Gud är levande och närvarande

Ikväll fick jag en fråga; " hur kan du övertyga människor att Gud finns och är en levande Gud?"
Jag försökte att berätta om min tro och hur vi kristna uppfattar Gud under vårt samtal.
Jag kom på att även om min Gudsrelation är lite annorlunda från mångas, så har även alla andra Guds Nåd och möjligheten att möta Honom i sitt liv.

Jag skriver vad som hände efter den dagen då jag upplevde att min själ hade "gripits" av djävulen:

Efter en flera timmar lång kamp mot djävulens grepp om min själv befriades min själ och hela jag från djävulens grepp och jag kunde pånytt glädja mig åt Guds stora Nåd i mitt liv och älska livet.
Min själ fick den balsam som hon så väl behövde för att våga se guds ljus igen; Guds Heliga Ande helade min själ med sin närvaro och värmande kärlekseld. Det är detta som är det vackraste av möten mellan själen och dess skapare, vår Gud. Gud visar sin närvaro i min själ genom att skapa en värme som "flammar" ut från mitt hjärta till resten av kroppen och vidare till mina handlingar i ord och gärningar mot min nästa.

Hur jag ska övertyga dig att tro på att detta är högst verkligt och sant och upplevt av mig och dessutom njuter jag av denna andliga gemenskap med Gud vet jag inte annat än att jag är skyldig Gud att vittna om Honom för dig och att jag aldrig någonsin skulle frestas att ljuga om dessa heliga och för mig så dyrbar och upplevda efter stor smärta och lång kamp.

Viktoria.

Blåneka(re)

Jag slår upp ordet blåneka i en ordbok och där förklaras ordet som synonymt med; neka fräckt, neka blankt, bondneka.

Idag fyller vår son Abiram 15 år och vi firade honom med att äta middag ute. Stämningen var lättsam och alla var vi glada. Gladast var Abiram som fick det han önskade sig på sin födelsedag. Vi pratade om lite av varje och kom in på ämnet "människor som blånekar alla sina fel". Alla var vi överens om att när flera människor ser, hör och förstår att någon handlar fel om och om igen, så har majoriteten rätt. Men problemet var att ingen av oss hade lust att påpeka för någon "blånekare" att hxn borde se mera inåt och höra sina egna ord mera än koncentrera sig på att stå i givakt och försvara sig ständigt, mot allt och alla.
- Det är ingen idé att tala om för någon som nekar alla sina fel och brister, för det blir bara värre. sa Abiram eftertänksamt.
- Men är det ingen som påpekar ens fel och brister så blir man ju odräglig som människa, var det någon annan som sa.
Vårt samtal fortsatte en stund för att bytas ut mot ett nytt och roligare ämne under vår måltid.


Viktoria.

Min själs mörka dag

Min Själ är nu omringad av djävulens styrkor.
Allt är svart och alla är det fel på, jag ser bara det värsta hos min nästa.
När ska de släppa taget om min själ och lämna mig?
När ska Du min Herre och Gud ge mig av Din Frid?
"Min Herre och min Gud, var är du?", ropar min förvirrade själ.

Så många timmar av bön gjorde mig trött, men inte fri.
Detta är inget nytt, utan så vanligt att jag kan sakna det,
när det dröjer för länge innan det inträffar på nytt,
därför att det är den mest smärtsamma men även
den mest effektiva perioden i min andliga utveckling.

"Min Gud! Min Gud! Kom till min räddning!
Herre skynda till min hjälp!" ropar min själ.
Först efter nästan en hel dags ökenvandring i mörker,
så kommer min Herre, Jesus Kristus med Guds Heliga Ande,
till min själs befrielse och jag får frid i hela mig.

Dessa perioder önskar jag att jag levde i en grotta
och fick vara ensam med mina rop på Gud.
För ingen förstår mig, eller det jag går igenom,
men alla ser den förändring som skett med mig,
och ingen slipper undan mina avsnäsningar.

Att vara kristen och leva som sådan är lätt ibland,
men oftast är man missförstod och oönskad i de ytliga gemenskapernas värld.
Det är en kamp jag för mot många och mycket i mitt liv,
för att hålla mig nära Jesus Kristus.
Den kampen är värd all smärta och vandring i mörkret, för just den är det,
som leder mig till gud och min själ får då möta Gud, min Skapare.


Viktoria.



Psalm 25: 15-21

Det underbara med Psalmerna i Psaltaren är att varje människa kan finna något som talar direkt till henne. Det är giltiga för oss människor även på 2000-talet.


