Mitt vittnesbörd 3. Vad är Profetisk Gåva?


Enligt Kyrkans tro är Jesus uppfyllelsen av Gamla Testamentets profetior.

Kort och sammanfattat kan man säga att Den Profetiska Gåvan handlar om att meddela en hälsning från Gud till en enkild individ eller flera personer i en gemenskap, såsom en Församling, en kyrka. Ordet Profetia kommer från grekiskan och betyder Föresäga.  
 
En profet eller en profetissa "för Guds talan."

Gud har i Sin stora Nåd välsignat mig med Den Profetiska Gåvan, enligt Nya Testamentets Profetiska Gåva. Jag ska kortfattat förklara vad det profetiska är i NT och göra en tillbakablick till Gamla Förbundets profetiska Kall.

Det är stor skillnad på hur det profetiska fungerade GT och hur det fungerar i NT. I det Gamla Förbundet var det tre olika ämbeten i Israel/Juda som hade blivit smorda och hade del av Guds Ande.  Det var folkets ledare, kungarna, som var de politiska ledarna och prästerna, som var de religiösa ledarna och profeterna/profetissorna, vars uppgift var att korrigera när ledarnas gjorde fel. När Gud utsåg någon till profet så var det alltid en särskild individ som agerade, förde Guds talan ensam. I Gamla Testamentet kan vi läsa om de flesta profeterna som levde ensamma och utanför samhället. De var eller kom att bli udda personer för att kunna föra Guds talan utan att kompromissa med Gud Ord/budskap till människorna.
När en profet talade till folketsledare eller till enskilda individer inledde han alltid med denna mening:
 "Så säger Herren, Herren talar eller Herren sade." Det är kännetecknet för den direkta kontakt och kommunikation mellan Gud och profeten. En profet i GT hörde Guds röst, Gud talade till (och med) honom och hans uppgift var att framföra Guds talan och uppmana folket att vända om från synd och de varningar som Gud annars skulle verkställa.
   Profeten var Guds kanal till folket, till enskild individ, viss situation eller församling och Profeten framförde Guds budskap ordagrant utan att förkorta, korrigera eller lägga till. Gud utvalde de profeter som Han vägledde och stärkte i uppdraget så att de lydde Honom och var trogna tjänare.
De flesta profeter i GT som har gått till historien med egna profet "böcker" i Bibeln är män, men det finns även kvinnor som nämns både i GT och i NT som profetissor/evangelister, dock ingen med egen profet "bok." i Bibeln.

Läs hos profeten Jesja 1.2 och 30:15;

2
Hör, himmel, och lyssna, jord!
Herren talar.
Barn har jag fostrat och vårdat,
men nu har de brutit med mig.
 
15Så sade Herren Gud, Israels Helige:
Vänd om och var stilla,
då kan ni räddas,
genom lugn och tillit
vinner ni styrka.

Jeremia 2:1-3
1Herrens ord kom till mig: 2Gå och förkunna för Jerusalem: Så säger Herren:
Jag minns hur hängiven du var som ung,
hur du älskade mig som brud,
hur du följde mig genom öknen,
genom landet där ingen sår.
3Israel var helgat åt Herren,
det första av hans skörd.
Alla som åt av det ådrog sig skuld,
olyckan drabbade dem,
säger Herren.
 

  
 GamlaTestamentet idenprofetertifierar flera kvinnliga profetissor. Här är några av dem:

2 Mos 15:20
Och profetissan Mirjam, Arons syster, tog en tamburin i handen, och alla kvinnorna följde henne med tamburiner och dansade.

Mirjam var även en ledare:

Mik 6:3-4
Mitt folk, vad har jag gjort mot dig, och på vilket sätt har jag tröttat ut dig? Svara mig! Jag förde dig upp ur Egyptens land, ur träldomshuset befriade jag dig. Jag sände Mose, Aron och MIRJAM framför dig.

2 Kung 22:14
Då gick prästen Hilkia och Ahikam, Akbor, Safan och Asaja till PROFETISSAN HULDA, hustru till Sallum, klädkammarvaktaren, som var son till Tikva, Harhas son. Hon bodde i Jerusalem, i Nya staden.

Debora var en profetissa och domare:

Dom 4:4-5
Debora, en PROFETISSA, Lappidots hustru, var vid den tiden DOMARE i Israel
. Hon brukade sitta under Deborapalmen mellan Rama och Betel i Efraims bergsbygd, och Israels barn kom dit upp till HENNE för att HON skulle skipa rätt.




Profetn Joel 2:27-29

27
Då skall ni inse att jag finns mitt i Israel,
att jag, Herren, är er Gud,
jag och ingen annan.
Och aldrig mer skall mitt folk stå med skam.
28Det skall komma en tid
då jag utgjuter min ande över alla.
Era söner och döttrar skall profetera,
era gamla män skall ha drömmar,
era unga män se syner.
29Också över slavar och slavinnor
skall jag då utgjuta min ande.
 Joel 2:27-29

Enligt NT gick denna profetia hos Profeten Joel i uppfyllelse på Pingstdagen:

2 1När pingstdagen kom var de alla församlade. 2Då hördes plötsligt från himlen ett dån som av en stormvind, och det fyllde hela huset där de satt. 3De såg hur tungor som av eld fördelade sig och stannade på var och en av dem. 4Alla fylldes av helig ande och började tala andra tungomål, med de ord som Anden ingav dem.
Apg.2:1-4

Och vidare i Apg 2:14-18:

