Gott Nytt År!

Varje dag är helig och en Gåva från Gud, men all människor behöver ha traditioner, regler och rutiner för att kunna anpassa oss och lära oss att uppfinna nya "hjul" och framförallt för att vi ska utvecklas som individer och finna meningen med livet, som ju är att hitta hem till Gud medan vi ännu lever på jorden och i den mänskliga kroppen.

Guds rika välsignelse till dig.



Viktoria.

Gud har blivit människa

Guds stora välsignelse till dig och mig.

Ha en fridfull Jesus födelsedag!

Viktoria.

En god relation

En god relation kan krakelera och även dö ut, men en god relation är god medan den är god.
Och kan aldrig vara god och ond samtidigt. Då är den inte god, utan den döljer ett slugt, splittrande och ond avsikt under en falsk godhet.
En god relation bygger på kärlek och kärlek är varken ond eller hämndlysten eller slug,
skulle den vara det, så är det inte kärlek av Guds rena Källa, utan ond och av en annan källa.

Engod relation är ömsesidig och levande.
En god relation gör att båda parter växer och mår bra av den.
En god realation mellan människor kan liknas vid Guds relation till en människa,
som vill vara guds vän och medarbetare på jorden.
En god relation är som när Herren Jesus Kristus knackar på ditt hjärta dörr,
och du precis har blivit medveten om att det är Herren som söker dig
Vidare kan en god relation liknas vid Guds Andes vägledning av en människa.

Relationer mellan mmänniskor kan vara av kortare eller längre tid,
men relationen mellan Gud och människan är av evig karaktär,
Gud har skapat dig av evigheten och du finns i Gud för evigt.
Bara människan kan säga nej till Gud och bryta den goda relationen,
Gud säger aldrig nej till dig som söker Honom i ditt liv.

Viktoria.

Ett gott skratt

Jag har allt mera att tacka Den Helige Ande för i min vardag. Det är jag glad för. Och jag är glad att kunna bjuda mina medmänniskor på ett gott skratt. Som idag när jag mötte en kvinna som jag känner till. Hon såg så trött och bedrövad ut, för hon hade så mycket att göra inför i morgon och på Juldagen. I morgon fyller hon år och ska bjuda sina barn och barnbar på middag och till Juldagen måste hon laga mat, köpa julklappar och städa sitt hem. Hon fyller 69 år imorgon och är katolik.

Naturligtvis pratade jag om Jesus med henne, men hon var inte mycket för kyrka och religion, sa hon, men ville gärna prata av sig och säga sin åsikt om påven, kyrkan och dess fel och brister.

- Ja, jag har inte hittat Gud i kyrkan och i världen finns han inte heller, det ska du veta att jag tror inte på Gud. För titta så välrden ser ut. Om Gud fanns skulle han inte låta krig och svält finnas.
Jag kan hjälpa all som ber mig om hjälp, men jag tror inte på att ge pengar till Gud! sa hon och lät riktigt stolt över sina argument.
- Gud behöver inte pengar, sa jag och fortsatte; religionen är inte Gud, Gud är bortom alla religioner. religioner är mera tradition och kultur än Guds vilja. Du kan finna Gud i Bibeln. Läs en stund varje dag, ska du se att Guds ande vägleder dig till en bra tro på Gud, mitt i välrdens alla orättvisor.

- Jaha, men hur ska jag veta att Gud finns? hur vet du att Gud finns? sa hon med lite ilska i rösten.
- Å, jag, (sökte  möta hennes blick inan jag sa:) jo, jag har mött Gud.
Hon pekade på mig och gapskratta rakt ut i luften. Det var roligt att se henne skratta av djupet av sitt hjärta. Hon såg så avslappnad och helt förvandlad ut att det gladde mig.
Hon såg så lycklig ut att jag tittade ödmjukt och med ett leende på läpparna mot henne och tyckte att det var det bästa jag gjort den förmiddagen.

Detta är ett mirakel i dubbelbemärkelse av Den Helige Anden; kvinnan glömde sina laster och fick nya vyer att analysera framöver och jag fick ännu större glädje och frid att leva av.

Viktoria.

Vad skulle Jesus göra?

Julen har kommit att bli en kommersiel fest både för handlare och köpare.  Men julen är forfarande en familjehögtid med god och glädjefylld gemenskap människor emellan och mellan människa och Gud.

För väldigt många syrianska familjemödrar är veckan före Jul dagen en hektisk vecka med storstädning, bakdagar och matlagning, förutom ett arbete utanför hemmet och allt handlande och köpande efter arbetsdagens slut. Det är stressigt och påfrestande och på Juldagsmorgon brukar den bästa familjemamman vara helt slut, med all rätt.
Vi var några kvinnor som samtalade om denna vecka före Jul härom dagen, eller jag ställde en fråga och de andra kvinnorna berättade om alla sina avverkade delmål och förskönade sina andra planer för att nå målet på Julaftons natten.
Jag har lärt mig att aldrig mera ställa en fråga först till utarbetade syrianska kvinnor; Jag fick inte en syl i vädret, för de hade så mycket att berätta! De var stolta och glada över sina verk och det förtjänar de.
- Ja.., vi lever i ett överflöd av allt här i Sverige, och det ska vi vara glada och tacksamma för, för det finns så många andra människor som inte har en bit mat att äta sig mätta på för att inte tala om att många saknar tak över huvudet och kläder på kroppen. Kan ni tänka er så fruktansvärd orättvist det är, sa jag och avbröt den mest ivriga kvinnan av dem i gemenskapen.
Jag såg genast att de kände sig obekväma och lite illa till mods och skyndade sig att gå hemåt.
 