15
Min blick är ständigt fäst på Herren,
det är han som löser min fot ur snaran.
16Vänd dig till mig, var barmhärtig,
ty jag är ensam och betryckt.
17Lindra mitt hjärtas plåga,
för mig ut ur mitt trångmål.
18Tänk på mitt lidande och mitt betryck
och förlåt mig alla mina synder.
19Se på mina fiender - så många de är,
så hätska i sitt hat!
20Rädda mitt liv, befria mig,
svik mig inte, jag flyr till dig.
21Låt oskuld och redlighet bevara mig,
ty jag hoppas på dig.
Psalm 25:15-21.


Viktoria.

Gud blir människa

I Gamla Testamentet kan vi läsa hos Profeten Jesaja om Jesus födelse:

Fredsfursten



2Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram.
3Du låter jublet stiga, du gör glädjen stor. De gläds inför dig som man gläds vid skörden, som man jublar när bytet fördelas.
4Oket som tyngde dem, stången på deras axlar, förtryckarens piska bryter du sönder, som den dag då Midjan besegrades.
5Stöveln som bars i striden och manteln som fläckats av blod, allt detta skall brännas, förtäras av eld.
6Ty ett barn har fötts, en son är oss given. Väldet är lagt på hans axlar, och detta är hans namn: Allvis härskare, Gudomlig hjälte, Evig fader, Fredsfurste.
7Väldet skall bli stort, fredens välsignelser utan gräns för Davids tron och hans rike. Det skall befästas och hållas vid makt med rätt och rättfärdighet nu och för evigt. Herren Sebaots lidelse skall göra detta.
Jesaja 9:2-7


Och i Nya Testamentet kan vi läsa om det Glada Budskapet bl.a. hos Evangelisten Lukas:

Jesu födelse

2 1Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. 2Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. 3Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. 4Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, 5för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn.

6Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, 7och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.

8I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten. 9Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. 10Men ängeln sade till dem: "Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. 11I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. 12Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba." 13Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud:

14"Ära i höjden åt Gud
och på jorden fred åt dem han har utvalt."

15När änglarna hade farit ifrån dem upp till himlen sade herdarna till varandra: "Låt oss gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss veta." 16De skyndade i väg och fann Maria och Josef och det nyfödda barnet som låg i krubban. 17När de hade sett det berättade de vad som hade sagts till dem om detta barn. 18Alla som hörde det häpnade över vad herdarna sade. 19Maria tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det. 20Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade Gud för vad de hade fått höra och se: allt var så som det hade sagts dem.

Lukasevangeliet 2:1-20

 

Ha en god och fridfull Jul.

 

Viktoria.


Människan Maria

I alla år har jag undrat varför jag inte kan nå Maria, Jesus mamma. Jag känner många äldre, medelålders och unga kvinnor som tycks ha en avslappnad och naturlig relation till Jungfru Maria, som deras förebedjare, hjälpare i nöd, tröstare i svårigheter och till och med närvarande och levande för dem på det andliga planet. Jag måste erkänna att jag då och då har avundats dem deras lättsamma relation till Maria. Men själv har jag inte kunnat identifiera mig med henne som Himladrottning eller Den allra Heligaste av alla Helgon och inte heller har jag kunnat känna igen mig i hennes lidnade i alla de Ikoner jag har av henne i mitt hem. Före mitt andliga uppvaknande bad även jag till Jungfru Maria, jag bad om hennes förböner och hjälp, men jag fann ingen relation att bygga vidare på. Jag tro att jag bad om Jungfru Marias förböner lika mycket som jag bad om några andra helgons förböner, därför att jag inte visste bättre, eller därför att det var i en helgonrik tradition jag är uppvuxen i. Då, för ca 15 år sedan vågade jag helt enkelt inte gå direkt till Herren Jesus Kristus för att be Honom om det jag ville. Jag hade en diffus bild av Gud och var mera rädd för Honom än vågade lita och förtrösta på Honom. Sedan jag blivit Andedöpt, pånyttfödd genom Guds Heliga Ande tackar jag ständigt Jungfru Maria och alla andra helgon, för att de har följt Herren Jesus Kristus och visar oss vägen, de är goda förebilder för människor i alla efterkommande generationer och även till oss idag. Den Katolska framförallt, men även Den Ortodoxa Kyrkan har upphöjt Jungfru Maria till Himmelen och gjort henne till Himladrottningen och på samma gång så oåtkomlig och skild från alla människor. De Ikonmålningar som finns av Jungfru Maria är ofta väldigt vackra men hon är på flera sätt gjord till en lidande moder rakt igenom. Jag kan tänka mig att Maria var glad och lycklig av och till i sitt liv också. Jag kan även tänka mig att hon var en enkel och ganska fattig mamma, men så kärleksfull och modig som många andra mödrar. Jag tror att Människan Maria saknas i Kyrkan och i vardagen. Jag har ganska nyligen börjat bygga på en relation till Människan Maria. För mig är hon Jungfru, Gudaföderskan och Helgon, men också en kvinna, en mamma och framförallt en människa med allt vad det betyder. jag kan identifiera mig med henne som mamma, men framförallt som en troende människa som valde Gud framför alla seder och bruk. Maria var ung men väldigt modig och idag är hon många troendes förebild. Viktoria.