14Då steg Petrus fram med de elva andra och tog till orda och talade till dem: ”Judar, ja alla ni som bor i Jerusalem, detta skall ni veta, lyssna till mina ord. 15Det är inte som ni tror, att de här männen är berusade, det är ju bara morgon. 16Nej, detta är vad som har sagts genom profeten Joel: 17Det skall ske i de sista dagarna, säger Gud, att jag utgjuter min ande över alla människor. Era söner och döttrar skall profetera, era unga män skall se syner och era gamla män ha drömmar. 18Ja, över mina tjänare och tjänarinnor skall jag i de dagarna utgjuta min ande, och de skall profetera. 19Jag skall låta sällsamma ting visa sig uppe på himlen och tecken nere på jorden, blod och eld och moln av rök. 20Solen skall vändas i mörker och månen i blod innan Herrens dag kommer, den stora och strålande. 21Men var och en som åkallar Herrens namn skall bli räddad.
Apg 2:14-18

I det Nya Förbundet är alla troende "ett konungsligt prästerskap" (1 Pet 2:9). Detta betyder att vi alla har blivit smorda av Gud och har del av Guds Helige Ande. (Joels profetia Joel 2:28 / Apg 2:14-18).
I NT
är Guds Ande tillgänglig för alla troende. Det profetiska finns utspridd i Kristi kropp och profeter/ profetissor i Det Nya Förbundet behöver inte vara ensamvargar, enstörningar eller leva som eremiter i öknen eller djupa skogar. De kan vara som du och jag, enkla, vanliga människor som liknar Gud.

Aposten paulus uppmuntrar oss:
14
1Sträva efter kärleken, men sök också vinna de andliga gåvorna, helst gåvan att profetera. 2Ty den som talar med tungor talar inte till människor utan till Gud; ingen förstår honom, i sin ande talar han hemligheter. 3Men den som profeterar, han talar till människor, han bygger upp, förmanar och tröstar. 4Den som talar med tungor bygger upp sig själv, men den som profeterar bygger upp församlingen.
1 Kor 14:1-4
 Den Profetiska Gåvan är kanalen vilken alla andra Gåvor passerar. Enligt aposteln Paulus är Andens Gåvor är dessa;

Andens gåvor

12 1I fråga om de andliga gåvorna, bröder, vill jag också att ni skall ha kunskap. 2Ni vet att när ni var hedningar drogs ni viljelöst med, bort till de stumma avgudarna. 3Därför vill jag att ni skall förstå att ingen som är fylld av Guds ande säger: ”Förbannelse över Jesus”, och att ingen kan säga: ”Jesus är herre”, om han inte är fylld av den heliga anden.

4Nådegåvorna är olika, men Anden densamma. 5Tjänsterna är olika, men Herren densamme. 6Verksamheterna är olika, men Gud är densamme, han som verkar i allt och överallt. 7Hos var och en framträder Anden så att den blir till nytta. 8Den ene får genom Anden gåvan att meddela vishet, den andre kan med samma Andes hjälp meddela kunskap. 9En får tron genom Anden, en annan genom samma Ande gåvan att bota, 10en annan får kraft att göra under. En får förmågan att tala profetiskt, en annan att skilja mellan olika andar. En kan tala olika slags tungotal, en annan kan tolka tungotal. 11Allt detta åstadkommer en och samma Ande genom att fördela sina gåvor på var och en så som den själv vill.
1 Kor 12:1-11

28
I sin församling har Gud gjort några till apostlar, andra till profeter, andra till lärare; åt några har han gett gåvan att göra under, att bota sjuka, att hjälpa, att styra, att tala olika slags tungotal.
1 Kor 12:28

6Vi har olika gåvor allt efter den nåd vi har fått: profetisk gåva i förhållande till vår tro, 7tjänandets gåva hos den som tjänar, undervisningens gåva hos den som undervisar, 8tröstens gåva hos den som tröstar och förmanar, gåvan att frikostigt dela med sig, att vara nitisk som ledare och att med glatt hjärta visa barmhärtighet.
Rom 12:6-8

Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda förvaltare av Guds mångfaldiga nåd. Om någon talar skall han tala i enlighet med Guds ord. Har någon en tjänst skall han tjäna efter den kraft Gud ger, så att Gud i allt blir ärad genom Jesus Kristus. Hans är äran och makten i evigheternas evigheter, amen.
" (1 Pet 4:10-11).

"Och han gav några till apostlar, andra till profete, andra till evangelister och andra till herdar och lärare. De skulle utrusta de heliga till att utföra sin tjänst att bygga upp Kristi kropp" (Ef 4:11-12).




I det Nya Förbundet är inte bara profeter som kan profetera, liksom inte heller bara enstaka individer kan evangelisera. NT- profeter/profetissors budskap är från Gud och oftast till en enskild individ eller till församlingen, men primärt är det till för deras uppbyggelse, tröst och förmaning, ( 1 Kor 14:3)
Eftersom alla troende har del av Guds Ande så ska en profetia alltid prövas av flera i församlingen. Den profetiska gåvan är onaturlig men inte överandlig och har inget syfte i sig själv utan den är till för att stödja och tjäna andra i sin tjänst.

"Och han gav några till apostlar, andra till profeter, andra till evangelister och andra till herdar och lärare. De skulle utrusta de heliga till att utföra sin tjänst att bygga upp Kristi kropp" (Ef 4:11-12)

Profeterna/Profetissorna I NT
är lemmar i Kristi Kropp som är Kyrkan, (läs om detta i rom 12) liksom alla andra i Församlingen, och de ska tillsammans bygga upp församlingen och utrusta och bygga upp andra troende för att bättre tjäna sina medmänniskor.
 