Men innan någon av dem hann försvinna sa jag; det är så mycket vi kan göra för de fattiga, genom att ge dem av vårt överflöd. Man kan köpa en get till en behövande familj genom någon hjälporganisation, jag...

Jag hann inte avsluta min sista mening innan jag såg att en efter en av kvinnorna plötsligt fick bråttom därifrån.

Att se verkligheten som den är i världen kan göra ont och väcka obehags kännslor hos många av oss, men världen kan bara bli bättre om vi stannar kvar och gör vad vi kan för att hjälpa några medmänniskor.


Viktoria.

Köp en get

Gör skillnad i världen och köp en get till en familj i världen som inte har mat på bordet, varken idag eller på Juldagen.

Jag hänvisar dig till Barnmissionen efter att jag har tagit del av deras arbeten i världen och är själv en fadder.

Jag har mediterat över vad Jesus Kristus vill att jag ska göra för Honom och det finns hur mycket som helst att göra för Jesus i världen, på nära håll och på avstånd.
Jesus vill att vi ser Honom i våra medmänniskor, i dem som är fattiga på alla sätt. Någon har sagt att den värsta fattigdomen är ENSAMHET mitt i överfödet av materialism. Jag menar att det är mycket lättare att bota än att ständigt vara hungrig, naken, törstig, föräldralös och hemlös i en obarmhärtig världsdel på jorden.
. Den som lider av ensamhet har alltid Jesus som gäst, bara han/hon släpper in Honom i sitt hjärta, för herren klappar på ditt hjärtas dörr, här och nu:

" Se, jag står vid dörren och bultar. Om någon hör min röst och öppnar dörren, skall jag gå in till honom/ (henne) och äta med honom/henne och han/hon med mig."
Upp 3:20

Men det barn som varken har människor som visar vägen eller mättar går vilse och faller i fiendens fallgropar och kan utsättas för de värsta övergreppen.
Jesus finns i de barnen också, men inte ens deras fira vilja vill Gud göra våld på. Men han har visat dem till oss så att vi som känner Herren ser Honom i dem och delar Honom med dem och delar vårt överflöd med dem.

Gud älskar en glad givare, skriver Aposteln Paulus i  2 Kor 9:7,  och ska du ge din gåva, så ska du ge den för att göra skillnad för Jesus i de utsatta barnen i världen.


http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.barnmissionen.se%2F&h=jAQH3HPtKAQHK-co44Xhm-f0cyyScmX1u5yOBmayzLh6d_g

Viktoria.

Den Syrisk Ortodoxa Kyrkans Tro

Syrisk-ortodoxa kyrkan tro

Sammanfattad  i följande elva punkter:

 

  1. Gud är en i tre skilda personer, Fadern, Sonen och den Helige Ande, vilka i alla avseenden är jämbördiga.
  2. Sonen steg ner från himmelen, vistades i jungfru Marias livmoder och fick av henne genom den Helige Ande en mänsklig kropp och blev inkarnerad Gud.
  3. Jesus Kristus är fullkomlig Gud och fullkomlig människa, en person i två personer och en natur av två naturer, utan sammanblandning, förväxling eller förändring.
  4. Den inkarnerade Guden korsfästes, dog och begravdes, men hans gudomlighet lämnade därvid varken hans själ eller hans kropp. Han uppstod på tredje dagen och räddade så mänskligheten från döden, djävulen och synden.
  5. Han uppsteg till himmelen och skall komma tillbaka för att döma världen.
  6. Den Helige Ande utgår endast av Fadern.
  7. Maria föddes i arvsynd och renades genom att den Helige Ande nedsteg i henne. Guds ord bodde i hennes livmoder och föddes av henne. Därför betraktas hon som Guds Moder (thethokos).
  8. Kyrkan tror på helgon, martyrer och rättfärdiga som medlare, vördar deras reliker och högtidlighåller deras dagar.
  9. Kyrkan ber för de dödas räkning om Guds nåd och förlåtelse för deras synder.
  10. Kyrkan erkänner sju heliga sakrament; dopet, den vigda oljan, nattvarden, bikten, smörjelsen av sjuka, äktenskapet och prästvigningen.
  11. Kyrkan tror på kroppens och själens uppståndelse vid Jesu återkomst på den yttersta dagen, då alla skall dömas med rättvisa.

 

Trosbekännelsen

I läran om treenigheten har Syrisk-Ortodoxa Kyrkan samma ståndpunkt som den grekisk-ortodoxa tron och traditionen i allmänhet. Den håller sig fast vid Niceanska bekännelsen som fastställdes i Nicea år 325 och i Konstantinopel år 381. Den lyder så här vid direkt översättning.

"Vi tror på en enda Gud, Allsmäktig Fader, skapare av himmel och jord och allt vad synligt och osynligt är.
Och på en enda Herre Jesus Kristus, Guds enfödde son, född av Fadern före all tid; Ljus av Ljus, sann Gud av sann Gud, född och icke skapad, av samma väsen som Fadern; på honom genom vilken allting är skapat;
Som för oss människor och för vår frälsnings skull har stigit ned från himmelen och tagit mandom av Den Heliga ande och Jungfru Maria och blivit människa;
Som och har blivit för oss korsfäst under Pontius Pilatus, lidit och blivit begraven, som på tredje dagen har uppstått efter skrifterna;
Och stigit upp till himmelen och sitter på faderns högra sida;
Därifrån igenkommande i härlighet till att döma levande och döda; på vilkens rike icke skall bli någon ände;
Och på den Heliga Ande, Herren och Livgivaren, som utgår av Fadern, som tillika med Fadern och Sonen tillbedes och äras, och som har talat genom profeterna.
Och på en, helig, allmännelig och apostolisk Kyrka.
Och vi bekänner ett enda dop till syndernas förlåtelse.
Och förväntar de dödas uppståndelse.
Och den tillkommande världens liv.
Amen"