Klicha

Idag var det dags att baka Klicha hemma hos mig. Min svägerska Meryem kom och har hjälpt mig att baka den traditionella Klichan, som alla syrianska mammor och gifta kvinnor bakar två gånger om året, en gång till Påsk och en gång till Julen.
Klicha är lagom söt och kryddig kaffebröd som vi syrianer serverar till alla de gäster som besöker våra hem Juldagen, för att önska oss God Jul, och alla mellandagar. Påskdagen bjuder man också alla gäster på Klihca.

De som inta kan baka, de äldre föräldrarna eller svärföräldrarna, brukar få av sina döttrar eller svärdöttrar så att även de ska kunna bjuda sina gäster på Klicha.
De nygifta och alla som inte själva kan baka Klicha brukar få av sina respektive mödrar, svärmödrar eller systrar, grannar eller andra släktingar.

Meryem är på Sverigebesök från Syrien. Hon är så händig och bra i köket. Hennes Klicha smakar jätte gott, har jag fått veta av  de yngre pojkarna. Jag får smaka den på Juldagsmorgon.


Viktoria.

Magnificat

Magnificat, är latin och det första ordet i den latinska texten vilket betyder upphöjer. Det är Marias lovsång till Gud. Hon upphöjer Gud i sin sång, till Hans ära.
Jungfru Maria prisar Gud för att han Kallat henne till sin tjänst utan att hon vet hur det kommer att sluta med hennes sons liv. Jungfru Maria litar på Gud därför att hon har hört Guds budskap genom hans budbärare, ängeln Gabriel. Hon var så ung och på samma gång så mogen och modig och valde att lyda Gud, utan att be översteprästerna om lov. Hon sökte inte ens människors acceptans eller bekräftelse. För henne räckte det med Guds ord.
Vi kan stämma in i Marias lovsång och tacka Gud för hans stora verk för oss människor i
Lukasevangeliet 1:46-54:



46Då sade Maria:
"Min själ prisar Herrens storhet,
47min ande jublar över Gud, min frälsare:
48han har vänt sin blick till sin ringa tjänarinna.
Från denna stund skall alla släkten prisa mig salig:
49stora ting låter den Mäktige ske med mig,
hans namn är heligt,
50och hans förbarmande med dem som fruktar honom
varar från släkte till släkte.
51Han gör mäktiga verk med sin arm,
han skingrar dem som har övermodiga planer.
52Han störtar härskare från deras troner,
och han upphöjer de ringa.
53Hungriga mättar han med sina gåvor,
och rika skickar han tomhänta bort.
54/55Han tar sig an sin tjänare Israel
och håller sitt löfte till våra fäder:
att förbarma sig över Abraham
och hans barn, till evig tid."
Lukasevangeliet 1:46-55

Tack Maria för ditt JA! till Gud.
Tack Maria för ditt mod.
Tack Maria för ödmjukhet och lydnad inför Guds Ord.
Tack Maria för ditt kärleksfulla moderskap.
Tack Maria att du är många människors tröst och förebild.


Viktoria.

Maria

Maria från staden Nasaret i Galileen, fick ett unikt Kall av Gud att föda hans Son. Hon var jungfru då Gud Kallade henne. Vi kan läsa om hennes Kall i Lukasevangeliet 1:26-38.


26/27I den sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd från Gud till en ung flicka i staden Nasaret i Galileen. Hon hade trolovats med en man av Davids släkt som hette Josef, och hennes namn var Maria. 28Ängeln kom in till henne och sade: "Var hälsad, du högt benådade! Herren är med dig." 29Hon blev förskräckt över hans ord och undrade vad denna hälsning skulle betyda. 30Då sade ängeln till henne: "Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud. 31Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus. 32Han skall bli stor och kallas den Högstes son. Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron, 33och han skall härska över Jakobs hus för evigt, och hans välde skall aldrig ta slut." 34Maria sade till ängeln: "Hur skall detta ske? Jag har ju aldrig haft någon man." 35Men ängeln svarade henne: "Helig ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig. Därför skall barnet kallas heligt och Guds son. 36Elisabet, din släkting, väntar också en son, nu på sin ålderdom. Hon som sades vara ofruktsam är nu i sjätte månaden. 37Ty ingenting är omöjligt för Gud." 38Maria sade: "Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt." Och ängeln lämnade henne.

