag att det är av mig han tar emot det han skall låta er veta.
Joh 16:13-15
 
Viktoria.
 

RSS 2.0