Krutbomb

Teveprogrammet; "Mitt stora, feta syrianska bröllop", som sändes igår på teve fcik många att reagera. De flest kommentarer på Facebook skrev med känslor av "skam och skuld." Syrianska ungdomar tycktes skämmas över andra syrianers grovt förlöjligande nya bröllopstraditoner. Det väckte känslor som många ungdomar som att vilja gömma sig, eller förneka sin indentitet som syrian:  det var många som skrev att de skulle "kalla sig för svenskar i morgon på skolan."

Visst fick programmet den effekt som det länge har planerats av upphandlarna av teverättigheterna; den släpptes som en krutbomb i alla? syrianers hem och den fick de flesta att skratta gott men också att skämmas och vilja gömma sig för sin omvärld för det mest privata och fördolda fick komma fram i ljuset och då försvann alla förskönade myter om det.

I teveprogrammet klipper och registreras det flitigt så att det passar den form och det budskap man vill ge tevetittarna: man gör narr av pompösa och överflödiga bröllopsfester, kyrkor och prästerskap, för att göra hål på den ballong som har vuxit sig för stort  Jag menar att det är bättre att andra, utomstående gör hål på den ballongen, än några brinnande själar, för det får ett snabbare effekt, tror jag. Läs bara om de stora profeterna som Jesaja eller Jeremia i GT. De var sända av Gud till sitt eget folk, men lyssnade folket på dem? nej, de fängslades, torterades och dödades eller flydde hals över huvud från sitt eget folk.
Inga syrianska "profeter, profetissor eller andra eldsjälar har tagits emot med öppna armar av de som bestämmer i kyrkan och därför står man och trampar på samma punkt hela tiden. Den kristna Läran, Den Treenige Guden och Bibeln har fått ge plats för nymodigheter som stora bröllop, fester och materiella lador.
Men, som sagt, det är bra att allt det gömda kommer fram i ljuset nu, även om det är en hopkokt smörja till teveprogram, så säger det en hel del om oss syrianer som foklgrupp och vad vi prioterar i våra liv.

Naturligtviss är det långt ifrån att alla syrianer, biskopar, präster eller kyrkor står för det som sägs och visas i programmet, men det är en del av verkligheten för vissa syrianer och det är mera lärorikt att se det som humorprogram än dokumentär. min förhoppning är att vi alla lär oss något bra varje gång vi ser programmet.

Jag tycker att det är ett lärorikt program och kommer att följa det framöver. jag ser gärna att alla demoner i alla mörka hörn ska plockas fram och ställas i teverampljuset. kanske först då kan vi syrianer lära oss skillanderan mellan att kalla sig för kristen men leva i och av världen och att kalla oss för kristna och leva i men inte av världen och lyda Guds Ord.

Uttrycket att " vi känns igen genom de vi umgås med." är en väckarklocka för varje troende syrian att tänka igenom och analysera för att komma fram till varför man har valt de vänner man umgås med. familj och släkt har man inte valt att födas i, men vänner väljer de flesta själva.

Viktoria.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0