Lukasevangeliet 1:26-38



Maria är ett starkt identitets objekt och många kan spegla sig i henne.
Vi är många kvinnor som hämtar kraft i Marias mod att inordna sin fria vilja under Guds vilja och vågade ta Guds Kallelse på allvar. Maria var också väldigt modig som var med barn och misstänkliggjord av alla människor i hennes närhet.
Även idag är det många kvinnor som får utstå mycket smärta för att de har ett kall av Gud och en egen fri vilja och vågar gå emot de gällande normerna för vad en kvinna får göra. Guds planer kan medföra ovanliga händelser i en vanlig kvinnas liv idag på 2000-talet också. För oss som kämpar mot betongklossar i kyrkan och i de patriarkala samhällena är Maria den bästa förebilden. Hon vågade tro på Gud och valde att lita på Ängeln Gabriels löfte om att hon var havande genom Den Heliga Anden. Hon var så dyrbar i Guds ögon att Han såg till att Josef tog ansvar för henne och räddade henne från att bli stenad till döds.

Den normala trolovnings åldern för flickor var 13 år på Marias tid, och man tror att hon kan ha varit 13-14 år. idag tänker vi att 13 åringar fortfarande är barn, men då var 13 åriga flickor giftas klara.
Maria hade inte anmält sitt intresse till att föda Guds Son, inget som man vet om historiskt i varje fall, ändå utvalde Gud henne till att bära och föda hans Son.
Jag kan tänka mig att hon fick utstå många kvinnors avund. Maria och alla andra judar väntade på Messias och de skriftlärda kände till att Han skulle födas av en jungfru.


I apokryfa texter får vi veta att hennes föräldrar hette Joakim och Anna och att de var äldre när de fick henne. i Den Katolska och ortodoxa kyrkan vidhåller man att hon var oskuld när hon blev havande med Jesus och att hon förblev oskuld resten av sitt liv.
Vid Kyrkomötet 431 fastställde kyrkofäder att hon var ( gre.Theotokos), Gudaföderska. Maria kallas Guds Moder därför att Jesus är Gud samtidigt som Han är människa.

Maria var med Jesus på flera viktiga händelser i hans vuxna liv, som vid Bröllopet i Kana, vid Korsfästelsen och vid Himmelsfärden.

Viktoria.

Josef


26/27 I den sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd från Gud till en ung flicka i staden Nasaret i Galileen. Hon hade trolovats med en man av Davids släkt som hette Josef, och hennes namn var Maria.
Lukasevangeliet 1:26/27


Josef heter den man som Gud utsåg till att bli Jesus "fosterpappa" på jorden. Om honom får vi läsa några gånger vid väldigt viktiga händelser i Marias och senare i Jesus liv. Men han förblir en annonym person som Bibeln inte talar mycket om.


4Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, 5för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn.

Lukasevangeliet2:4-5

Guds änglar hjälper Josef att fly undan Herodes, som hade planerat att döda Jesusbarnet. Josef flyr med Maria och Jesus till Egypten och skyddar den Heliga familjen.

Det första jag tänker på när jag läser om Josef, eller minns hans roll i den Heliga familjen är hans stora kärlek som han utövar i det tysta.
Det andra som jag fascineras av hos Josef är hans mod. Naturligtvis fick han bokstavlig och konkret vägledning av Gud på olika sätt, men att han vågade tro på Guds budskap till honom och gick emot den judiska kontexten med alla sina samhällsregler och den judiska lagen för att lyda Gud och rädda Maria från att bli stenad till döds, som lagen krävde är stort.


Det sista vi läser om Josef är när han och Maria återvänder till Templet i Jerusalem för att leta efter den tolvårige  Jesus, Lukasevangeliet 3:41-51.

Det finns många Bibliska människor som jag vill tacka för att de är goda exempel för oss människor nästan två tusen år senare, och Josen är en av dem.

Jag tackar dig Josef för att du valde att bryta med patriarkalismen.
Tack Josef, för att du litade på Gud.
Tack Josef, för att du är den goda förebilden för alla fäder på jorden.
Tack Josef, för att du älskade Maria och skyddade henne.
Tack Josef, för att du var hederlig, tystlåten, klok och saktmodig man, du samlade familjen.

