Värj er inte för ondskan

I Matteusevangeliet 5:38-39, kan vi läsa om ett bud från Gamla Testamentet som Herren Jesus Kristus förnyar:

Ni har hört att det blev sagt; öga mot öga, tand för tand. Men jag säger er: värj er inte mot det onda. Nej, om någon slår dig på högra kinden, så vänd också den andra mot honom.

Herren uppmanar oss att inte försvara oss mot ondskan, utan vända andra kinden till. Vad menar Jesus med detta?
Jag tror inte att Herren vill att vi ska hämnas ondskan utan vara ödmjuka mot den, men  hur kan vi vara ödmjuka mot ondskan som pågår i stort och smått, dygnets alla timmar och i hela världen?
Hur ska vi vara ödmjuka mot den ondska mot tränger sig in i Guds hus, senast i söndags 31. oktober 2010, i Irak och mördar Gudstillbedjare i ett oskyddat hus?

Jag tror att Jesus menar att vi ska stå mot ondskan, vi ska varken ta emot fler slag ( än det första på vänster kind) eller ge slag till vår fiende, men vi ska visa världen den andra sidan av ondskan: den som,slår, förnedrar, mobbar eller mördar människor medvetet och brutalt anser sig vara bättre människa än sina offer och sådan ondska ska man varken fly från eller skrämmas av, den ska blottläggas, offentliggöras och belysas ur alla dess vinklar så att förövarna inser att de inte kan försvara den och absolut inte får fortsätta med sin ondska, varken privat eller offentligt.
Gud kräver rättvist handlande av oss alla. Gud vill inte att vi bemöter ondska med ondska, men Han vill inte heller att ondskan ska skrämma oss till handlingsförlamning. Jag tror att Jesus menar att vi ska böja oss för Gud genom att vara ödmjuka och fredliga av oss, men i samma mening ska vi visa på människans värde genom att stå emot ondskan och visa att vi som är drabbade av den inte är mindre värda än våra förövare.
I morgon kommer tusentals kristna och icke kristna att demonstrera på olika centrala platser i världen. Då visar människor i stora delar av världen sin solidaritet mot de drabbade och visar världen att ondskan måste stoppas genom gemensamma aktioner.
I Sverige kommer många människor från de ortodoxa kyrkorna, däribland suryoye, att samlas på Mynttorget i Stockholm med start kl.13.00, för att gå tillsammans mot Kungsträdgården för gemensam solidarisk handling för alla de som drabbats av terrorns attacker den senaste veckan  i Irak. Även i Jönköping och Göteborg anordnas liknande manifestationer för de drabbade kristna i Irak.

Jag lägger ut dagens artikel om mördandet av kristna i Irak som alltjämt pågår där.

Viktoria.


Publicerad: 2010-11-12
86 rekommenderar
Textstorlek:
Normal text Stor text Extra stor text
flyr Kristna familjen Thomas var tvungna att överge sitt hus
flyr Kristna familjen Thomas var tvungna att överge sitt hus när militanter detonerat ett flertal bomber i staden. Nu vilar de i en kyrka i Bagdad.
Foto: ap

"Vi kristna och muslimer brukade kunna leva tillsammans"

Efter flera blodiga attacker lämnar kristna Irak

Kristna flyr Irak.

Efter flera blodiga attacker – och efter att landets al-Qaida-grupp pekat ut samtliga kristna som legitima mål – är det många som inte vågar bo kvar.

– Det här är mitt land men hur länge ska jag orka, det är frågan, säger Emma Hovasapien, 50, till USA Today.

I slutet av oktober, halvvägs in i söndagsmässan, stormade beväpnade män in i den katolska kyrkan i Bagdad.

De tog kyrkobesökarna som gisslan men det hela slutade i ett blodbad. 68 personer dog och många skadades.

"Kristna legitima mål"

En al-Qaida-grupp tog på sig skulden för attacken och meddelade att man kommer att fortsätta jaga kristna. De motiverar sitt hat bland annat med att de kristna är mer lojala med västländerna än med Irak.

"Alla kristna centra, organisationer och institutioner, ledare och troende, är legitima mål för mujahedin närhelst de kommer åt dem," som Islamiska staten Irak, som landets al-Qaidanätverk kallar sig, säger i ett uttalande.

Massakern i kyrkan var den blodigaste i en serie attacker mot kristna i Irak det senaste året. Men varken den första eller den sista.

I onsdags fortsatte det.

Riktade mot kristna

Elva vägbomber detonerade under en timma i övervägande kristna områden i Bagdad. Fem personer dödades och ett 30-tal skadades.

Dagen innan smällde bomber i tre hus som tillhörde kristna familjer. Ingen skadades då eftersom husen var övergivna.

– De här operationerna var riktade mot kristna och de kom som en fortsättning av attacken mot kyrkan, säger en myndighetskälla till AFP.

Kristna har bott i Irak långt innan landet fick sitt namn, i nära 2 000 år. Men läget har nu blivit så allvarligt i landet att många kristna invånare har börjat lämna sina hem och fly till länder som Syrien, Egypten och Jordanien. Man tror att så många som en miljon kristna har flytt Irak sedan USA-invasionen 2003.

"Hur länge?"

Emma Hovasapien, 50, är en kristen kvinna i Irak. Hon säger till USA Today att många av hennes grannar har börjat sälja sin möbler och hus.

– Det här är mitt land men hur länge ska jag orka, det är frågan.

Iraks premiärminister Nouri al-Maliki besökte kyrkan efter massakern och har lovat att skydda Iraks kristna och många muslimer världen över fördömer attackerna.

Vågar inte lita

Iraks politiska och religiösa ledare uppmanar även de kristna att stanna i landet.

Men många vågar inte lite på de vackra orden.

– Folk har panik. De kommer till kyrkorna och frågar oss vad de ska göra. Vi är förstörda efter det som hänt, säger Saad Sirap Hanna, en präst i Saint Joseph-kyrkan i Bagdad.

En kvinna vid namn Selma Edward Eskander säger till AFP att hon verkligen inte vill lämna Irak men att hon snart inte ser det som att hon och hennes familj har något val. Hon och hennes familj är kristen men hon har alltid sett Iraks muslimer som sin familj med.

– Jag undrar vad som hänt med Irak. Vi kristna och muslimer brukade kunna leva tillsammans.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0