Marta och Maria

Berättelsen om Marta och Maria vänder upp- och ner på väldigt mycket. Evangelisten lyfter fram dessa två starka och frimodiga kvinnor i kapitel 10.Denna berättelse har ansets vara väldigt viktigt för kvinnor och den är det fortfarande. Hela berättelsen genomsyras av att dessa två kvinnor är accepterade och upprättade av Herren, och det torde vara uppseendeväckande i det judiska och patriarkala samhället, där de  verkade och levde
 
       38Medan de var på väg gick han in i en by, och en kvinna som hette Marta bjöd honom hem till sig.  39Hon hade en syster vid namn Maria, som satte sig vid Herrens fötter och lyssnade till hans ord.  40Men Marta tänkte på allt hon hade att ordna med. Hon kom och ställde sig framför Jesus och sade: ”Herre, bryr du dig inte om att min syster låter mig ensam ordna med allt? Säg åt henne att hjälpa till.”  41Herren svarade henne: ”Marta, Marta, du gör dig bekymmer och oroar dig för så mycket,  42fast bara en sak behövs. Maria har valt det som är bäst och det skall inte tas ifrån henne.”      
Luk 10:38-42     
 
Det verkar som att Marta är den äldre systern och hon är värdinna i huset, eftersom det är hon som bjuder hem Jesus. Berättelsen handlar mycket mera om Marta än om Maria; det är Marta som lagar maten, arbetar, oroar sig och stressar, men det är också Marta som vågar prata i "det offentliga rummet", dessutom så pratar hon direkt med gästen, som är man, som hon enligt tradition borde endast ha betjänat i det tysta.Kvinnan skulle laga maten men inte själv servera den. Marta är inte tyst, hon ventilerar sin besvikelse på sin lilla syster och vill ha en rättvis dom av Herren. Hon vågar till och med anklaga Jesus för att inte bry sig.
 
Jesus svarar inte som Marta förväntar sig. Han "plattar" inte till Marta, han nedvärderar inte det traditionella "kvinnoarbetet", han förtsår att Marta har för mycket att göra och därför blir hon orolig och stressad över att inte hinna göra allt i tid och därför vill hon ha hjälp av sin syster. Men Jesus försvarar det som Maria har valt, som det enda viktiga och därmed förtydligar Han att det enda som är viktigt är att lära sig att vara Jesus lärjunge, både för män och kvinnor.
 
                                                                                             
På Jesus tid var hemmet den judiska kvinnans sfär och så länge hon i föräldrahemmet bestämde fadern över henne och när hon giftes bort, med den man som fadern eller annan manlig släkting hade utsätt för henne i väldigt tidigt ålder, oftast redan då hon knappt var 13 år gammal. Hon hade ingen chans att protestera mot en trolovning när hon bara var ett barn, även om dåtidens barn (tvingades att vara vuxna tidigt). Synen på kvinnan var mera negativ än positiv i det judiska samhället, även om vi kan hitta där kvinnors juridska rättigheter lyfts fram. Det förekommer att kvinnor i Romarriket hade vissa positioner i det offentliga livet, men även då var de väldigt underordnade männen. Därför måste det ha verkat totalt uppseendeväckande i byn, när Marta bjöd Jesus hem till sig och ännu mera förvirrande måste det ha varit när Maria satte sig vid Jesus fötter och lyssnade på Hans undervisning i "männens sfär." Att en lärare/rabbi kom hem till kvinnor och undervisade dem var inget som skedde i det judiska samhället och Jesus möte med systrarna Marta och Maria var ett möte som förvånade många, men Jesus valde ändå att gå hem till dem och möta dessa två kvinnor i deras hem. Jesus, Marta och Maria handlade frimodigt och mot strömmen, och mot ett helt samhälles normer.
 
Denna berättelse är viktig därför att den visar på Jesus syn på människan; det enda viktiga var och är idag att vi är goda efterföljare till Jesus, män som kvinnor. Jesus ansåg att lärjungaskapet är till för både kvinnor och män, oavsett traditionella variationer i synen på kvinnan och mannen.
Vi i den Syrisk Ortodoxa Kyrkan behöver många Martor och Marior som släpper in Jesus i sina hem och blir hans lärjungar. Hjälp oss Guds heliga Ande att frimodigt vilja vara dina Lärjungar.
 
Viktoria.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0