NT talar om flera kvinnor med Profetisk/Apostolisk gåva, här är några:

Luk 2:36-38
Där fanns också en PROFETISSA, HANNA, Fanuels dotter, av Asers stam
. Hon hade kommit upp i hög ålder. I sju år hade hon levt med sin man från den tid hon var jungfru, och hon var nu änka, åttiofyra år gammal. Hon lämnade aldrig templet utan tjänade Gud med fastor och böner natt och dag. Just i den stunden kom hon fram och prisade Gud och talade om HONOM [Jesus] för alla dem som väntade på Jerusalems frälsning.

Läs även:

Apg 21:8-9
Nästa dag begav vi oss därifrån och kom till Cesarea. Där tog vi in hos evangelisten Filippus, som var en av de sju, och stannade hos honom. Han hade fyra ogifta döttrar som hade profetisk gåva.

Joh 4:25-30, 39
Kvinnan sade: "Jag vet att Messias kommer" (alltså den Smorde) "och när han kommer skall han låta oss veta allt." Jesus sade till henne: "Det är jag, den som talar till dig." I detsamma kom lärjungarna. De blev förvånade över att han talade med en kvinna, men ingen frågade vad han ville henne eller varför han talade med henne. Kvinnan lät sin vattenkruka stå och gick bort till staden och sade till folket där: "Kom så får ni se en man som har sagt mig allt som jag har gjort. Kan han vara Messias?" De gick ut ur staden för att söka upp honom… Många samarier från den staden hade kommit till tro på honom genom kvinnans ord när hon försäkrade: "Han har sagt mig allt som jag har gjort."

Läs gärna i Joh 20:1-18
Om Maria från Magdalas möte med Den Uppståndne Herren och hennes vittnesbörd.

Viktoria.


Mitt vittnesbörd 2

Första gången jag mötte Gud på ett, för mig, verkligt och påtagligt sätt var någon söndagskväll i september 1996.
Jag genomgick en jobbig kris den perioden.  Nio månader tidigare hade jag fött vårt tredje barn, och jag var föräldraledig.
I slutet av 1994 hade jag och några kvinnor startat ett projekt i Mor Georgis Kyrkan. Vi hade olika aktiviteter för hemmavarande barn, vuxna och äldre. I början var alla lyckliga och nöjda med vår narvaro i kyrkan tre förmiddagar i veckan, var av en på söndagar då frivilliga med några anställa inom projektet ansvarade för söndagsskolan för barnen. De var väldigt populärt och många unga föräldrar besökte Gudstjänsten.
För att göra en lång historia kort, så växte missnöjet bland de som hade makt i kyrkan att göra lite som de ville med projektet. Och en söndagsmorgon i april 1996, blev vi utslängda och avstängda från projektet av några få män som satt i kyrkans styrelse och två kvinnor som satt i kvinnokommittén.


Projektet var bra och aktiviteterna var välbesökta, men uppenbarligen lyckades vi inte glädja alla i kyrkan och rädslor, förtroendekris, gamla seder och bruk, ett förlegat kvinnosyn och ett patriarkalt styrande var några av de orsaker som ledde till att Projektet stängdes abrupt.

Mitt i den förvirring som rådde om kämpa för eller ge upp projektet och allt vi hade hunnit bygga upp i kyrkan och bland människorna, var jag noga med att göra det rätta; medlemmarnas medlemsavgifter delade jag själv till alla som hunnit betala terminsavgiften och höstterminens stöd som hade hunnit komma in på projektets konto återsände vi till Arbetsförmedlingen.

Det gjorde väldigt ont att bli utslängd ur projektet, men det som gjorde mest ont var att ingen vågade stå på vår, de förlorarnas sida. Inte prästen i kyrkan och inte biskopen i Stiftet. Ingen man eller kvinna i kyrkan, utom min släkt förstås och de två anra kvinnornas familjer. jag blev först ledsen sedan besviken och sedan så arg på allt och alla i Mor Georgis kyrkan.

ganska snart skulle jag sitta med en pastor från Missionskyrkan och förklara situationen för en ansvarig för arbetsförmedlingen. Antingen var det för att jag inte visste bättre eller så hade min ryggsäck med patriarkaliska seder och bruk lyckats ta ifrån mig min egen vilja att jag bara visste att tjäna andra och offra mig. För det var jag själv som ringde till pastorn och ville prata och reda ut det.
Idag vet jag att jag ville "rädda min hemkyrka" och ransaka mitt samvete. Jsom jag var fostrad av föräldrar som är barn till överlevare av det Folkmord, Sayfo, 1915, som begicks på assyrier/syrianer men även på de övriga  kristna minuriteterna i Turkiet, av Turkiska staten.
Jag är säker på att deras barndom och liv i allmänhet är präglat på många områden av deras föräldrars tragiska erfarenheter av krig, förföljelser och massaker.

Det mötet gjorde väldigt ont, för jag var förloraren bland de två glada och lättsamma kvinnorna. men det viktigaste var att jag hade rett ut den jobbiga situationen i kyrkan, skyddat kyrkan och kunde gå hem och gråta ut min smärta.

Fram till denna höst hade jag varit som vilken syriansk kvinna som helst i kyrkan; jag gick med min familj till kyrkan på söndagar och trodde på en avlägsen Gud som jag mera var rädd för än litade på.
Familjen, släkten och alla gemensamma aktiviteter eller seder och bruk tog all min tid och energi, men gav mig också livserfarenhet med glädje och sorg och en trygg tillvaro att luta mig mot i svåra stunder.

Den krisen blev min egen persoliga kris. Jag tog det väldigt hårt, men jag inspg att jag alrdig skulle få upprättelse av de två kvinnorna, prästerskapet i kyrkan eller några andra människor, så jag vände mig till Gud och krävde upprättelse av Honom. Jag hade läst Bibeln från pärm till pärm en gång några år tidigare, och läste lite sporadiskt fortfarande, men jag hade ingen koll bra på vad Gud ville med mitt liv, men jag var så arg på Gud och visste vad jag ville ha av Honom: Hur kunde Han låta de köra över mig och splittra det goda vi gjorde i kyrkan, för Honom?

