"Guds bud och människors regler"

34När de hade farit över sjön kom de till Gennesaret. 35Männen på platsen kände igen honom och skickade ut bud i hela trakten, och man förde till honom alla som var sjuka 36och bad honom att de åtminstone skulle få röra vid tofsen på hans mantel. Och alla som rörde vid den blev friska.

Matteusevangeliet 14:34-36


Enligt Evangelisten Matteus har Jesus och Hans lärjungar kommit till Gennesaret, som är antingen ett smalt slättområde väster om Galileiska sjön eller en stad på slätten. Jesus blir igenkänd av människorna där som helare och undergörare och Han helar många sjuka, skriver Evangelisten.

15 1Sedan kom fariseer och skriftlärda från Jerusalem fram till Jesus och sade: 2"Varför bryter dina lärjungar mot fädernas regler? De tvättar ju inte händerna innan de äter." 3Han svarade: "Varför bryter ni själva mot Guds bud för era reglers skull? 4Gud har sagt: Visa aktning för din far och din mor och: Den som smädar sin far eller sin mor skall dö. 5Men ni påstår att om någon säger till sin far eller sin mor: Det som jag hade kunnat hjälpa dig med, det ger jag som tempelgåva, 6då behöver han inte visa aktning för sin far eller mor. Så sätter ni Guds ord ur kraft för era reglers skull. 7Hycklare, Jesaja profeterade rätt om er när han sade: 8Detta folk ärar mig med sina läppar, men deras hjärtan är långt ifrån mig. 9Fåfängt dyrkar de mig, ty lärorna de lär ut är människors bud."

10Sedan kallade han till sig folket och sade: "Lyssna och försök att förstå. 11Det är inte det som kommer in i munnen som gör människan oren. Men det som går ut ur munnen, det gör människan oren." 12Då gick lärjungarna fram till honom och frågade: "Vet du att fariseerna tog anstöt av vad du sade?" 13Han svarade: "Varje växt som inte är planterad av min himmelske fader skall ryckas upp med roten. 14Bry er inte om dem: de är blinda ledare för blinda. Och om en blind leder en blind faller båda i gropen."

Matteusevangeliet 15:1-14

Som brukligt är, så kommer de som söker felen hos Honom, i detta fall är de fariseer som ogillar att Hans lärjungar bryter mot fädernas regler. Jesus kontrar med att ställa dem mot väggen, istället för att ta parti för och försvara sina lärjungar, samtidigt är det underförstått att det är just det Han gör.
Jesus använder ett citat ur profeten Jesaja (Jes. 29:13), när han avslöjar människors hyckleri: Han sätter ett ljus på alla mänskliga regler och bruk och pekar på att de är tillfälliga och inte bindande, medan Guds bud finns i Skriften, i Bibeln och det är de som är bindande.
Jesus är så tydlig med sitt budskap att sanningen får även hans lärjungar att känna sig "illa till mods" och de försöker få Honom att "anpassa sig" efter de koder som gällde där och då. Men Jesus varken klandrar sina lärjungar eller försvarar sig själv, istället så förklarar han för dem ännu skarpare: " Varje växt som inte är planterad av min himmelske fader skall ryckas upp med roten. Bry er inte om dem: de är blinda ledare för blinda. Och om en blind leder en blind faller båda i gropen."
Matt 15:13-14

Herren Jesus Kristus är  den samme då och idag och i evighet. Vi skulle kunna säga att vi är många människor även idag som är lika ivriga att hitta fel hos/på Jesus, som de människor som bara sökte felen hos Honom då.
Även idag är vi fega för att ta emot Jesus Kristus som vår Herre och Frälsare men har mycket lättare att gå direkt till Herren och peka på de fel vi ser hos Honom och säga; " Du passar inte in i vårt liv nu, vi klarar oss utan dig, du bara stör vår jakt på lycka och vill ta ifrån oss vår makt på andra människor...

Men Herren vill bli ärad med ord och handling och Han vill i själva verket befria oss från alla lögner som mera dödar oss som människor än gör oss lyckliga. Men istället gömmer vi oss bakom människors regler och följer strömmen...

Viktoria.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0