Maria får besök av en ängel

Idag är det 25 mars och enligt Kyrkofädernas räkning så var det den 25 mars för snart 2000 år sedan som en ung judisk flicka fick besök av Guds sändebud: ängeln Gabriel som talade med henne och förklarade för henne att hon skulle bli med barn genom Guds Heliga Ande och föda en son som hon och hennes trolovade Josef skulle ge honom namnet Jesus.

Vi kan läsa mera om  i Lukasevangeliet 1:26/27-38

26/27I den sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd från Gud till en ung flicka i staden Nasaret i Galileen. Hon hade trolovats med en man av Davids släkt som hette Josef, och hennes namn var Maria. 28Ängeln kom in till henne och sade: "Var hälsad, du högt benådade! Herren är med dig." 29Hon blev förskräckt över hans ord och undrade vad denna hälsning skulle betyda. 30Då sade ängeln till henne: "Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud. 31Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus. 32Han skall bli stor och kallas den Högstes son. Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron, 33och han skall härska över Jakobs hus för evigt, och hans välde skall aldrig ta slut." 34Maria sade till ängeln: "Hur skall detta ske? Jag har ju aldrig haft någon man." 35Men ängeln svarade henne: "Helig ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig. Därför skall barnet kallas heligt och Guds son. 36Elisabet, din släkting, väntar också en son, nu på sin ålderdom. Hon som sades vara ofruktsam är nu i sjätte månaden. 37Ty ingenting är omöjligt för Gud." 38Maria sade: "Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt." Och ängeln lämnade henne.


I Den Syrisk Ortodoxa Kyrkan finns en gammal (Sibora, om detta ord kommer från Sbertho, så betyder det glädjebudskap, och mina öran låter det korrekt, då denna symbolhandlig har med Glädjebudkspet om att Gud blir människa, att göra.)tradition som vi än idag följer. De som går på Gudstjänsten denna dag får en mini garnnysta som är två tvåfärgad; vit och röd. De flesta syrianer, stora som små bär av detta garn
somarmband, ring eller en knut i nycklarna, i bilen eller hänga på en helgonbild i hemnet.
Denna är en symbolhandling som kom till när allmänheten inte var läs och skrivkunnig och genom att bära denna symbol påmindes man om just denna stora dag, inte bara i Marias liv utan i hela mänsklighetens liv.
Färgerna symboliserar att Gud -VIT- blev människa -RÖD- bodde bland oss. (Bars av Maria bland oss till att börja med).
Garnnystorna välsignas av prästen innan de delas ut till alla som är närvarande i kyrkan. de i sin tur delar med sig till sina familjemedlemmar. Man bär denna symbol fram till Påskdagen, då klipper man bort det och hälst sa ksa man bränna upp den, eftersom det är en välsingnad symbol.

Symboler fungerar ju som bäst när man ständigt blir påmind om dem samtidigt som man gör (samma) symbolhandlig.


Viktoria.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0