Internationella kvinnodagen

Idag är det Internationella kvinnodagen, som mer eller mindre firas i hela världen, eller i de länder och stater där kvinnor kan, vill och vågar göra den uppmärksam i samhället där de lever. Som bekant är det i många länder där kvinnor fortfarande inte får komma till tals i det offentliga rummet eller visa sig offentligt, utan att dölja ansiktet och/eller hela kroppen.
De kvinnor som drabbats och fortfarande drabbas svårt idag är de i delar av den Afrikanska kontinenten som våldtas i krigets tjänst av motståndarnas militärer. De Tutsier som har fallit offer för hemska våldtäkter i syfte att vanära och splittra familjer och att smitta ner kvinnorna med Aids. Ofta är kvinnorna inte äldre än oskyldiga tonårsflickor som våldtas brutalt för att de tillhör fel sida av kriget.
Detta är fruktansvärt naturligtvis, men det är många kvinnors vardag idag, på 2000-talet och det behöver världen uppmärksamma, belysa och informera om kraftfullt en dag som idag. Fotografiska museet i Stockholm har en mycket bra utställning om några av dessa drabbade kvinnor. Jag vet inte hur länge utställningen pågår, men det är lätt att ta reda på, för den som är intresserad.

Idag behövs internationella kvinnodagen uppmärksammas mer än någonsin, enligt mig. Med tanke på att varje generation behöver upplysas om människors kamp för rättvisa och solidaritet i världen och för hela mänskligheten, så kan en speciell dag som idag vara en vägvisare.
Nu tror jag ju på att varje ny dag är helig och viktig, men alla de dagar som har en bra och upplysande tradition bakom sig och alltså är bärare av goda utvecklings möjligheter för mänskligheten ska bevaras och efterlevas för kommande generationer, om än med förnyelseanda för varje ny generation.

Viktoria.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0