Ny kyrka invigs idag

Idag invigs en ny kyrka i den Syrisk Ortodoxa Kyrkan, kyrkan är döpt efter Evangelisten Johannes: Mor Johanna Evangelisten, heter kyrkan på suryoyo. I det stift där Mor Julius Abdullahad Gello Shabo är ärkebiskop har syrianer i Märsta kämpat i många år för att kunna bygga sin kyrka och idag, just nu, klockan 14.48 söndag den 15 maj 2011, predikar biskopen om vikten av att ha en Kristi kyrka som samlar alla troende.

Kyrkan ser stor, ljus och rymlig ut, jag ser den i direktsändning via syrianernas ena tevekanal, Suroyo tv. Själva bygget ska ha kostat många miljoner, drygt 70 miljoner! men det är den första nybyggda Syrisk orotdoxa kyrkan i Märsta, där de flesta syrianer kommer från byn Keleth i TurAbdin. De är fler än 360 familjer
 som är medlemmar i den nya kyrkan. 
Bygget började redan 2005, säger representanter för kyrkan i direktsändning nu. Alla som intervjuas vartefter är väldigt glada och stolta över att deras drömmar om egen kyrka har blivit verkliga nu.
Sveriges ärkebiskop är bjuden och närvarande med många andra präster från Svenska Kyrkan och andra kyrkor, men jag ser inga representanter från det andra syrisk otodoxa sktiftet i Södertälje där Mor Diskoros Benjamin Atas är biskop. Jag vet inte om inbjudan har skickats till dem, men att de har tackat nej eller om ingen inbjudan alls har skickats till dem, men det är lika illa, vilket som.

En biskop från Libanon och en från TurAbdin finns närvarande som inbjudna gäster, med många präster och "huroye" från den världsvida Syrisk Ortodoxa Kyrkan.
Det jättestora kyrkorummet är full av människor, alla sommhar kommit till kyrkan tycks
 inte ha fått plats inne i kyrkan, de står utanför.



Viktoria.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0