Jag lyfte fram mig och mitt offrande för Gud och jag ville ha rättvis dom och hämnd, som Gud skulle ga mig. Jag ansåg att Gud var skyldig mig rättvisa och upprättelse genast, för jag hade ju gjort så mycket gott, så många goda gärningar för Honom i projektet i kyrkan och för andra människor.
 Jag minns att jag offta räknade upp alla goda gärningar jag hade hunnit göra för Gud fram till den krisen och därför krävde jag att Gud nu skulle leverera rättvis dom, upprättelse och lyfta fram mig. För min tro byggde på tron att först måste jag göra god gärningar och därefter ska Gud ge mig sin Nåd. Traditionen på gärningar bygger ju på att människan ska göra sig förtjän av Guds Nåd, men som aposteln Paulus skriver i bland annat Galaterbrevet 3:19-21   

Lagens uppgift

19Vad är då lagen? Jo, den blev tillagd för överträdelsernas skull och var avsedd att gälla tills avkomlingen framträdde, han som hade fått löftet. Den utfärdades genom änglar och med hjälp av en förmedlare. 20Och förmedlaren företräder fler än en, men Gud är en.

21Strider då lagen mot Guds löften? Nej, inte alls. Om vi hade fått en lag som kunde skänka liv hade rättfärdigheten verkligen berott av lagen. 22Men nu har skriften lagt allt under synden, och då kan löftet till dem som tror uppfyllas bara genom tron på Jesus Kristus. 23Innan tron kom hölls vi under uppsikt, med lagen över oss, tills tron skulle uppenbaras. 24Så har alltså lagen varit vår övervakare tills Kristus kom, för att vi skulle göras rättfärdiga genom tron. 25Men nu när tron är här har vi inte längre någon övervakare.





Jo, Den septemberkvällen var jag förtvivlad och hade gått in i vårt sovrum, med vårt barn och grät ut min smärta och ropade på Gud, som jag tyckte hade övergett mig, när jag behövde Honom som bäst. jag tände inte lampan i rummet och det var mörkt ute. Jag hade dragit för gardinerna och gungade med barnet i min famn.
 efter en stund sov barnet och jag lade honom i sin spjälsäng och sträckte på mig och såg upp mot Jesus på tavlan ovanför sängen.
Jag minns att jag skrek inom mig och sa; "jag går inte härifrån om Du inte visar mig ett tecken på att Du är den levande Gud som Bibeln säger att Du är!"
Min förtvivlan gick över till rädsla för Gud och återvände hem till mitt hjärta, om vartannat, men jag stannade kvar och samtalade med Herren på tavlan och med Gud i Himlen en lång stund. När jag var helt utmattad och tårarna hade tagit slut och jag bara ville kasta mig på sängen och dra täcket över mig, såg jag en sista gång på Herren Jesus Kristus på tavlan och skulle just gå tillbaka till vardagsrummet, då plötsligt ser jag ett stort Ljus komma mot mig från Herrens panna.

Ljuser var så fantastiskt Ljus och star och lika stort som en handboll. Men den vidgades och dess strålar spred sig över hela mig. Ljusets "grundboll" träffade mig mitt på min panna och jag kände samtidigt att samma Ljus genomströmmade hela min kropp. Jag blev förstummad och fattade ingenting, men jag kände att all min förtvivlan och smärta var borta. Jag minns att jag kände efter på min panna för att känna om det blivit hål eller om det blödde. Det gjorde inte ont i pannan och det hade inte genomborrat det bokstavligt.
Jag kände mig som bedövad i kroppen en stund men gick sedan ut till köket. Jag sträckte fram mina händer i ljuset för att se om de hade förändrats. Jag minns att jag hade aldrig tidigare sett mina egna händer så lena och vackra. Jag satte mig med våra gäster och var tyst retsten av den kvällen.

Det konkreta mötet har förändrat mitt liv och fått mig att välja Herren Jesus Kristus som min Herre och Frälsare. Sedan den kvällen så har jag försökt att hålla mig nära Jesus Kristus i mitt liv.

Bilden där Herren Jesus Kristus knackar på mitt och ditt hjätas dörr i denna video är den bild där jag mötte min Herre och Gud. Det underbara löftet som herren ger dig och mig är levande och sant:

Uppenbarelseboken kapitel 3, vers 19 och 20 och där säger Jesus: "Se, jag står vid dörren och bultar. Om någon hör min röst och öppnar dörren skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig."

Tack Min Herre och min Gud för att Du knackade på min dörr. Tack att Du vill vara min Herre och Frälsare. Tack att Du älskar mig. Tack att Du förlåter och renar mig. Tack att du lär mig veta vem Du Är. Tack att Du har befriat mig från tvånget av laggärningar. Tack att du lär mig att Nåden kommer långt före gärningarna. Amen. Jag bara älskar Dig. Jag är Din.
♥ ♥
 

 Viktoria.

Mitt vittnesbörd 1

Ordet Evangelium kommer från grekiskan och betyder; " Goda nyheter," Glatt budskap," eller "Glädjebud."

Guds Ord, Evangeliet är otidsenligt och lika kraftfullt idag som det var då  Gud skapade himmelen och jorden och allt som finns i dem. Guds Ord är otidsenligt och lika kraftfull idag som då Herren Jesus Kristus vandrade på jorden.

