Herren möter Nikodemos

Nikodemos är en äldre och sin samtid och konrext en ansedd herre, för han är bildad i skrifterna och medlem av det judiska rådet. Nikodemos plågades av sin kluvenhet redan innan han själv sökte Jesus på jorden; att vara jude till sin nationella identitet och därmed även följa lagensom den fariseeiska identiteten av judendomen?

Nikodemos vågar i vilket fall korsfästa sin stolthet och räddsla och söker upp Jesus om natten och detta är mötets långa samtal mellan Jesus och Nikodemos, som vi läsa om i Johhanesevangeliet 3:1-12:


3
1Bland fariseerna fanns en man som hette Nikodemos och var medlem av judarnas råd. 2Han kom till Jesus en natt och sade: "Rabbi, vi vet att det är från Gud du har kommit som lärare. Ingen kan göra sådana tecken som du utan att Gud är med honom." 3Jesus svarade: "Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike." 4Nikodemos svarade: "Hur kan någon födas när han är gammal? Han kan väl inte komma in i moderlivet och födas en gång till?" 5Jesus svarade: "Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född av vatten och ande kan inte komma in i Guds rike. 6Det som har fötts av kött är kött, och det som har fötts av ande är ande. 7Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt. 8Vinden blåser vart den vill, och du hör den blåsa, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den far. Så är det med var och en som har fötts av anden." 9Nikodemos frågade: "Hur är detta möjligt?" 10Jesus svarade: "Du skall vara lärare för Israel och förstår inte det! 11Sannerligen, jag säger dig: det vi vet förkunnar vi, och det vi har sett vittnar vi om, men ni tar inte emot vårt vittnesbörd. 12Om ni inte tror när jag talar till er om det jordiska, hur skall ni då kunna tro när jag talar till er om det himmelska?
Joh 3:1-12

Frågan är inte hur Nikodemos gick till väga för att få ro i sinnet och på köpet smaka på evigheten, utan att han vågade och gjorde det. Han handlade trots alla hindrande omständigheter.
Vi möter Nikodemos två gånger till hos Johannes Evangelisten, nu hjälper han Jesus. Vi möter honom i kapitel 7 när han försvarar Jesus inför Rådet(Sanhedrin) då Jesus ska förhöras av Rådet. Nikodemos blir utskälld och kränkt av de sina  i Rådet. De hånar honom och säger att han är dåligt påläst, han borde veta att ingen profet kan komma från Galileen.  Han är en i Rådet men har blivt utfryst och offentligt hånad och är utanför gemenskapen där. Han är mobbad av de vuxna och mest pålästa, kunniga judarna. Men han är beredd att svälja sin stolthet och Rådsmedlemmarnas hån och fnysningar för han vet något som de inte vet; att Jesus är Messias.

Nikodemos dyker upp igen i berättelsen när Jesus dött på korset.( Joh 19:39-42). Han och Josef från Arimataia gör i ordning Jesus kropp och Nikodemos har med sig 30 kilo örter att smörja Jesus med innan de lägger honom i graven. Den nattliga promenaden till Jesus en får konsekvenser för Nikodemos. Han smörjer Jesus döda kropp och försvinner sedan ut ur berättelsen.
Nikodemos var en väldigt modig man, med tanke på hans samtid och den sekteristiska kontexten. Jag tror att Nikodemos lämnade Rådet frivilligt och levde sitt liv som omvänd, Kristus troende. Berättelsen om Nikodemos kluvenhet kan säga oss I Den Syrisk ortodoxa Kyrkan mycket, med den skillnaden att vi redan är döpta i Kristus namn och har en Kyrka att mötas öppet i. Men vågar vi handla som Nikodemos gjorde? Bor det en Nikodemos i dig?

Var finns de män och kvinnor i Den Syriks ortodoxa Kyrkan som vågar gå ut i natten eller på dagen och möter Jesus Kristus? Är du berred att korsfästa din stolthet och profana livstil för ett sakralt liv med Jesus Kristus?



Viktoria.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0