Viktoria.




Julfastan

Igår började den kortare varianten av Julfastan i hela Den Syrisk ortodoxa Kyrkan i världen. I och med industrisamhällets utveckling kortades den från 25 dagar till tio.
Man avhållet sig från lyx och överflöd i matväg. man avstår från all animalisk föda; kött, ägg, fett och all föda som innehåller mejeriprodukter.
Man väntar på att vår Frälsare Jesus Kristus ska födas, att Gud ska bli människa och bo bland oss.

Viktoria.

Nikodemos

Vi kan läsa om Nikodemos i Johannesevangeliet 3:1-12, Joh 7:50-51 och Joh 19:39-42.
Nikodemos valde att tro på Herren Jesus Kristus, trots att det måste ha varit svårt och många gånger tufft att gå emot allt det han hade byggt upp och bryta med alla människor som han hade relation till. Men han valde att lyssna på Guds Heliga Ande och bröt med sitt gamla liv för att få ta emot det nya livet i Kristus.

Fridfull läsning!


3 1Bland fariseerna fanns en man som hette Nikodemos och var medlem av judarnas råd. 2Han kom till Jesus en natt och sade: "Rabbi, vi vet att det är från Gud du har kommit som lärare. Ingen kan göra sådana tecken som du utan att Gud är med honom." 3Jesus svarade: "Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike." 4Nikodemos svarade: "Hur kan någon födas när han är gammal? Han kan väl inte komma in i moderlivet och födas en gång till?" 5Jesus svarade: "Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född av vatten och ande kan inte komma in i Guds rike. 6Det som har fötts av kött är kött, och det som har fötts av ande är ande. 7Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt. 8Vinden blåser vart den vill, och du hör den blåsa, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den far. Så är det med var och en som har fötts av anden." 9Nikodemos frågade: "Hur är detta möjligt?" 10Jesus svarade: "Du skall vara lärare för Israel och förstår inte det! 11Sannerligen, jag säger dig: det vi vet förkunnar vi, och det vi har sett vittnar vi om, men ni tar inte emot vårt vittnesbörd. 12Om ni inte tror när jag talar till er om det jordiska, hur skall ni då kunna tro när jag talar till er om det himmelska?
Johannesevamgeliet 3:1-12.

50Nikodemos, som själv satt i rådet och som tidigare hade sökt upp Jesus, sade: 51"Inte dömer väl vår lag någon utan att man först har hört honom och tagit reda på vad han gör?
Johannesevangeliet 7:50-51.

39Nikodemos kom också dit, han som första gången hade sökt upp Jesus på natten, och han hade med sig en blandning av myrra och aloe, omkring trettio kilo. 40De tog Jesu kropp och lindade den med linnebindlar tillsammans med kryddorna så som judarna brukar göra vid en gravläggning. 41Intill platsen där Jesus hade blivit korsfäst fanns en trädgård och i trädgården en ny grav där ännu ingen hade blivit lagd. 42Där lade de Jesus, eftersom det var den judiska förberedelsedagen och graven låg nära.
Johannesevangeliet 19:39-42.


Viktoria.

Profeten Amos

Jag hade huvudsansvaret för kvällens aktiviteter på Folkhögskolan och började med att satsa på de första viktiga sekunderna, för att få allas uppmärksamhet. Jag läste denna vers av Profeten Amos:


Vem kan höra lejonet ryta utan att gripas av skräck?
Vem kan höra Herren Gud tala utan att bli hans profet?

Amos 3:8


Magiska ord som fångade allas uppmärksamhet ikväll på Kvällskursernas Julavslutning.
Alla fyra kvällskurs studenter var samlade och vi följde programmet för kvällen. Jag hade en kort betraktelse över Nikodemos möte med Jesus, som uppskattades av alla.

Så härligt det kändes att ha allas totala uppmärksamhet under den stund det tog för mig att berätta om det förvandlande mötet mellan Jesus och Nikodemos.
Det var en blandning av präster, äldre, medelålders, äldre och yngre ungdomar, alla hör vi hemma i Den Syrisk Ortodoxa Kyrkan.
Paulus som arbetar heltid och dagtid på skolan var som vanligt den som sett till att allt fungerade så bra så. Han är den som vet var saker och ting finns på skolan och hur de ska fungera bäst, som mikrofonen till exempel.