Kyrkans mysterier

Syrisk-Ortodoxa Kyrkan har sju mysterier. Med beteckningen mysterium uttrycks att den nåd, som Gud ger dessa handlingar, är obegriplig för människan. Det är inte möjligt att förklara nattvardens under eller människans pånyttfödelse i dopet eller Guds handlande i de övriga mysterier. Men genom dess handlingar förs människan in i Guds värld och omskapas till att bli honom lik. De sju heliga mysterier som Syrisk-Ortodoxa Kyrkan håller fast vid är följande:

  • Dopet
  • Den vigda oljan (myrrasmörjelsen)
  • Bikten
  • Nattvarden
  • Prästvigningen
  • Äktenskapet
  • Smörjelsen av sjuka
Mysterierna måste förrättas av en prästvigd, vilken skall vara fastande från all mat och dryck. Vid nödfall, om ingen tillgång till Präst finns kan dessa förrättas av en vigd ärkediakon.

 

Kyrkoåret

Nyårsdagen för syrianernas förfäder, araméerna, som bodde i Edessa omkring 306 fKr, började med första oktober. Det kristna kyrkoåret har växt fram kring påsken och dess händelser som än i dag bestämmer huvuddelen av Syrisk-Ortodoxa kyrkans kyrkoår som börjar på Kyrkans Helgelse dag (Kudosh'Ito) den 8:e söndagen före Juldagen. Julen, pingsten, fastetiderna och helgdagarna för olika helgon och martyrer är andra viktiga delar som präglar kyrkoåret.

Påsken

Påsken är en av kyrkans största högtider. Förberedelserna för påskfirandet börjar sju veckor före påsk, då fastan inleds. Påskfastan, 40-dagarsfastan avslutas med Stilla veckan, som är den allvarligaste tiden under hela fastan. Varje dag under denna sorgevecka firas mässa tre gånger, på morgonen, middagen och på eftermiddagen i kyrkan. I enlighet med apostlarnas fottvagning av Jesus, tvättar prästen tolv diakoners fötter i en särskild mässa på skärtorsdagen. Om biskopen sköter tvättningen, bör en av de 12 personerna vara en präst som symboliserar den ende gifte aposteln Simon.

På långfredagen korsfästes och dog Jesus. Därför begraver man symboliskt Jesus på denna dag genom att svepa in ett medelstort kors med bomull och rökelse som sedan läggs i en kista. Innan dess tvättar man korset vilken symboliserar handlingen då Josef och Nikodemos tvättade Jesus kropp före begravningen. Allt detta sker bakom stängt förhänge vid altaret. När "begravningen" slutförs ställs kistan med Kristi kropp upp vid kyrkans utgång. många av församlingsmedlemmarna deltar i denna ceremoni för att bringa den döde Jesus sin vördnad. Barn, män och kvinnor, unga, gamla, både friska och sjuka gör korstecknet och kysser Jesu "grav" medan de passerar och bugar sig under den.

Vattnet, som korset tvättas med, blandas med ättika och bitter ört, oftast med rossaft och delas efter begravningsceremonin ut till församlingsmedlemmarna. Man dricker detta vatten som är beskt till smaken, vilket avger de troendes symboliska deltagande i Jesu Kristi lidanden genom hans korsfästelse och begravning och genom att bli delaktig i hans välsignelse. Många tar med sig en del av detta vatten i små flaskor till familjemedlemmar som av olika orsaker inte kunnat närvara i gudstjänsten.

Tidigt på påskdagen firas Jesu uppståndelse med en särskild lång mässa i kyrkan. Alla är finklädda och har ett ljus i handen. Jesus grav och korset har burits undan. Jesu uppståndelse är nära. Prästen, som står bakom det stängda altarrummet, kommer ut och ropar "Kristus är uppstånden". Efter slutet av gudstjänsten hälsar kyrkobesökarna varandra "Kristus är uppstånden". Efter kyrkan önskar man varandra en Glad påsk och besöker varandra för att knäcka ägg som har färgats i olika färger.

Enligt beslut på kyrkomötet i Nicea år 325 skall påsken firas söndagen efter den fullmåne som följer på vårdagjämningen. Om fullmånen inträffar just på en söndag, skall påsken firas följande söndag. Denna händelse blev anledningen att kyrkan bestämde sig på 1500-talet att fira påsken enligt Julianska kalendern, första söndagen efter den fullmåne som inträffar den 21 mars eller därefter. Nästa påskdag enligt Den julianska kalendern kommer att äga rum den 30 april 2000.

Annandag påsk, "Thnahto", är också en stor helgdag "De dödas vilodag", tillägnad de bortgångna. Denna dag firas traditionellt som stor folkdag och symboliserar segern över döden. När Jesus begravdes på långfredagen besökte Han samtliga döda och ingav dem förhoppningar och barmhärtighet. Till följd av Jesus uppståndelse på påskdagen får de döda vila på annandagen som är allas döda minnesdag. Enligt Syrisk-Ortodoxa tron får såväl de onda som goda vila även döda i helvetet blir befriade från sina straff just på denna dag.

