Den Heliga Makrina

Varför kan vissa höra Guds röst och andra inte? Jag vet inte det, men att vissa människor kan höra Guds röst genom Jesus Kristus och Den Helige Anden är ett faktum som går tillbaka till apostlarna och fram till evigheten. I varje generation finns det människor som känner sig kallade av Gud till en viss uppgift i världen för att vara Guds medhjälpare i Hans Skapelse.
Jag har läst många Helgonskildringar om eller av Helgonen själva och alla tycks har byggt en livslång relation till Herren och det har varit deras mål i deras liv, som till exempel Den Heliga Makrina. Vi kan läsa om hennes liv och Guds Kall i den bok som hennes broder Helige Gregoris av Nyssa har skrivit till hennes ära. Den Helige Gregorios av Nyssa är ju den Kyrkofader som tillsammans med brodern Baselios Den Store och deras teolog-vän Gregoris av Nazianos som kallas för De Kapadokiska Fäderna. Det är de som utövade stort inflytande i utformandet Treenighetsläran i slutet av 300-tlet.

På svenska heter: Den Heliga Makrinas liv. Om själen och uppståndelsen.

"Den Heliga Makrina var det första barnet i en syskonskara på nio i en framstående familj i Kappadokien, mindre Asien. Familjen hade varit kristen i flera generationer. Farföräldrarna hade förlorat all sin egendom och morfadern hade dödats därför att de bekänt sig till Kristus under förföljelsernas tid. Farmor Makrina som hon var uppkallad efter är känd än idag som den Heliga Makrina den Äldre för sin kamp för Kristi skull. Makrina var alltså namnet som alla kände till, men hon hade även ett dolt namn, Thekla, uppenbarat för hennes moder genom en dröm. Thekla var den första kvinnliga martyren och en helig förebild för alla kristna kvinnor. Strax innan Makrina skulle födas, somnade hennes mor Emilia och såg en majestetisk gestalt i drömmen som kallade hennes dotter för Thekla, något som upprepades tre gånger. Detta hände, som den Helige Gregorios av Nyssa sade, inte för att det var förutbestämt att dottern måste kallas vid detta namn, utan för att visa likheten mellan hennes framtida heliga liv och Theklas."
Detta stycke är hämtat från "Huset där solen skiner in."

Det fantastiska med denna bok är att en av Kyrkofäderna, en man fostrad i ett patriarkaliskt samhälle tar sig tid att skriva om sin biologiska syster, en kvinna som fostrats att vara mindre värd och leva sitt liv i skymundan för männen i hennes liv.  Helige Gregoris var teolog och troende och en viktig biskop i kyrkans historia, men han visste att Den Heliga Makrina var annorlunda och Kallad av Gud, eftersom hon besatt stor kunskap och visdom om Gud, själen och tron. Hon var ju hans lärare på flera områden i den kristna tron och i synnerhet om själens uppståndelse.

Det finns så många kvinnor i Kyrkan historia som förtjänar att skrivas om och föreläsas om  för alla generationer, eftersom de är våra föregångare och förebilder i tron och eftersom människor i alla generation vill ha och behöver goda förebilder. Helgon och troende är individer som har levt sitt liv för Gus på jorden och de är många gånger lik kompasser för oss att lära oss av dem och leva oss in i deras tid och samhällssyn i böckerna om eller av dem.
Dock ska vi inte låta respekten för kyrkofäder, helgon eller enkla troende då eller idag skymma vägen för oss att vi själva hindras söka och nå Herren Jesus Kristus i våra liv.
God läsning!

Viktoria.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0