Vi fick höra ungdomar från musikkursen, spela för oss några hymner och  sedan fick vi fika. Efter fikat hade vi frågesport, med Bibliska frågor. Frågorna uppfattades som intressanta och en grupp vann, grupp 3 kammade hem alla rätt; 11 poäng av 11 möjliga.
Det bästa var dock att alla var vi så hjärtligt delaktiga i hela programmet och nyfikna.

Viktoria.



Det var en väldigt trevlig och bra kväll.

Människa

Det finns människor som sprider glädje omkring sig.
De är glada och trevliga och delar ut små och stora leenden.
De är vänliga och säger ifrån på rätt sätt.
Såna människor mår folk bra av att umgås med.

Sedan finns det människor som tycks klaga på allt och alla.
De är pessimister som suger energin ur människor.
De brukar splittra och spela människor mot varandra.
De saknar insikt om att livet är dyrbart och borde levas med glädje.

Men sedan finns vi alla andra, vi vardagsmänniskor,
Och fest människor och fattiga och rika.
Människan kan vi inte stoppa i ett fack därför att hon är så komplex.
Vi har så många olika roller och visar olika sidor av oss i olika situationer.

Människor är Guds vackraste och mest dyrbara skapelse.
Livet på jorden är vår väg att lära känna oss själva i Gud.
Medan vi vandrar kommer Herren Jesus Kristus oss till mötes.
Så inte har vi tid att låta oss placeras i fack för att förminskas.

Viktoria.

Jeremia 9:23-24

Om Den sanna stoltheten kan vi läsa hos profeten Jeremia:

23
Så säger Herren:
Den vise skall inte vara stolt över sin vishet,
den starke inte över sin styrka,
den rike inte över sin rikedom.
24Den som vill vara stolt skall vara stolt över detta:
att han har insikt och kunskap om mig,
om att jag, Herren, verkar i kärlek,
i rätt och rättfärdighet på jorden,
ty däri har jag min glädje,
säger Herren.
Jeremia 9:23-24.

Kroppen ett Tempel för Den heliga Anden

Din kropp är helig därför att du är skapad till Guds avbild och därför att Guds Ande bor i dig. Detta betyder att du är älskad av Gud och helig för Honom.

Kroppen är till för Herren, skriver Aposteln Paulus i 1 Korinthierbrevet 6:13 (...) Men kroppen är inte till för otukt utan för Herren, och Herren är till för kroppen.

Gud har höga tankar om människans kropp; den skall uppväckas till evigt liv, skriver Aposteln Paulus: Gud har uppväckt Herren, och genom sin makt skall han uppväcka oss. ( 1 Kor 6:14)
En kropp som är bestämd till att gud ska uppväcka den från de döda ska användas till omoral. Människan består av Ande och kött, och Gud har bestämt att uppväcka kroppen.

Aposteln Paulus skriver till församlingen i Korint, som hade minst 12 tempel. Under aposteln Paulus tid var flera av dem i bruk. Ett av dem mest kända templen var invigt åt Kärlekens gudinna Afrodite, vars tillbedjan omfattade religiös prostitution.
Staden Korinth var med andra ord välkänd för prostitution i religionens namn och otyglad och öppen omoral, vilket gjorde att församlingen i Korinth plågades av många problem.

Men hur ser samhället (=människor) på kroppen idag? Den exploateras inom mode och skönhets branscher och människor utsätter sig själva för många osunda och rent av farliga sexuella relationer därför att samhället förväntar sig det av människorna. Detta gör människor idag i den nya religionens namn: frihet.

Inom kristendomen är äktenskapet  instiftat av Gud och alla sexuella relationer utanför äktenskapet en grov förvrängning av det.


18Håll er borta från otukten. All annan synd som en människa begår lämnar kroppen utanför, men den otuktige syndar mot sin egen kropp. 19Vet ni inte att er kropp är ett tempel för den heliga anden, som ni har inom er och som ni har fått från Gud? Ni tillhör inte er själva. 20Gud har köpt er och priset är betalt. Ära då Gud med er kropp. 1 Korinthierbrevet 6:18-20


Viktoria.


Var Maria och Josef gifta?

Rabi, som är 12 år frågade mig för en stund sedan, om Maria och Josef var gifta och lade till; säger inte Gud att man ska vara gift först innan man får barn?
Jag svarade att de var trolovade först men när Maria blev med barn, genom helig Ande, så fick de gifta sig för att göra som Gud hade bestämt.
Det där med att Maria blev med barn genom Guds Ande var lite svårt att förstå, trots att Rabi nickade och sa att han förstod såg han lite bekymrad ut.

