"Högmod går före fall."

 

"Högmod innebär en alltför stor självuppskattning och självhävdelse, motsatsen till ödmjukhet."

Wikipedia.

Högmod räknas till en av de sju dödssynderna i  den romersk katolska kyrkan.

 

 

Har du hört historien om eremiten som gjorde allting rätt?

 

Apropå citatet i söndags om att Gud vill göra oss till rätt personer och bryr sig mindre om att vi gör rätt saker, så ska jag berätta historien om munken som flydde människorna och levde som en Gudstillbedjare eremit.

Denne munk var så noga med att göra allting rätt och kämpade väldigt hårt för att stå ut med sina medbröders fel och brister. Han klarade inte av att vara ödmjuk mot dem när han såg alla deras brister, så han bad att få flytta till eremitaget för att kunna dyrka Gud, och bara Gud.

Det gick bättre för munken att både acceptera och älska sina medbröder när han slapp möta dem och se deras brister. Munken var så noga med att göra alla sina ritualer dagligen och noga och han kände sig nöjd med sina bedrifter. han hade till slut fått så bra koll på dem att han gjorde dem av bara farten och själva görandet sysslesatte honom under all hans vakna tid. han njöt av sin egen kraft, mod och vilja att kunna tjäna Herren så rätt och så noga.

En dag kom en av bröderna förbi eremitaget men han råkade vara sig själv och sa något opassande till eremiten, som blev så vred på sin broder att det skrämde honom.

Nästa dag skyndade eremiten sig till sin biskop för att bikta sig. Eremiten bekännde sin synd och sa; fader jag har fallit i  den värsta synden och blivit vred på min medbroder.

Biskopen sa då till eremiten; det är bra att du har syndat den värsta synden så att du inte ska förbli i den synd som är ännu värre, nämligen högmodet.

Viktoria.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0