Efter den högtidliga gudstjänsten går man till kyrkogården för att besöka släktingarnas gravar. Man smyckar gravarna med färska blommor och levande ljus. Medan man väntar på prästen som går runt på kyrkogården, bjuder man andra gravbesökare på påskägg och bakverk av olika slag. Prästen håller en kort mässa framför önskad grav och en diakon ackompanjerar honom, i takt med att sjunga bönen, med att svänga rökelsekaret. Att besöka varandras gravar och be för de avlidna om Guds nåd är fortfarande en levande tradition. Både vuxna och barn leker denna dag med målade ägg i olika färger. "Picka ägg" är en sådan lek. Två personer håller var sitt kokt ägg i handen. en av dem slår sitt ägg mot motståndarens, så att äggens ändar träffar varandra. Den vars ägg går sönder har förlorat sitt ägg.

Fastan

Fastan har en stor betydelse inom Syrisk-Ortodoxa kyrkan. Under fastedagarna brukar man hålla sig enbart till vegetabilisk mat. Man får inte äta mat som gjorts av animalisk fett, kött, mjölk eller äggprodukter. Fisk får man däremot äta.. De fastande får varken dricka eller äta före klockan 12, inte heller får man hålla fester under fastemånaderna. I Syrisk-Ortodoxa traditionen brukar man fasta före varje kyrklig högtid, som anses andlig förberedelse för firandet av denna högtidliga fest. Följande fastedagar är gemensamma för alla syrianer världen över:

  • Årets alla onsdagar och fredagar med undantag för femtio dagar efter påskdagen "Bröllopsgästerna fastar inte...så länge brudgummen är hos dem" (Luk 5:34). På onsdagen greps och dömdes Jesus, på fredagen korsfästes och dog Jesus. Därför är dessa två dagar sorgens dagar för kristna.
  • Långfredagen före påsk är särskild sorgedag. Man får varken äta eller dricka före lunch. Överhuvudtaget får man inte äta mat som man kan njuta av.
  • "Ninova fastan", är tre dagars fasta för staden Ninova och för minnet av profeten Jonas, som var tre dagar i valens buk. många som firar denna dag avhåller sig helt från att äta och dricka under dessa tre dagar. Man tror att man blir bönhörd och att ens önskemål går i uppfyllelse om man firar Ninova fastan. Den börjar sista dagen av 9:e veckan före påskdagen, tre veckor före 40-dagars fastan.
  • 40-dagars fastan, den s k stora fastan, börjar sju veckor (50 dagar) före påskdagen. Under denna fasta får man inte äta eller dricka före klockan 12. Denna fasta förkortas ofta till två veckor, den första och den sista veckan av fastan. Fastan skulle omfatta fyrtio dagar, en tidrymd lika lång som Jesus fastade. P g a Jesus lidande fastar man även under Stilla veckan (Hasho). Då blir fastedagarna totalt femtio dagar. Torsdagen före denna fasta firades i folktradition som "den sista dagen då den världsliga lusten fick slut". På denna dag, som kallades "Hames al-Sakara", åt man storartat och festligt.
  • 25-dagarsfasta, den s k lilla fastan, börjar 24 dagar före juldagen. Den 25:e dagen är juldagen. Denna fasta förkortas till 10-dagarsfasta med början den 15 december.
  • 15-dagarsfasta före Guds moder Jungfru Maris himmelsfärd, den börjar den 1 augusti och avslutas den 15 augusti, då man firar jungfru Marias himmelsfärd.
  • Apostlarnas fastetid är tre dagar med början av 26 juni.
  • Man kan också själv bestämma fasta till minne av något helgon, för ett bestämt önskemål, eller också för att gottgöra en försyndelse. Det kan vara prästen som vid bikten ålägger den syndade fasta.

Källa : En kort introduktion av syrianerna/araméerna och Syrisk-Ortodoxa kyrkan", av Ishak Akan, 1995


Kristen? Är Du Född På Nytt?







Text av: J. C. Ryle (1816-1900)
Översättning av: mig ( Daniel Lundgren)

Denna artilke läste jag i en blogg och tycker beskriver en Andedöpt/Pånyttfödd människas nya liv med Jesus Kristus på ett bra sätt.
Bloggaren heter Daniel Lundgren och bloggen heter "Job 25."
Artikeln är hämtad från Evangelisten J.C. Ryles bok.

Viktoria.

Matteus 7:21-23
 21Inte skall var och en som säger Herre, Herre till mig komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Faders vilja. 22Många skall säga till mig på den dagen: Herre, Herre, har vi inte profeterat med hjälp av ditt namn och med hjälp av ditt namn drivit ut onda andar och med hjälp av ditt namn gjort många kraftgärningar? 23Men då skall jag säga dem sanningen: Jag har aldrig känt er. Gå bort ifrån mig, ni laglösa!

Andra Korintierbrevet 13:5

5
Pröva er själva om ni lever i tron, pröva er själva! Eller vet ni inte med er att Jesus Kristus är i er? Gör ni inte det, består ni inte provet.




Är du född på nytt? Detta är en av livets viktigaste frågor. Jesus Kristus sa: ”Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike.” (Johannes 3:3).

Det räcker inte att svara “Jag är med i kyrkan; jag antar att jag är kristen.” Tusentals namnkristna visar inget av tecknen på att vara född på nytt som Bibeln har givit oss—många listade i Johannes Första Brev.

1. Johannes skrev: “Den som är född av Gud gör inte synd " (1 Joh 3:9). ”Ingen som är född av Gud syndar.” (5:18).

En människa som blivit född på nytt, eller pånyttfödd, syndar inte vanemässigt. Han syndar inte längre med sitt hjärta och vilja och hela sitt sinne. Det fanns nog en tid när han inte tänkte på huruvida hans handlingar var syndiga eller ej, och han kände sig inte alltid bedrövad efter att ha gjort ont. Det fanns inget bråk mellan honom och synd; de var vänner. Men den sanne kristne hatar synd, flyr från den, kämpar emot den, ser den som sin största plåga, känner sig sårad av dess närvaros börda, sörjer när han faller under dess inflytande, och längtar efter att bli helt befriad från den. Synd glädjer honom inte längre, inte heller är det en obetydlig fråga för honom; det har blivit en fruktansvärd sak som han hatar. Men, han kan inte eliminera dess närvaro inom honom.