18Med Jesu Kristi födelse förhöll det sig så: hans mor, Maria, hade blivit trolovad med Josef, men innan de hade börjat leva tillsammans visade det sig att hon var havande genom helig ande. 19Hennes man Josef, som var rättfärdig och inte ville dra vanära över henne, tänkte då skilja sig från henne i tysthet. 20Men när han hade beslutat sig för det uppenbarade sig Herrens ängel för honom i en dröm och sade: "Josef, Davids son, var inte rädd för att föra hem Maria som hustru, ty barnet i henne har blivit till genom helig ande. 21Hon skall föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus, ty han skall frälsa sitt folk från deras synder." 22Allt detta skedde för att det som Herren hade sagt genom profeten skulle uppfyllas: 23Jungfrun skall bli havande och föda en son, och man skall ge honom namnet Immanuel (det betyder: Gud med oss). 24När Josef vaknade gjorde han som Herrens ängel hade befallt och förde hem sin trolovade. 25Han rörde henne inte förrän hon hade fött en son. Och han gav honom namnet Jesus.

Matteusevangeliet 1:18-25


Vissa traditioner blir mer eller mindre en del av människor; Inom Katolska och Ortodoxa kyrkotraditionen är det så att Maria inte alls hade sexuell relation till Josef.  Vi kan läsa om att Maria var jungfru och blev havande genom Guds Heliga Ande men i Matteusevangeliet 1:25 kan vi läsa: Han rörde henne inte förrän hon hade fött en son.

Marias sexuella avhållsamhet är en nära tvåtusenårig tradition som har samlat Kyrkan. Hennes epitet, som Jungfru och Gudaföderska har samlat människor och hållit ihop Kyrkan i alla generationer och gör det än idag. Jag tror inte att den tidiga Kyrkan hade större problem med Mariabilden och därför har de tre övriga evangelisterna inte skrivit något om Marias jugfrulighet eller sexuella relation till Josef. Det viktigaste är ändå att Hon tackade JA! till Gud och accepterade Hans vilja och att hon födde En Frälsare åt oss.



Viktoria.


Jesus var inte snäll. Han är god.

Vi var fyra syrianska kvinnor som satt i köket hemma hos mig i eftermiddags och samtalade om livet i allmänhet och om kyrkans syn på kvinnan i synnerhet, för att sedan hamna i ämnet Jesus och kristendom.
Yildiz som är präst i Svenska Kyrkan berättade om en annorlunda predikan som hon hade lyssnat på i förmiddags och vi diskuterade att de traditionella kyrkorna kanske borde anmana lite flera musik och friare Gudstjänstmoment för att flera ungdomar ska kunna känna ingen sig i kyrkorummet.
Upprepning av samma moment ger trygghet men variation kan ge en frisk fläkt som många kommer att lägga på minnet då de känner igen sig i Gudstjänsten.

Delaktighet ger igenkänning, igenkänning ger möjlighet till förändring och förändring ger nya synvinklar att uppskatta livet.

I Svenska Kyrkan firar man andra advent idag, i Den Syrisk Ortodoxa kyrkan började vår väntan på att En Frälsare, Herren Jesus Kristus ska födas åt oss, den första december och pågår till och med Julafton. det är fortfarande många människor som fastar hela 24 dagar men de flesta fastar den kortare varianten, som är tio dagar och börjag den 5. december. De avhåller sig från kött, ägg och mejeriprodukter. Alla väntar vi på vår Frälsare, men vi har olika traditioner.

När vi kom in på ämnet Jesus, då Han vandrade på en viss geografisk plats på jorden. Men de flesta människor har möjlighet till Bibeln och berättelserna om Jesu liv och verk på jorden.
Skillnaden mellan Jesus i Bibeln och Jesus i kyrkan är hårfin men det finns ändå en viktig skillnad där många gärna tror att Jesus var snäll och man tar för givet att Han accepterar vår bortvändhet från Gud.
Men sanningen är den att Jesus var väldigt radikal och ingen gullig, snäll typ som folk då eller nu kan lura på något sätt och tro att man kommer att få ett evigt liv tillsammans med Honom ändå. Särskilt inte om man gör detta medvetet. Ingen är felfri, alla syndar vi dagligen men många väljer att inte inse sina brister, utan tror att framtvingade gärningar fullbordar den labila tron. Alla måste vi erkänna våra synder dagligen, synliga och osynliga för att vi ska få möjlighet att släppa in, eller ta emot Herren Jesus Kristus i vårt hjärta och liv.

Herren är förlåtande, ödmjuk och god, men Han säger alltid: "Jag dömer dig inte, men gå och synda inte mera".
Vi kan läsa ett exempel om Jesu godhet, när Han varken dömer ut de onda eller sårbara i:
Johannesevangeliet 8:1-11.