Gud har genom Sin Nåd Kallat mig att förmedla Sin Frälsningsverk, genom Herren Jesus Kristus, i min vardag och på facebook och genom denna Blogg, främst för prästerskapet och människorna i Den Syrisk Ortodoxa Kyrkan, men också till alla andra människor som tar emot Evangeliet genom mig, däribland min egen familj.

Gud har, i Sin stora Nåd välsignat mig med en levande relation till Honom, Gud Fadern, till Sonen, Herren Jesus  Kristus och till Anden, Guds Helige Ande.
I vår levande relation välsignar Gud den Treenigen mig med Visioner, genom syn, drömmar, hörsel, profetiska ord, tilltal och bilder, andlig vägledning, upplysning av Guds Ord, förnyelse av mitt sinne, och ingivelser, förnimmelser och upplevelser av Guds Frid och närvaro.

Denna Andliga "kontakt" med Gud Den Treenige är både till min uppbyggelse i mitt Kall, och för att bygga upp Kyrkans prästerskap, Församlingsledarna, men också till för att bygga upp enskilda människor i Anden. 

 
 Jag ber Gud min Skapare, att bevara mig i Sin Kärlek och skydda mig från högmodet, andlig girighet, egoismens lömska fallgropar och från rädslan att släppa taget om allt vad jag är och har som inte kommer från Gud.

Jag samtalar med Herren Jesus Kristus och mediterar över mitt Kall i Honom denna period. Jag ber Guds Helige Anden om vishet och vägledning, så att jag och du, min läsare, ska ära Gud med mitt vittnesbörd om Hans verk i mitt liv specielt men också för människan i allmänhet och i Hela Skapelsen.



Fortsättning följer
Viktoria.




Vision: " Jag är ditt vittne!"

Fredag den 11. november hade Makbula läkartid på HS och jag följde med henne.
Vi tycker om att ta det lugnt, både före och efter läkarbesöken, så jag brukar boka färdstjänstbuss därefter.
Efter läkarbesöket hade vi god tid på oss, så vi gick sakta till entréhallen och väntade på vår buss. Makbula var trött och hann slumra till en kort stund. Själv blev jag trött av att sitta och läsa tidningen. Jag lade ifrån mig tidninge för att inte somna till själv. Jag bad Jesusbönen inom mig, för mig, för Makbula och för några andra och hade inte en tanke, inte just då i varje fall, på den BildVision jag plötsligt fick.

Jag "fick slumra till" och se hur "X" förvrängde sanningen och förtalade mig inför en stor skara människor. Jag såg och hörde allt, men kände mig maktlös för jag förstod att skadan hade redan skett och att jag själv aldrig skulle kunna få någon enda av den skaran att tro på min version av sanningen.

Jag kände att Herren Jesus Kristus var hos mig och jag sa till Honom; " men vem ska tro på mig? Alla tror ju redan på "X" lögner.  Jag kan inte ens få någon i min närhet att tro att  "X" ljuger, jag ger nog upp."

Så ser jag Herren i sin vackra röda mantel över sin vita klädnad stå vid min högra sida och Han visar mig sina två händer samtidigt som Han säger:
" Jag vet att "X" ljuger. Jag är ditt vittne!"

Sedan slår jag upp ögonen och tackar Gud för den tilliten.
När Herren är mitt vittne, då behöver jag inga mänskliga vittnen för det är Gud som ger oss Upprättelse och An Sin Frid. Det är mäktigt!

Denna BildVision fick jag som svar och tröst på mina samtal med Herren över en viss situation i min vardag som jag har bett Herren att stärka mig, att ge mig frimodighet och vägledning så att jag kan släppa det och gå vidare och vara nära Herren istället.
Vissa omständigheter tar längre tid att släppa taget om eftersom det är tusen andra omständigheter som styr oss in i dem och vi har vuxit fats vid dem... Men det som är omöjligt för människor är möjligt för Gud.

Viktoria.


Ny kategori

Frågan om varför jag kallar mig Profetissa har väckts av mina bloggläsare och kräver en egen kategori där jag samlar mitt vittnesbörd, som jag ska skriva om framöver.

Denna kategori har jag döpt till Profetissans Vittnesbörd.

Viktoria.

I möten med andra lär man för livet

Det tar på krafterna att vara anhörig till den döde och följa den syrianska "Aza"-traditionen. Idag var det minnesgudstjänst (efter begravningen) för min morbror.
Det har varit väldigt många möten med männsikor och många samtal. Släktingar från utlandet kom för att ta del av hela eller delar av denna tradition. Man hade inte setts på flera år och möttes intensivt för att bättre känna till varandra, umgås och berätta om sina respektive familjeförhållanden.

Sedan blev det många korta och intensiva möten med människor man känner och skiftande livserfarenheter berättades under lugna och samlade förhållanden.

Jag vill nu låta alla möten sjunka i mitt sinne och minne. Jag hoppas att jag har lärt mig många bra saker som hjälper mig att växa lite till som människa.

Viktoria.

Profetissan Debora


Debora var en kvinlig profet, står det, men hon var inte bara profetissa utan samtidigt var hon kvinna och domare i det gamla Israel på 1200-talet före Kristus. Det var unikt att en kvinna innehade domarämbetet i det gamla Israel. Hon var inte domare i vår mening utan som domare styrde hon över Israels stammar under en period tills folket kunde enas om en kung.
Läs om hennes profetia  som föjer i Dom 4:4-24.


Debora och Barak 

4
1När Ehud var död gjorde israeliterna åter det som var ont i Herrens ögon. 2Då prisgav Herren dem åt Javin, den kanaaneiske kung som regerade i Hasor. Hans befälhavare hette Sisera och bodde i Haroshet Haggojim. 3Israeliterna ropade till Herren, ty Javin hade 900 järnbeslagna stridsvagnar, och i tjugo år hade de lidit under hans förtryck.

