Maria

Maria från staden Nasaret i Galileen, fick ett unikt Kall av Gud att föda hans Son. Hon var jungfru då Gud Kallade henne. Vi kan läsa om hennes Kall i Lukasevangeliet 1:26-38.


26/27I den sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd från Gud till en ung flicka i staden Nasaret i Galileen. Hon hade trolovats med en man av Davids släkt som hette Josef, och hennes namn var Maria. 28Ängeln kom in till henne och sade: "Var hälsad, du högt benådade! Herren är med dig." 29Hon blev förskräckt över hans ord och undrade vad denna hälsning skulle betyda. 30Då sade ängeln till henne: "Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud. 31Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus. 32Han skall bli stor och kallas den Högstes son. Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron, 33och han skall härska över Jakobs hus för evigt, och hans välde skall aldrig ta slut." 34Maria sade till ängeln: "Hur skall detta ske? Jag har ju aldrig haft någon man." 35Men ängeln svarade henne: "Helig ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig. Därför skall barnet kallas heligt och Guds son. 36Elisabet, din släkting, väntar också en son, nu på sin ålderdom. Hon som sades vara ofruktsam är nu i sjätte månaden. 37Ty ingenting är omöjligt för Gud." 38Maria sade: "Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt." Och ängeln lämnade henne.

Lukasevangeliet 1:26-38



Maria är ett starkt identitets objekt och många kan spegla sig i henne.
Vi är många kvinnor som hämtar kraft i Marias mod att inordna sin fria vilja under Guds vilja och vågade ta Guds Kallelse på allvar. Maria var också väldigt modig som var med barn och misstänkliggjord av alla människor i hennes närhet.
Även idag är det många kvinnor som får utstå mycket smärta för att de har ett kall av Gud och en egen fri vilja och vågar gå emot de gällande normerna för vad en kvinna får göra. Guds planer kan medföra ovanliga händelser i en vanlig kvinnas liv idag på 2000-talet också. För oss som kämpar mot betongklossar i kyrkan och i de patriarkala samhällena är Maria den bästa förebilden. Hon vågade tro på Gud och valde att lita på Ängeln Gabriels löfte om att hon var havande genom Den Heliga Anden. Hon var så dyrbar i Guds ögon att Han såg till att Josef tog ansvar för henne och räddade henne från att bli stenad till döds.

Den normala trolovnings åldern för flickor var 13 år på Marias tid, och man tror att hon kan ha varit 13-14 år. idag tänker vi att 13 åringar fortfarande är barn, men då var 13 åriga flickor giftas klara.
Maria hade inte anmält sitt intresse till att föda Guds Son, inget som man vet om historiskt i varje fall, ändå utvalde Gud henne till att bära och föda hans Son.
Jag kan tänka mig att hon fick utstå många kvinnors avund. Maria och alla andra judar väntade på Messias och de skriftlärda kände till att Han skulle födas av en jungfru.


I apokryfa texter får vi veta att hennes föräldrar hette Joakim och Anna och att de var äldre när de fick henne. i Den Katolska och ortodoxa kyrkan vidhåller man att hon var oskuld när hon blev havande med Jesus och att hon förblev oskuld resten av sitt liv.
Vid Kyrkomötet 431 fastställde kyrkofäder att hon var ( gre.Theotokos), Gudaföderska. Maria kallas Guds Moder därför att Jesus är Gud samtidigt som Han är människa.

Maria var med Jesus på flera viktiga händelser i hans vuxna liv, som vid Bröllopet i Kana, vid Korsfästelsen och vid Himmelsfärden.

Viktoria.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0