Samtal i badhuset

Det är väldigt vanligt att man hör sånt som man inte alls vill höra numera. Mobiltelefonen har sprängt många gränser för vad som är privat eller vad som lockar mångas uppmärksamhet, så att den som talar i mobilen får den uppmärksamhet den söker, kan man tro. Men det är allt vanligare att folk pratar högt med sina medföljare om högst privata saker även i vanliga samtal mit bland folksamlingar och högt så att det hörs långa vägar. jag tänker ofta att det måste vara efterskador som orsakats av all högljudd musik som hörlurar har orsakat sedan 80-talets teknikutveckling. Det privata har blivit allmänhetens gemensamma rättighet inte bara vad gäller det uttalade ordet i det offentliga rummet, utan även det skrivna, som till exempel genom alla bloggar, var av mitt är en av dem.

Idag pratade två män om en tredje man och jag hörde hela samtalet. De pratade arabiska och kanske trodde de att jag inte behärskade det språket. De hade gjort ett uppehåll i simmandet, själv stod jag i simbassängen och gjorde vatten gympa i ett av hörnen och stod alltså en bit ifrån de två männen.
Man 1/ - Jag mötte X när jag var kom hit, han hade då bråttom idag.
Man 2/ - Ja, han hade bråttom för han var rädd för sin fru. Du vet att han  har ingen talan hemma, det är frun som bestämmer allt hemma och över honom. han vågar inte säga ett knyst inför henne i hemmet. Men du ser, han visar en helt annan bild inför oss på gymmet. Här vågar han spela macho och vill få oss att tro att han är "man."
Man 1/ - Jaha, är det så det ligger till med honom... Ja, han sa faktiskt att han skulle köpa auberginer. Ha ha ha, skrockade han.
Jag kände att det är varken något nytt eller trevligt att kommentera och struntade i dem. Efter några simvarv stannade Man 1 vid bassängens enda ände för att samtala med en tredje man.
- Är inte X här idag?
- Nej, han har redan gått. Han skulle köpa auberginer till sin fru! ha ha ha!
- ha ha!, skrockade man 3, men kom snabbt på en ny tanke och sa: ja, men det är han som ska äta dem!

Den ena påverkar den andra och drar ner honom i samtalets riktning. Det kändes kusligt hur man 1 påverkades snabbt av man 2 och blev en ännu mera pessimist och tänkte inte bara negativt, utan elakt om X.
Men man 3 som inte verkade vara nära bekant med de två männen kunde tänka sig in i Xs situation och tyckte att det var rätt och bra att X kunde handla åt frun, för hon skulle ju laga maten till familjen och i den ingick ju X.

Dessa män är kanske mellan 45- 55 år och alltså av den generation syrianer som lever i en drömvärld om att bli uppassade av frun, oavsett om hon jobbar heltid ute i samhället eller är hemmavarande av olika anledningar, för de har den bilden av sig själva som familjefäder som ska ha familjens all respekt enbart för att de är män.
De förstärker gärna denna drömbild om mans-släkten i sin omgivning för att hålla den vid liv i de sociala nätverken.

Det är naturligtvis en förskönad bild av verkligheten för väldigt många i dessa mäns ålder, men majoriteten vill nog ha familjefader-bilden som ideal, inte för att de älskar sina fruar och vill deras bästa utan därför att det passar dem bäst så.
Rollerna har förskjutits och ser annorlunda ut än vad de gjorde i våra ursprungsländer och de är en process för både kvinnor och män att hitta sig själva i sina nya roller.

Viktoria.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0