4Debora, en kvinnlig profet, hustru till Lappidot, var vid den tiden domare i Israel. 5Hon brukade sitta under Deborapalmen mellan Rama och Betel i Efraims bergsbygd, och israeliterna gick till henne med sina rättstvister. 6Nu sände hon bud efter Barak, Avinoams son, från Kedesh i Naftali, och sade till honom: ”Herren, Israels Gud, har befallt: Dra upp på berget Tabor med tio tusen man från Naftali och Sebulon. 7Jag vill få Sisera, Javins befälhavare, att dra ut mot dig med stridsvagnar och trupper vid Kishonbäcken. Jag ger honom i ditt våld.” 8Barak sade till henne: ”Jag går, om du följer med. Men om du inte följer med, går jag inte.” 9Hon svarade: ”Ja, jag går med dig, men du kommer inte att få äran av ditt företag. Herren skall prisge Sisera åt en kvinna.” Och Debora bröt upp och följde Barak till Kedesh. 10Där bådade Barak upp Sebulon och Naftali och tog med sig 10 000 man. Debora följde honom.

11Keniten Hever hade flyttat bort från de andra keniterna, ättlingarna till Moses svärfar Hovav, och hade nu satt upp sina tält ända fram till Besaanannims terebint i närheten av Kedesh.

12När Sisera fick veta att Barak, Avinoams son, hade marscherat upp på Tabor 13samlade han alla sina stridsvagnar, 900 järnbeslagna vagnar, och allt sitt folk och förde dem från Haroshet Haggojim till Kishonbäcken. 14Då sade Debora till Barak: ”Framåt! Nu är dagen kommen då Herren ger Sisera i ditt våld. Herren går före dig.” Barak marscherade ner från Tabor med sina 10 000 man, 15och när han anföll spred Herren förvirring hos Sisera, bland alla hans stridsvagnar och i hela hans här. Sisera lämnade sin vagn och flydde till fots, 16medan Barak förföljde vagnarna och hären ända till Haroshet Haggojim. Hela Siseras här föll för svärdet. Ingen enda kom undan.

Jael dödar Sisera

17Sisera flydde till fots och kom till Jaels tält. Hon var keniten Hevers hustru, och Hasors kung Javin och keniten Hevers folk levde i god sämja. 18Jael gick ut och tog emot Sisera. ”Kom in, herre”, sade hon. ”Kom med mig in, var inte rädd.” Han följde med henne in i tältet, och hon lade ett täcke över honom. 19”Ge mig lite vatten”, bad han, ”jag är så törstig.” Hon öppnade en lägel med mjölk och gav honom att dricka. Sedan lade hon täcket över honom igen. 20Han sade: ”Ställ dig i tältdörren. Kommer man och frågar dig om det finns någon här, så svara nej.”

21Men Jael, Hevers hustru, tog en tältplugg, smög fram till honom med en hammare i handen och slog pluggen genom tinningen på honom, så att den trängde ner i marken. Han dog där han låg i djup sömn, förbi av trötthet. 22Då kom Barak på jakt efter Sisera. Jael gick ut och tog emot honom: ”Kom”, sade hon, ”jag skall visa dig den du söker.” Han gick in, och där låg Sisera död, med tältpluggen genom tinningen.

23Den dagen lät Gud den kanaaneiske kungen Javin kuvas av israeliterna. 24Israeliterna ansatte den kanaaneiske kungen Javin allt hårdare, tills de slutligen förgjorde honom helt.

Viktoria.


"Aza" Tradition vid dödsfall.

Idag på min morbrors andra Aza-dag i Mor Georgis kyrkan, frågade några yngre släktingar om denna tradition och de bad mig att skriva om den på bloggen. 

I Den Syrisk Ortodoxa Kyrkan har det bevarats en tradition vid dödsfall, kallat Aza, intill våra dagar.
Aza är en kulturell traditon som fanns långt före kristendomens tid i Mellanöstern. Aza är jämförbart med modernt minnestund för den döde i Svenska Kyrkan.
 Det är en sed att samlas i den dödes hem för att hålla dödsklagan. Om detta kan vi läsa i Evangelierna, bl.a. hos Evangelisten Lukas 7:11-17: folket har tidigare samlats hemma hos den döde pojken och sedan följer de med änkan när den döde ska begravas. Och i Markusevangeliet 5:35-43 kan vi läsa om Jairos dotter som folket håller dödsklagan för i hemmet.

Förr i tiden gjorde man nog på liknande sätt, man samlades i hemmet och sörjde den döde tillsammans, i större delen av Mellanöstern. Vid dödsfall engagerades hela byn, för alla kände till varandra och man ställde upp för varandra i sorg som i glädje, men i moder tid och i Diasporan så samlas folk i någon föreningslokal eller i kyrkolokalen, vilket är det vanligaste.

Prästerna i de närliggande församlingarna kommer för att beklaga sorgen och predika Guds Ord för alla församlade. De syrianer som känner till den döde eller dennes anhöriga, på ett eller annat sätt, kommer för att beklaga sorgen och delta i minnestunden. Det är fortfarande idag så att väldigt många syrianer som kommer på den dödes aza
Folket är tröstande och vänliga mot de sörjande. Alla verkar deltagande och kanske många kommer så nära döden och minns att även de är dödliga. Denna tradition är bra och de anhöriga känner sig inte ensamma med sin sorg. Sorgen blir lättare att bära när man kan och vill dela den med någon. Nu menar jag inte att Aza-traditionen är att betrakta som någon psykologisk hjälp att bearbeta sorgen genom, eftersom sorgen är individuell och bearbetas inom varje individ, men att var omgiven av medkännande och vänliga människor är bra psykologisk stöd för de sörjande.

