Var Maria och Josef gifta?

Rabi, som är 12 år frågade mig för en stund sedan, om Maria och Josef var gifta och lade till; säger inte Gud att man ska vara gift först innan man får barn?
Jag svarade att de var trolovade först men när Maria blev med barn, genom helig Ande, så fick de gifta sig för att göra som Gud hade bestämt.
Det där med att Maria blev med barn genom Guds Ande var lite svårt att förstå, trots att Rabi nickade och sa att han förstod såg han lite bekymrad ut.

18Med Jesu Kristi födelse förhöll det sig så: hans mor, Maria, hade blivit trolovad med Josef, men innan de hade börjat leva tillsammans visade det sig att hon var havande genom helig ande. 19Hennes man Josef, som var rättfärdig och inte ville dra vanära över henne, tänkte då skilja sig från henne i tysthet. 20Men när han hade beslutat sig för det uppenbarade sig Herrens ängel för honom i en dröm och sade: "Josef, Davids son, var inte rädd för att föra hem Maria som hustru, ty barnet i henne har blivit till genom helig ande. 21Hon skall föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus, ty han skall frälsa sitt folk från deras synder." 22Allt detta skedde för att det som Herren hade sagt genom profeten skulle uppfyllas: 23Jungfrun skall bli havande och föda en son, och man skall ge honom namnet Immanuel (det betyder: Gud med oss). 24När Josef vaknade gjorde han som Herrens ängel hade befallt och förde hem sin trolovade. 25Han rörde henne inte förrän hon hade fött en son. Och han gav honom namnet Jesus.

Matteusevangeliet 1:18-25


Vissa traditioner blir mer eller mindre en del av människor; Inom Katolska och Ortodoxa kyrkotraditionen är det så att Maria inte alls hade sexuell relation till Josef.  Vi kan läsa om att Maria var jungfru och blev havande genom Guds Heliga Ande men i Matteusevangeliet 1:25 kan vi läsa: Han rörde henne inte förrän hon hade fött en son.

Marias sexuella avhållsamhet är en nära tvåtusenårig tradition som har samlat Kyrkan. Hennes epitet, som Jungfru och Gudaföderska har samlat människor och hållit ihop Kyrkan i alla generationer och gör det än idag. Jag tror inte att den tidiga Kyrkan hade större problem med Mariabilden och därför har de tre övriga evangelisterna inte skrivit något om Marias jugfrulighet eller sexuella relation till Josef. Det viktigaste är ändå att Hon tackade JA! till Gud och accepterade Hans vilja och att hon födde En Frälsare åt oss.



Viktoria.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0