Om han sa att han inte hade synd, skulle han ljuga (1 Joh 1:8). Men han kan säga att han hatar synd och att hans själs stora önskan är att inte synda alls. Han kan inte förhindra dåliga tankar från att äntra hans sinne, eller tillkortakommanden, underlåtenheter, och brister från att locka både i hans ord och handlingar. Han vet att ”Vi begår alla många fel.” (Jak 3:2). Men han kan sant säga, i Guds åsyn, att dessa saker orsakar honom bedrövelse och sorg och att hela hans varelse inte bejakar dem. Vad skulle aposteln säga om dig? Är du född på nytt?

2. Johannes skrev: ”Var och en som tror att Jesus är Kristus, han är född av Gud” (1 Joh 5:1).

En pånyttfödd människa, tror att Jesus Kristus är den enda Frälsaren som kan efterskänka hans själ, att Han är den gudomliga person utsedd av Gud Fadern för detta ändamål, och förutom Honom finns ingen Frälsare alls. I sig själv ser han inget annat än ovärdighet. Men han har fullt förtroende för Kristus, och litar på Honom, han tror att hans synder helt är förlåtna. Han tror att, eftersom han tagit emot Kristi fullbordade verk och död på korset, räknas han som rättfärdig i Guds ögon, och han kan se fram emot döden och domen utan oro.

Han kan ha rädslor och tvivel. Han kan ibland säga till dig att han känner sig som om han inte hade någon tro alls. Men fråga honom om han är villig att förtrösta på något annat än Kristus, och se vad han kommer säga. Fråga honom om han kommer låta sitt hopp om evigt liv vila på sin egen godhet, sina egna gärningar, sina böner, sin pastor, sin kyrka, och lyssna på hans svar. Vad skulle aposteln säga om dig? Är du född på nytt?

3. Johannes skrev: ”var och en som gör det som är rätt är född av honom.” (1 Joh 2:29).

Människan som är född på nytt, eller pånyttfödd, är en helig människa. Han söker att leva enligt Guds vilja, att göra det som behagar Gud och undviker det som Gud hatar. Han önskar att ideligen se till Kristus som sitt exempel såväl som Frälsare och att ge prov på att vara Kristi vän genom att göra vad Han än befaller. Han vet att han inte är perfekt. Han är smärtsamt medveten om sin inneboende förruttnelse. Han finner en ond beståndsdel i sig själv som konstant krigar mot nåden och försöker dra honom bort ifrån Gud. Men han bejakar den inte, fast han kan inte förhindra dess närvaro.

Trots att han ibland känner sig så låg att han ifrågasätter om han ens är en kristen alls, kommer han kunna säga tillsammans med John Newton, “Jag är inte den jag borde vara, jag är inte den jag vill vara, jag är inte den jag hoppas vara i en annan värld; men jag är fortfarande inte den jag brukade vara, och av Guds nåd är jag den jag är.” Vad skulle aposteln säga om dig? Är du född på nytt?

4. Johannes skrev: ”Vi vet att vi har gått över från döden till livet, ty vi älskar bröderna.” (1 Joh 3:14).

En människa som är född på nytt har en förkärlek till alla sanna Kristi lärjungar. Liksom hans Fader i himlen, älskar han alla människor med en stor allmän kärlek, men han har en förkärlek till dem som delar hans tro i Kristus. Precis som hans Herre och Frälsare, älskar han de värsta av syndare och skulle kunna gråta över dem; men han har en särskild kärlek till dem som är troende. Han är aldrig så mycket hemma som när han är i deras sällskap.

Han känner att de alla hör till samma familj. De är hans medkämpar, som slåss mot samma fiende. De är hans medresenärer, som färdas längs samma väg. Han förstår dem, och de förstår honom. De kan skilja sig från honom på många sätt—i rang, i plats och i rikedom. Men det spelar ingen roll. De är hans Faders söner och döttrar och han kan inte låta bli att älska dem. Vad skulle aposteln säga om dig? Är du född på nytt?

5. Johannes skrev: ”allt som är fött av Gud besegrar världen” (1 Joh 5:4).

En människa som är född på nytt använder inte världens åsikt som sin måttstock för rätt och fel. Han har inget emot att gå emot världens sätt, tankar och seder. Vad människor tycker eller säger bekymrar honom inte längre. Han övervinner kärleken till världen. Han finner ingen glädje i saker som tycks bringa glädje till de flesta människor. För honom tycks de dåraktiga och ovärdiga en odödlig varelse.

Han älskar Guds lov mer än människors lov. Han fruktar att väcka anstöt hos Gud mer än att väcka anstöt hos människor. Det är oviktigt för honom om han klandras eller hyllas; hans främsta mål i sikte är att behaga Gud. Vad skulle aposteln säga om dig? Är du född på nytt?

6. Johannes skrev: “Han som är född av Gud bevarar honom” (1 Joh 5:18).

En människa som är född på nytt är försiktig med sin egen själ. Han försöker inte bara att undvika synd men också att undvika allt som kan leda till det. Han är försiktig när det gäller sällskap. Han vet att onda förbindelser korrumperar hjärtat och att ondska är mer lockande än det goda, precis som sjukdom är mer smittosamt än hälsa. Han är försiktig när det gäller användandet av sin tid; hans främsta önskan är att spendera den på ett lönsamt vis.

