Hanna, Fanuels dotter

" Där fanns också en kvinna med profetisk gåva, Hanna, Fanuels dotter, av Ashers stam." Så börjar Evangelisten Lukas presentera Hanna för oss i och med att Josef och Maria bär fram Jesus inför Herren i Templet.
Enligt Mose lag skulle varje förstfödd pojke bäras fram till Herren och återlösas med offer.
Varje kvinna som födde en pojke ansågs vara oren i sju dagar och på den åttonde dagen skulle pojkens förhud skäras bort. Kvinnan var oren och skulle stanna hemma i 33 dagar och fick inte besöka Templet under denna tid, om hon födde en flicka var hon oren i 66 dagar, dubbelt så lång tid gällde då.

De rika skulle föra fram ett årsgammalt lamm som brännoffer för barnets återlösning och en duva som syndoffer för kvinnans renings skull. Offret frambars till Uppenbarelsetältet där prästen kunde offra det. Uppenbarelsetältet representerade helgedomen under Ökenvandringen.
Om Symeon får vi höra långa predikningar, men det talas mindre  om Hanna som profetissa i samma berättelse, som vi kan läsa om i Lukasevangeliet 2:22-40.


Vi kan läsa om att Josef och Maria inte var rika och därför tog de med sig två unga duvor att offra, så som det var föreskrivet i Mose lag.

Hanna var riktigt gammal, hela 84 år. Hon var änka och tjänade Herren vid Templet dag och natt står det.
Hon tackade Gud för att hon fick se barnet (Jesus) och "talade om Honom för alla som väntade på Jerusalemss befrielse". Hanna gick utanför Templet och profeterade om Messias för judarna. Hanna ville att alla skulle höra  om det glad budskapet om Messias. Några decennier senare skrivet aposteln Paulus om Guds löftes infriande till Symeon, och om Hannas profetia med egna ord i galaterbrevet.

Men när tiden var fullbordad sände Gud sin Son,
född av kvinna och ställd under lagen,
för att han skulle friköpa dem som stod under lagen,
så att vi skulle få söners rätt.

Galaterbrevet 4:4-5.


Viktoria.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0