Avundsjuka

Har du hört berättelsen om avundsjukan mot judarna under medeltiden?
Avundsjukan är ett väldingt gammalt beteende som följt människan sedan Eva och Adams uteslutning ur Paradiset. Och vad jag förstår så har den inte ändrat sitt beteende utan snarare har den avanserat med tiden, eftersom människans hjärna har utvecklats och fler hjärnceller används idag i det daglioga livet.

Men på mitten av 1300-talet så härjade Digerdöden som värst i delar av Italien. Man tror att den började där och spreds vidare till andra europeiska länder för att senare spridas med handeln till Mellanöstern. Sjukdomen, som även kallas Svarta döden, eller Pesten, hade förts in i landet med sjömän och spreds vid direktkontakt och luftsmitta, tydligen. Sjukdomen skördade många människors liv och inga läkare kunde finna botemedel mot den. När sjukdomen kom till dåvarande Påvestaden, Avignon i Frankrike och hemsökte ett stort munkkloster började fruktan för Gud analyseras. Man trodde att detta var Guds vrede mot människor.

Jo! Avundsjukan mot judarna hade sina väl grundade orsaker hos samhällets överklass i Europa; judarna var rika och lånade ut pengar till handelsmän och krigsherrar. Många i samhällets överskikt hade alltså stora skulder till många judar. Kanske kunde de inte betala tillbaka skulderna, men de såg sin chans att bli av med sina utlånare i och med att alla sökte syndabockar att anklaga för den hemska katastrofen som drabbade människorna rika som fattiga. Och man fann judarna som syndabockar, inte för att det var sant eller rätt, men de var lösningen på många problem samtidigt och man propagerade för det intensivt och snart var judeförföljelsen i Europa ett faktum; de beskylldes för att vara smittbärare och massmördare och behandlades därefter.

Och visst känner vi igen själva driften; "Varför inte passa på att bli av med den som är bättre än oss när vi har övertaget"?

Jag bara undrar hur världen skulle ha sett ut förutan avundsjukan i människorna. Med facit av alla krig och folkmord i handen kan vi konstatera att uppenbarligen skulle världen vara mycket bättre.

Detta visste Gud och därför berättar Herren Jesus Kristus om människors avundsjuka i bland annat, Markusevangeliet 12:1-12


Viktoria.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0