För flera år sedan har Den Syrisk Ortodoxa Kyrkan bestämt att man bara ska ha Aza två kvällar före begravningen. Begravningsdagen samlar väldigt många människor, alla som är daglediga kommer till kyrkan för att delta i begraviningsliturgin och visa sin medkänsla för de sörjande.

Söndagen efter begravnings dagen hålls en minnesgudstjänst för den döde. sedan ber prästen för den döde i liturgin, på nionde, fyrtionde, och på ett års dödsdagen.

I den syr. ort. kyrkan och Katolska Kyrkan ber man för de döda.

Viktoria.


Gud, Ske Din Vilja

I går,lördag den 5. november, dog den person som Herren min Gud sände mig till. Jag skrev om Visionen jag fick och om mitt besök hos den personen 23 och 24 oktober här på bloggen. Personen i fråga är min morbror. Han blev 77 gammal.

Jag besökte min morbror då och då på sjukhemmet han låg, men när Gud sände mig besökte jag honom varje söndagseftermiddag. Jag tände ljus med rökelse och bad JesusBönen för/med honom.
Jesusbönen kan åstadkomma mirakel i männsikan sinne, om man ber den ständigt, sägs det. jag instämmer. Så låt oss be den: "Herre, Jesus Kristus Guds Enfödde Son, förbarma Dig över mig syndare." Jag tycker om att be denna befriande bön på syrianska: "Moran Yeshoh Mshiho, uhidoya bro D´Aloho marhem ahli."
 
 
Jag visste inte när han skulle dö, men att han snart skulle dö ifrån sitt jordeliv och bli fri från sin plåga och smärta.
Jag är oerhört tacksam och prisar Gud för att Han sände mig dit Han ville i sin rätta tid. Jag tackar min Herre och Skapare för att han vill använda mig i sin plan.

Jag försöker att förstå mitt Kall i Herren på ett annat plan denna period. Jag får återkomma om och när jag välsignas med nya insikter av Herren.

Viktoria.


När en mor sköter om sina barn


I sitt första brev till Thessalonikerna kan vi läsa om hur aposteln Paulus abdikerar från allt vad prestige, i form av position och titlar, heter. Paulus ger upp hela sig själv för att låta sig uppfyllas av Guds Helige Ande för att vittna om det han själv har upplevt och varit med om. Vibevittnar det kvitto som Damaskusvägens händelse har gjort med honom. 
Herren Jesus Kristus gick Paulus till mötes och bländade honom med Guds Ljus.  Samma Ljus som skrämde Paulus på Damaskusvägen uppfyllde honom, från topp till tå, med Guds helige Ande. Och det är Anden som verkar i Paulus och leder honom att samla Guds folk utan att göra anspråk på att vara deras Andlige ledare.
Det är en vacker och sann bild av en mor Paulus beskriver och jämför sig med: "som en mor när hon sköter om sina barn." 

1Ni vet själva, bröder, att vårt besök hos er in­te var förgäves. 2Ti­di­ga­re ha­de vi, som ni vet, plågats och förödmju­kats i Fi­lip­pi, men vår Gud gav oss mod att pre­di­ka hans evan­ge­li­um för er trots hårt motstånd. 3Bakom våra förma­ning­ar lig­ger in­te vill­fa­rel­ser, ore­na mo­tiv el­ler be­drägli­ga av­sik­ter. 4Gud har fun­nit oss värdi­ga att anförtros evan­ge­li­et, och därför ta­lar vi som vi gör; det är in­te människor vi vill va­ra till lags, ut­an Gud, som prövar våra hjärtan. 5Vi har ald­rig fa­rit med smic­ker, det vet ni, el­ler haft någon bak­tan­ke på egen fördel – Gud är vårt vitt­ne – 6och in­te har vi strävat ef­ter att bli ära­de av människor, var­ken av er el­ler and­ra. 7Ändå ha­de vi som Kristi apost­lar kun­nat kom­ma med an­språk. I stället upp­trädde vi li­ka kärleks­fullt bland er som en mor när hon sköter om si­na barn. 8Av ömhet för er vil­le vi gärna ge er in­te ba­ra Guds evan­ge­li­um ut­an också våra eg­na liv, så kära ha­de ni bli­vit för oss.
1 Thess 2:1-8

"Allt en mor rör vid får liv." Det är en vindlande tanke att meditera över. I Den Treenige Guden finns en Far, en bror och en Mor. I Gud möter vi Fadern, i Sonen möter vi brodern och i Anden möter vi modern. Dessa egenskaper hos Gud finns nedlagda i oss alla därför att vi alla, kvinna som man, är skapade till Guds avbild.

Viktoria.

Människosonens dom



31
När Människo­so­nen kom­mer i sin härlig­het till­sam­mans med al­la si­na äng­lar, då skall han sätta sig på härlig­he­tens tron. 32Och al­la folk skall sam­las inför ho­nom, och han skall skil­ja människor­na som her­den skil­jer fåren från get­ter­na. 33Han skall ställa fåren till höger om sig och get­ter­na till väns­ter. 34Se­dan skall kung­en säga till dem som står till höger: ’Kom, ni som har fått min fa­ders välsig­nel­se, och över­ta det ri­ke som har väntat er se­dan värl­dens ska­pel­se. 35Jag var hung­rig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dric­ka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, 36jag var na­ken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fäng­el­se och ni besökte mig.’ 37Då kom­mer de rättfärdi­ga att fråga: ’Her­re, när såg vi dig hung­rig och gav dig mat, el­ler törstig och gav dig att dric­ka? 38När såg vi dig hemlös och tog hand om dig el­ler na­ken och gav dig kläder? 39Och när såg vi dig sjuk el­ler i fäng­el­se och besökte dig?’ 40Kung­en skall sva­ra dem: ’San­ner­li­gen, vad ni har gjort för någon av des­sa mins­ta som är mi­na bröder, det har ni gjort för mig.’