Han önskar leva som en soldat i ett fiendeland—att bära sin rustning ideligen och vara beredd på frestelse. Han är omsorgsfull om att vara vakande, ödmjuk, andäktig människa. Vad skulle aposteln säga om dig? Är du född på nytt?

Dessa är de sex stora kännetecknen hos en pånyttfödd Kristen.

Det finns en vid skillnad i djupet och tydligheten av dessa tecken i olika människor. Hos vissa är de svaga och knappt kännbara. Hos andra är de markerade, tydliga och omisskännliga, så att vem som helst kan se dem. Några av dessa tecken är mer synliga än andra hos varje person. Sällan är alla lika uppenbara hos en enstaka person.

Men ändå, för varje tilldelning ser vi här sex tydligt målade kännetecken på att man är född av Gud.

Hur ska vi reagera på dessa saker? Vi kan logiskt komma till en enda slutsats—bara de som är födda på nytt har dessa sex kännetecken, och de som inte har dessa kännetecken är inte födda på nytt. Detta tycks vara den slutsats som aposteln avsåg oss komma till. Har du dessa kännetecken? Är du född på nytt?

Guds Nåd



John Newton, lär ha sagt; 
“Jag är inte den jag borde vara, jag är inte den jag vill vara, jag är inte den jag hoppas vara i en annan värld; men jag är fortfarande inte den jag brukade vara, och av Guds nåd är jag den jag är.”

Guds Nåd är allt vad en människa behöver i livet för att vara den Gud vill att vi ska vara, för Guds Nåd är att Gud ser och känner oss och vet om alla våra fel och brister, men älskar oss ändå. 
Guds Nåd är också att vi är älskade och dyrbara i Guds ögon och att Gud letar efter såna som vill vara Hans medhjälpare på jorden för att ösa över dem av Sin Nåd.
Vidare är Guds Nåd att se Jesus i alla människor, särskilt i dem som försöker följa i Hans spår, för Jesus Kristus har ju gått i döden och uppstått för alla människor, för dig, för mig och även för våra värsta fiender.
Ingen är fri från synd, men alla är friköpta med Jesus dyra blod på Korset.
Guds Nåd är det ofattbara Mirakel som förnyar och heliggör dig och mig.
Så, vad väntar du på, du som ännu inte har tagit emot Jesus som din Herre och Frälsare? 
Ropa på Herren att Han kommer till dig med Gud Faderns Nåd och att du bara har en Herre framöver i ditt liv. Jesus Kristus.
Viktoria.

Guds tjänare lyder ödmjukt och tveklöst

Gud är mycket större är våra planer och beräkningar. Om vi låter Gud handla i vårt liv så blir vårt liv stort och oersättligt i Hans Plan för Skapelsen och i Hans Rike i evigheten.
Det var vad som hände med Josef och hans liv när han sa sitt "JA!" till Gud.


Idag fick jag denna vackra BildVision; jag var trött och lat och tänkte ligga kvar i sängen och ha en välförtjänad sovmorgon. Jag blundade och bad Jesusbönen. Jag vet inte för vem jag bad i samma ögonblick som jag fick BidVisionen.
Jag fick se Guds Heliga Andes händer. Den Heliga Anden gav mig Jesusbarnet och bad mig att skynda mig att ta emot Honom.
Jag skyndade mig upp ur sängen och åkte iväg till kyrkan för att lovsjunga Herren och ta emot Eukaristin.
Guds Heliga Ande ledde mig att sitta längst fram och två steg närmare flickkören. Jag sjäng med dem och de tre andra vuxna kvinnorna.
Jag brukade sitta längst fram tidigare också för att kunna samla mig i Gudstjänsten och i min inre bön och samtal med Herren, men jag började två bänkar bakåt för ett? år sedan. Men som sagt, Idag ville Guds Heliga Ande att jag skulle sitta på min rätta plats i kyrkan för att höras bättre när jag lovsjunger Guds Ära. 
Efter Gudstjänsten tackade kvinnorna mig för att jag hade lyssnat på prästens uppmuntran till alla kvinnor som kan och vill lovsjunga med flickkören att sätta sig på den främre bänkrade i kyrkan, på kvinnornas sida.
Jag hade inte hört denna nyhet själv, men var glad för det.

Idag var det Den Helige Josefs dag, enligt Den Syrisk Ortodoxa Kykrans kyrkoår. 
 Fader George predikade om Mor= Helige Josefs liv idag. Det var inget nytt, men Josefs val och mod är intressant att reflektera över.
Jag tycker väldigt mycket om Josef, som person, man, pappa och Husfader. Jag skulle gärna omge mig mer tusen Josef gestalter varje dag för att samtala om livet på jorden och tron på Den Treenige Guden.


Jag har skrivit om Josef tidigare på denna blogg, men idag ska jag lyfta fram Josef ur ett annorlunda perspektiv här.

Josef är en hedervärd man, lär oss Evangelisten Matteus:

18Med Jesu Kristi födelse förhöll det sig så: hans mor, Maria, hade blivit trolovad med Josef, men innan de hade börjat leva tillsammans visade det sig att hon var havande genom helig ande. 19Hennes man Josef, som var rättfärdig och inte ville dra vanära över henne, tänkte då skilja sig från henne i tysthet. 20Men när han hade beslutat sig för det uppenbarade sig Herrens ängel för honom i en dröm och sade: ”Josef, Davids son, var inte rädd för att föra hem Maria som hustru, ty barnet i henne har blivit till genom helig ande. 21Hon skall föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus, ty han skall frälsa sitt folk från deras synder.” 22Allt detta skedde för att det som Herren hade sagt genom profeten skulle uppfyllas: 23Jungfrun skall bli havande och föda en son, och man skall ge honom namnet Immanuel (det betyder: Gud med oss). 24När Josef vaknade gjorde han som Herrens ängel hade befallt och förde hem sin trolovade. 25Han rörde henne inte förrän hon hade fött en son. Och han gav honom namnet Jesus.