Äktenskapsbryterskan

53[Alla gick hem, var och en till sitt,8 1men Jesus gick till Olivberget. 2Tidigt på morgonen var han tillbaka i templet. Allt folket samlades kring honom, och han satte sig ner och undervisade. 3De skriftlärda och fariseerna kom då dit med en kvinna som hade ertappats med äktenskapsbrott. De ställde henne framför honom 4och sade: "Mästare, den här kvinnan togs på bar gärning när hon begick äktenskapsbrott. 5I lagen föreskriver Mose att sådana kvinnor skall stenas. Vad säger du?" 6Detta sade de för att sätta honom på prov och få något att anklaga honom för. Men Jesus böjde sig ner och ritade på marken med fingret. 7När de envisades med sin fråga såg han upp och sade: "Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne." 8Och han böjde sig ner igen och ritade på marken. 9När de hörde hans svar gick de därifrån en efter en, de äldste först, och han blev ensam kvar med kvinnan framför sig. 10Jesus såg upp och sade till henne: "Kvinna, vart tog de vägen? Var det ingen som dömde dig?" 11Hon svarade: "Nej, herre." Jesus sade: "Inte heller jag dömer dig. Gå nu, och synda inte mer."]
Johannnesevangeliet 8:1-11


Viktoria.


Guds gränslösa förlåtelse

Vi kan läsa om Guds nya Förbund som grundar sig på förlåtelse hos profeten Hesekiel i Gamla Testamentet. Detta förbund är riktad till var och en som tror på Gud, genom Jesus Kristus.
Det fantastiska med Guds förlåtelse är att den är fullständig och att Han inte tar tillbaka den.

Denna profetia har profeten Hesekiel fått när han är i exil i Babylon.
År 597 hade staden Jerusalem erövrats av Nebukadnessars trupper. Nebukadnessar hade bestigit den babyloniska tronen och landsförvisat ca 10000 judar till Babylon, Hesekiel medräknat. Dessa förenades med de judar som under ett tidigare krig hade landsförvisats till Babylon. Folket, Guds folk hade blivit likgiltiga och hade gett upp hoppet om Guds räddning för dem. Detta gjorde att de vände sig ifrån och mot Gud, de bröt Guds bud. Det är svåra tider för folket i ett främmande land med främmande avgudar, språk och traditioner. Det är då Gud kallar Hesekiel att profetera för folket.


Istället för att kräva att människorna ska omvända sig till Gud, så går han dem till mötes med löfte om förlåtelse och närhet.


25
Sedan skall jag bestänka er med rent vatten och göra er rena. Ni har orenat er med alla era avgudabilder, men jag skall göra er rena. 26Jag skall ge er ett nytt hjärta och fylla er med en ny ande. Jag skall ta bort stenhjärtat ur kroppen på er och ge er ett hjärta av kött. 27Med min egen ande skall jag fylla er. Jag skall se till att ni följer mina bud och håller er till mina stadgar och lever efter dem. 28Ni skall få bo i det land jag gav era fäder. Så skall ni vara mitt folk, och jag skall vara er Gud.
Hesekiel 36:25-28.


Viktoria.

Jesu familj

I textstycket före dessa verser kan vi läsa att Jesus har kommit hem till sin hemby och att många människor samlades runt honom och uppehöll honom och hans lärjungar att de inte ens kunde sätta sig och äta. Hans anhöriga som fick veta att Jesus var i hembyn gick ut för att hämta hem honom, ja rent av rädda honom för de trodde att han var från sina sinnen, står det. Vidare kan vi läsa om de skriftlärda som hade kommit från Jerusalem för att tala om för folket att Jesus var besatt av Beelsebul, alltså satan.
Jesus kallar alla till sig och förklarar på ett enkelt, men skarpt sätt vad som händer om ondska möter ondska.
Några textrader senare lyfter Evangelisten fram Jesu familjs oro och då får alla veta hru Jesus familj är konstruerad:


31Nu kom hans mor och hans bröder. De stannade utanför och skickade bud efter honom. 32Det satt mycket folk omkring honom, och de sade: "Din mor och dina bröder är här utanför och söker dig." 33Jesus svarade dem: "Vem är min mor och mina bröder?" 34Han såg på dem som satt runt omkring honom och sade: "Det här är min mor och mina bröder. 35Den som gör Guds vilja är min bror och syster och mor."

Markusevangeliet 3:13-35


Viktoria.


RSS 2.0