" Mitt stora feta syrianska bröllop."

 Tankar från Facebook efter gårdagens program på teve: Mitt stora feta syrianska bröllop.



Igår fann dessa inlägg på Bibel Studiers Facebookkonto

 Av V. H.
"Har inte velat kommentera det här pinsamma programmet, men synd när syrianska tjejer uppfattas som diviga, blåsta och endast ute efter att gifta sig. Det finns mer hos oss än längtan att hitta den rätta. Många av oss är utbildade och smarta tjejer med större mål i livet än att bli hemmafruar. Saken är bara den att vi aldrig skulle visa oss på tv under dessa omständigheter, och därför framhävs inte den sidan av vårt folk."

Av N. H.
Alla ni som skriver om programmet jag ber er hållkäften och sluta kolla då om ni inte gillar den! Det fucking ni som skämmer ut er själva när ni håller på och slänger komentarer här och där, om en fucking tjej har sagt att hon går på matcher för killar så betyder det inte att alla gör det!!
Dessa bröllopar är mäktiga detta är vad ni drömmer om! Så jag vill säga när ni skriver era patetiska inlägg facebook kan inte göra något åt saken. Utan det bara ni som skämmer ut er ;-) pajjaser hela Natta, jag skulle aldrig betala dom pengarna för ett sånt bröllop, HAHAHA. Jag skulle resa runt i världen för alla de pengarna de la på de bröllipet... bunten"

Av J. F.
"Natta, jag skulle aldrig betala dom pengarna för ett sånt bröllop, HAHAHA. Jag skulle resa runt i världen för alla de pengarna de la på de bröllipet...


 Så här har den syrianska riksorganisationen reagerat:
 
Med anledning av programmet Mitt stora feta syrianska bröllop
 LEDARE Kl. 17.00, igår, inför teveprogrammet ovan.

 De arameiska/syrianska riksorganisationerna i Sverige har i ett gemensamt brev till TV3 och produktionsbolaget Mastiff, som är en del av det globala mediekoncernen Zodiak, uttryckt sin besvikelse över vinklingen i programserien Mitt stora feta syrianska bröllop. Bahro Suryoyo publicerar skrivelsen i sin helhet. Stockholm 24 oktober 2011 Vi, Syrianska Riksförbundet, Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet och Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet, vill med detta brev ta avstånd från produktionen och innehållet av Mitt stora feta syrianska bröllop. Men vi tar framför allt avstånd från hur man valt att vinkla innehållet samt vilka karaktärer man valt att ta in i produktionen. Vi, de syrianska riksorganisationerna i Sverige, har fått kraftiga reaktioner från den egna folkgruppen som känner sig förlöjligad. Vi inser att man från Mastiffs sida skapat nöjesprogrammet Mitt feta syrianska bröllop i kommersiellt syfte. Men vore det inte admirabelt om produktionsbolaget även visar att man tar ett samhällsansvar? Ni gör inte de syrianska bröllopen rättvisa, istället stärker ni fördomarna om syrianer. Vi porträtteras som ytliga och materialistiska med en mystiskt stor plånbok. Programmet befäster stereotypen att syrianer också har vissa yrkes- och könsroller. Produktionen har ett nöjesvärde men spär på fördomar mot en hel grupp, en folkgrupp som i över 30 år kämpat för att integreras i det svenska samhället. Nöje och humor i all ära, men utan att ge en mer representativ bild så bidrar ni till att skapa ett stort samhällsproblem för en hel invandrargrupp i Sverige, cirka 100 000 personer. Vi menar att ni inte heller gör våra frågor rättvisa och ni gör Sverige en otjänst. Ni vinklar och konstruerar de syrianska bröllopen och lyfter inte fram de typiska fantastiska syrianska bröllopen. Vi undrar hur ni ska gå tillväga för att nyansera bilden av syrianska bröllop? Vi vill veta vad syftet med programmet är. Är det att beskriva den syrianska folkgruppen som något mer exotisk än vad den är och därmed befästa fördomar? Syrianska bröllop är ett häftigt, kärleksfullt, familjärt, varmt, traditionellt och kulturellt fenomen. Hur ska ni göra för att nyansera bilden som ni gett i det första avsnittet? Vad ska ni göra för att nyansera bilden av syrianska bröllop? Vi hoppas att ni kan ge fenomenet rättvisa. Därför vore vi tacksamma om ni visade goodwill och kontaktade oss för en diskussion om hur man kan komma tillrätta med de fördomar som programserien efterlämnar.

Syrianska Riksförbundet (SRF) Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet (SAUF) Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet (SAAF) Not: Bahro Suryoyo kommer inom de närmaste dagarna att publicera produktionsbolaget Mastiffs respons på brevet från SRF, SAUF och SAAF.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0