Matt 1:18-24

Gud utrustar oss med de Nådegåvor och egenskaper så som, tro och mod som människan behöver för den enskilda kallelsen, men Herren respekterar också människans fria vilja. 
Vi är med andra ord alltid fria att välja det som Gud vill av oss eller det som vi vill.
Vilka val och "bortval" gjorde Josef före Jesu födelse och under de åren han var Jesus jordiske fosterfar?

Josefs Kallelse är att vara Jesus fosterfar och Marias brudgumm och därmed deras husfar. Husfader i Israel på den tiden var familjens överhuvud och hade ansvaret för allt. han kallades för "herre" av frun och barnen.
 Det är inte Kallesen i sig som har gjort Josef till den han är i Frälsningsplanen, utan hur han har arbetat i och med Guds Nåd i sitt liv. Var och en har sin egen speciella plats i Guds plan och därmed kan inte en präst per automatik bli heligare än en hemmafru eller fabriksarbetare.

Gud är den Helige, och allt han gör och vill är rätt.  Matteus betonar särskilt Josefs självklara och tveklösa tro: tre gånger kommer en ängel med ett bud från Gud och varje gång finner han Josef beredd att, utan invändningar, ja, utan ett enda ord, utföra befallningen.

- "Josef gjorde som Herrens ängel hade befallt och förde hem sin trolovade"
 Matt 1:24
 - "Josef steg upp och tog om natten med sig barnet och hans mor och begav sig till Egypten"
 Matt 2:14

- "Josef steg upp och tog med sig barnet och hans mor och flyttade tillbaka till Israels land"
 Matt 2:21

När vi läser dessa verser om Josef kanske vi tänker att han lyder Gud utan minsta tveksamhet. Men Josef var en människa av sin tid och även han måste ha plågats av omständigheterna och måste göra sina val i alla situationer. Även om Gud bistod honom med Sin Andes ledning, så kan vi läsa om Josefs ångest mellan raderna. Men Josef valde att lita på Gud och lyda Honom i alla sina val, som vi kan läsa om i verserna ovan.

Josefs och Maria "äktenskap" måste ha tett sig ovanligt harmoniskt, ömsesidig och kärleksfull och höjt över vardagens alla skiften för Jesus.
Jesus måste ha upplevt sin mamma och sin fosterfar som lyckliga och fria människor. De hade ju Den Treenigen Guden ständigt närvarande hos sig och tog emot Hans Nåd och hade sagt sitt "JA" till honom.
Både Maria och Josef gav upp sina respektive liv för att tjäna Gud i sina respektive Kallelse. De offrade det frivilligt och med en Gudstjänares ödmjukhet och tillit till Sin Skapare.

Alla är vi Kallade av Gud att vara hans medhjälpare på jorden i Guds Frälsningsplan. Det som behövs är vårt "JA", liksom Marias och Josefs "JA" till Gud, resten hjälper Herren oss med att göra, trots alla omständigheter och fiendens lömska angrepp mot oss.

Viktoria.

Paradox


I Mark 13 talar Jesus om den sista tiden. Du kanske ska läsa hela kapitlet själv för att få en inblick om vad Jesus vill säga oss, medan vi ännu lever på jorden. Lägg gärna kapitlet till dina favoriter, så att du kan läsa det ofta.
 
När man för bort er, så bekymra er inte för vad ni skall säga, utan säg vad som i det ögonblicket läggs i er mun, ty det är inte ni som talar då, utan Den Heliga Ande.
Mark 13:11

Med egen erfarenhet av Den Heliga Andens ord, instämmer jag med mitt "JA" till Jesus ord.

Viktoria.

Mitt vittnesbörd 4, mitt Kall i Herren

Jag kallar mig Profetissan i denna min Blogg för att Gud ger mig profetiska ord att framföra till människor. Gud har kallat mig, genom Sin enfödde Son, min Herre, Jesus Kristus till att tjäna Honom i mitt liv, där jag befinner mig. Jag har Den Profetiska Gåvan, enligt Nya Testamentets kriterier för profetisk gåva.

Min väg till Gud har varit lång och smärtsam. Utan att gå in på detaljer kan jag säga att den kontext jag är uppvuxen i har varit mera till hinder än till vägledning.
Jag började på ett aktivt sätt söka att finna Gud i mitt liv först 1990. Så länge jag minns, sedan dess, så har jag samtalat med Gud, mer eller mindre dagligen, och den som talat mest är jag.
Jag kanske inte var som vilken syriansk kvinna som helst ändå, för dem jag kände och mötte var traditionella orotoxa kristna och ingen var intresserad av att höra mig prata om Bibeln.
    Själv ville jag ta ner Gud till min vardag, men på ett traditionellt sätt, med fruktan för olika  omständigheter. Jag trodde på en Gud som fanns i Himmelen och hade full koll på alla mina brister, en straffande Gud som jag inte kunde gömma mig för.

Senare har jag finnut goda vänner i Kristus och vi samtalar gärna om Gud och våra respektive relationer till Herren. Numera brukar Herren själv sända mig människor som redan har, eller vill möta Honom. Det är stort att få ha Guds förtoende.