41Se­dan skall han säga till dem som står till väns­ter: ’Gå bort från mig, ni förban­na­de, till den evi­ga eld som väntar djävu­len och hans äng­lar. 42Jag var hung­rig och ni gav mig ing­et att äta, 43jag var törstig och ni gav mig ing­et att dric­ka, jag var hemlös och ni tog in­te hand om mig, jag var na­ken och ni gav mig inga kläder, sjuk och i fäng­el­se och ni besökte mig in­te.’ 44Då kom­mer också de att fråga: ’Her­re, när skul­le vi ha sett dig hung­rig el­ler törstig el­ler hemlös el­ler na­ken el­ler sjuk el­ler i fäng­el­se och lämnat dig ut­an hjälp?’ 45Då skall han sva­ra dem: ’San­ner­li­gen, vad ni in­te har gjort för någon av des­sa mins­ta, det har ni in­te hel­ler gjort för mig.’ 46Des­sa skall gå bort till evigt straff men de rättfärdi­ga till evigt liv.”
Matt 25:31-46

Viktoria.


Jesus Kristus är min bästa vän

En av de laster jag dras med i livet är att jag är kvinna. Jag själv är nog så stolt över att vara kvinna och särskilt den jag är, om jag nu ska skryta lite. Nej, lasten har manipulerats och påtvingats mig från den stund jag föddes och kommer så att göra det så länge jag lever, eftersom jag lever större delen av mitt liv i den syrisk ortodoxa kontexten i Sverige främst, men ingår i densamme kontext internationellt, då delar av den syrianska folkgruppen finns utspridd över världen och jag har släktingar bland dem. Och då alla syrianer lever i minoritets status så lever vi i mindre grupper i egna samhällen i det stora samhället i alla de länder vi lever. Våra mini samhällen är vår trygghet och vårt överlevnadsstrategi, så har vi levt sedan Kristendomens inträde i världen, minst.

Trots att jag lever i ett av världens mest sekulariserade land, så hålls jag fortfarande väl fjättrad vid mina rötter som mera har förminskat mig som människa och kvinna, än tillåtit mig att leva mitt eget liv och få vara den jag vill vara i mitt liv. Om inte Herren är med mig så skulle jag själv bidra till att låta mig vara slav under de omständigheterna, men Gud vare tack, Han har befriat mig ifrån många av de slavok som har hållit mig bort ifrån Gud. Jag är långt ifrån ensam om dessa och liknanade erfarenheter. Myntet har en baksida också och den baksidan består av män som, visserligen varitr en del av den stagnerade och förtryckande patriarkalismen, men som jag ser det så är de lika stora offer själva för omständigheterna som ständigt konserveras för att vidareföras till nästa generation.
Det tar lång tid att skala av sig de lager som skaver, men med Guds Enfödde Sons Försoning och Guds Andes ledning och Förlåtelse kan vi sakta men säkert bli fria och själv förlåta de som har varit. Det är jag övertygad om.

Gud kom till världen i människokropp för att bryta ovannämnda och andra slavok i mänskligheten, men de som har haft makten och rikedomen i världen har ansett sig förstå och veta bättre än deras Skapare och därför har de valt att fortsätta på sina egna vida stigar.

Som goda exempel på att Herren ville visa världen och dess uttolkare att frigöra sig själva från sina egna bojor och låta andra vara fria i Gud, är berättelsen om systrarna Maria och Marta i Luk 10:38-42, och berättelsen om Det forlorade myntet i Luk 15:8-10. ( Det finns flera berättelser där Jesus lyfter fram kvinnorna och deras vardag som indetifikations markörer, men det räcker med dessa två för tillfället).




Jesus Kristus var ( är också nu) så radikal i alla sina liknelser och mest radikal var han i just de liknelser där han lyfte fram kvinnorna i sin samtid. Det gjorde han inte ennbart för att reta gallfeber på samhällets makthavare och Guds folkets företrädare, nej han gjorde det för att visa på att Guds närvaro genom  Herren Jesus Kristus själv då, och senare genom Den Heliga Ande som skall vara den befriande norm ( Frälsning) som alla människor har rätt att få ta emot oberoende av alla tidigare dogmer och mänskliga påfynd.

Många är de makthavare i alla samhällsklasser som har missat målet och vänt sig från Gud i världen, men många, ja väldigt många fler är vi som som
har tagit emot och flera kommer att ta emot Herren Jesus Kristus som vår Herre och Frälsare och vi får en bit av Gud själv att leva med redan nu, medan vi lever på jorden. Och det är så mycket mera dyrbara än all makt i världen, som den som har smakat på håller fast vid i alla stunder i livet.

Jag brukar säga lite surmulet: hade jag inte varit kvinna så hade den syrisk ortodoxa kyrkan lyft upp mig till skyerna, men att jag är född kvinna försätter det mig, eller mest kyrkan och patriarkalismen i en svår situation. Det är ett problem för vår samtid. Det kommer en tid då jag ler åt denna tidsepok och dess etablerade seder och bruk.
Dock har jag tagit min fajt och har inte, inte av mig själv, för avsikt att varken göra anspråk på prästämbetet eller någon maktposition i kyrkan. Jag överlåter mitt Kall i Guds händer och litar på att han vill göra mirakel av mig och kyrkan.

 Jesus är Vägen, Sanningen & Livet (Album)
Denna bild föreställande Herren Jesus Kristus, tycker jag väldigt mycket om.

Viktoria.


RSS 2.0