Vad är förlåtelse?

Det finns en akademisk institut för forskning om förlåtelse, i USA. Den grundades 1994 av Robert Enright; Interbational Forgivness Institute.
Kristendomens kärna är förlåtelse; Gud har förlåtit människorna alla deras synder och korsfäst dem med Herren Jesus Kristus. På korser ber Jesus Fadern att förlåta människorna som har fått honom korsfäst:


" Jesus sade: Fader, förlåt dem, ty de vet inte vad de gör."
Luk 23:34


Förlåtelsen är det instrument som Gud har gett människan så att hon/han kan vara en god medarbetare och son/dotter till Honom. Förlåtelse ger den frihet som vi måste ha för att ta emot Guds Ande och låta oss ledas av Herren till målet i livet, som är att vi, alla som har Herren Jesus Kristus som Herre och Frälsare, ska bli Guds söner och döttrar och få evigt liv tillsammans med Jesus Kristus.
 
"Ty om ni förlåter människorna deras överträdelser, skall er himmelske Fader förlåta er. Men om ni inte förlåter människorna, skall inte heller er Fader förlåta era överträdelser."
Matt 6:14-15

 Att vi vill förlåta andra människor är avgörande för att vi ska bli förlåtna.

 "Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet. "
1 Joh 1:9


Detta betyder mera att lita på att Gud förlåter oss och att vi är beroende av Honom och därmed lever nära Honom, med bön, samtal och tacksägelse.
När  vi har upplevt Guds Förlåtelse i vårt liv så får vi ta emot Guds Helige Andes kraft som verkar i, för och med oss i alla livets områden och befriar oss från våra och andras slavokar och först då kan vi förlåta andra.

Förlåtelse är en inre process som kan pågå i många år innan vi kan förlåta människor som har sårat oss djupt. Förlåtelse är inte bara känslor utan konkreta valmöjligheter och frivilliga beslut som så småningom ska leda till handlingar, som var och en är ansvarig för i sitt eget liv. All förlåtelse kan inte ske öga mot öga, ibland är det inte möjligt eftersom den som ska förlåtas inte längre finns i livet, men ibland och vissa onda handligar kan man inte glömma och då är inte ett möte nödvändigt för att förlåtelse ska verka och åstadkomma befrielse i den som vill förlåta.
Vad jag förstår så gick inte heller Herren tillbaka till dem som inte tog emot Honom för att först bli deras bästa vän sedan Han har förlåtit dem. Jag menar att det är inte nödvändigt eller ens bra att förlåtelse ska leda till att man blir bästa vän med alla som man förlåter.
Men inget är heller förlåtet om inte det först sker mellan Gud och människan.
När vi har gjort Förlåtelse  till en livsstill kan vi, se, förnimma, uppleva och vara i, Guds Frid i vårt liv.

Den akademiska världen s definitioner av Förlåtelse är bland andra:
"Förlåtelse enligt Robert Enright definieras: Att ge upp den förbittring du har rätt till och erbjuda den person som sårade dig en vänskapligare relation som han eller hon inte har rätt till. Definition enl. Birgit Peterson (läkare och psykoterapeut): Att förlåta är detsamma som att ge sig själv eller en annan människa chansen att bygga upp den tillit som gått förlorad, vilket kan vara ovärderligt för båda parter. Förlåtelse kan ses om en gåva från en människa till en annan."

Viktoria.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0