Stora fastan

Idag är det Fastlagssöndagen enligt kyrkokalendern. I Den Ortodoxa Kyrkan inleds den femtio dagar långa fastan inför Kyrkans stora högtid; Påsken, imorgon.

Att fasta är att avstå från dyra matvanor eller som man kan se det i modern tid; att avstå från dåliga vanor. I båda fallen offrar vi något av oss själva till förmån för ett enklare och lugnare leverne för egen del, men mera givmildhet och generositet mot vår nästa.
Jag tror att bön och fasta är väldigt bra komplement till meditation och samtal med herren Jesus Kristus. Om vi fastar på ett aktivt och medvetet sätt och därför att vi vill göra det så passar ju Kyrkans fasteperiod väldigt bra; vi fastar tillsammans med många andra människor och i samme Guds namn. Bara tanken på att en stor mängd människor fastar ( avstår från animaliska produkter) och som det är tradition i Den Syrisk Ortodoxa Kyrkan, ber två gånger per dag i kyrkan över hela världen, är hissnande.

I moder tid är det väldigt vanligt att människor i den Syr. Ort. kyrkan fastar en vecka i början av fastan och den sista veckan, alltså passionsveckan. Denna reform trädde i kraft under andra hälften av 1900- talet i och med industrialismens framfart i Mellanöstern.

Viktoria.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0