Jag trodde att jag måste förtjäna Guds förlåtelse och gick "de goda gärningarnas väg", i flera år. Jag misslyckades varje gång och hamnade på ruta noll. Men Gud såg mina försök och Han gav inte upp hoppet om mig och Guds Ande drev mig framåt.
Och jag ville lära känna Den Treenige Guden. Jag kämpade i motvind i många år Jag förde en kamp både inom mig, mot mina egna rädslor och tvivel och mot omgivningens misstro och kamp att befria mig från min egen fria vilja, som individ.

Efter flera kaotiska händelser i livet började jag allt oftare att välja Gud i mitt liv och försöka att på egen hand frigöra mig från traditioner och folk krav och förväntningar på mig. Jag litade bara på Gud och på min längtan och vilja att finna Honom i mitt liv.

En dag började jag fatta mod att lita på att Gud ska ge mig det jag ber Honom om. Jag litade helt enkelt på min tro på att Gud finns.

Jag vågade ta i och be med Kung Salomon att Gud ger mig Vishet.

7Under natten visade sig Gud för Salomo och sade till honom: ”Be om vad du vill. Jag skall ge dig det.” 8Salomo svarade Gud: ”Du visade stor godhet mot min far David och har gjort mig till kung efter honom. 9Herre, min Gud, låt nu ditt löfte till min far David gå i uppfyllelse. Du har gjort mig till kung över ett folk lika talrikt som stoftkornen på jorden. 10Ge mig därför vishet och kunskap, så att jag kan leda detta folk. Vem kan annars råda över ditt folk, som är så stort?”
2 Krön 1:7-10

Jag bad att Gud ger mig Vishet så att jag förstod mig på livet fick veta vem Gud är.
Jag hade bett om denna min  önskan ett tag och hade ständigt pågående samtal med Gud om att jag ville ha upprättelse av Honom.
Gud svarade mig med Visioner i underbart vackra bilder med meddelanden, men jag förstod inte vad det var. Jag hade tyvärr ingen att berätta dem för, ja ingen som jag litade på i kyrkan, vill säga. Dessutom gjorde fienden sitt för att skrämma mig till tystnad också, så jag gick med guds budskap för mig själv i flera år.
Först 2003 vågade jag gå till en präst och berätta om mina Visioner. Han förstod och visste vad jag pratade om. Det var en befrielse att någon förstod mig.
Det var först när jag steg åt sidan och ville släppa in Gud i mitt liv som Han visade mig sig själv i Sitt Ljus, ( Visionen om Ljuset jag skrev om i mitt vittnesbörd 2). 

Det tog mig många år att förstå att Gud alltid har älskat mig och att Han utvalde mig och inte tvärtom.
Jag älskade många Bibelställen och skrev dem på lösa papper och hängde upp dem i vårt hem, så att jag och min familj överallt i huset skulle kunna läsa Bibelord.

Nu säger Herren,
han som har skapat dig, Jakob,
han som har format dig, Israel:
Var inte rädd, jag har friköpt dig,
jag har gett dig ditt namn, du är min.

2När du går genom vatten är jag med dig,
vattenmassorna skall inte dränka dig.
När du går genom eld skall du inte bli svedd,
lågorna skall inte bränna dig.
4Du är dyrbar för mig,
jag ärar och älskar dig.

Jes 43:1-2,4

7
Be, så skall ni få. Sök, så skall ni finna. Bulta, så skall dörren öppnas. 8Ty den som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar skall dörren öppnas.
Matt 7:7-8


28
Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. 29Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ. 30Mitt ok är skonsamt och min börda är lätt.”
Matt 11:28-30

Som jag ser det så vill Gud inte att vi konserverar Glädjebudskapet utan Han vill att vi lever i,och med det i vår vardag, oavsett vad vi gör. Det är ju så att Gud har älskat och utvalt oss och därför vill Han vara med oss i vårt hela liv.

Jag är idag döpt i Guds Heliga Ande och är fri från mycket i mitt gamla jag. Herren själv har förvandlat mitt liv och mig som person, amen.
      Guds vilja är inte det samma som vad jag ska göra för människor för att bli älskad och accepterad av dem, utan vad Gud vill och kan göra för mig och i mitt liv. Därefter kan jag tjäna Herren bland människor, så som han vill, inte som jag eller människor vill.
Guds Nåd är gratis och given till dig och mig och alla som vill ta emot den. Det är Guds Nåd som åstadkommer mirakel i, med och för människor och i Skapelsen.

Jag vill avsluta med aposteln Paulus ord till Filipperna. När Paulus skrev detta "Glädjebrev" satt han fängslad för att tro på Guds verk genom Jesus Kristus. Istället för att gnälla och klaga och döma människorna som hade orsakat hans smärta skriver han och ger hopp och uppmuntran till Filipperna:

" Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft."
Fil 4:13
Så här kan vi översätta denna mening: Jag kan göra allt som Gud vill att jag ska göra, tack vare den kraft som Herren Jesus Kristus ger mig.

Viktoria.


Att bara vara

Ni har säkert märkt att det har blivit glesare mellan inläggen de senaste veckorna.
Det har helt naturliga förklaringar, som att livet pågår med all dess skiftningar och vissa perioder ska vi människor dra oss tillbaka från vardagens buller för att vara nära Jesus Kristus.
Herren själv drog sig undan vardagen och människorna, då och då för att vara nära Fadern.


Tidigt en morgon drog Herren sig bort från folkvimlet, läser vi i Luk 4:42-44
Jesus valde att sitta vid källan i Sykar för att vila efter en lång vandring: Joh 4: 6
Jesus i Gatsemane,
kan vi läsa om hon Synoptikerna, där Han var Gud samtidigt som han var människa.

Viktoria.

RSS 2.0