Den Fria Viljan

Gud har gett människan en fri vilja att välja mellan att ta emot och tro på Gud genom Jesus kristus och att välja mellan det goda kontra det onda.
Den fria viljan handlar beroende av och genom Guds Nåd. Gud har genom Jesus Kristus förberett Frälsningen för människan och därför kan människan inte samla på sig meriter för något som redan är gjort. Men människan är skapad till att göra goda gärningar mot sig själv, sin nästa och Skapelsen och de kommer av att människan har tagit emot Jesus Kristus som sin Herre och Frälsare. Människan kan tvinga sig till många riter och laggärningar, men ingen av den kan ge henne frihet eller trygghet i Gud. Först när hon lever i och av Guds Nåd som hon gör goda gärningar av hela sitt hjärta och utan att förvänta sig något i gengäld av människor, eftersom hon vet att Gud ger henne belöning både i detta liv och i kommande, det eviga livet.

I Matt 25: 31-34 förklarar Herren att Guds Rike är redan från begynnelsen förberett för de som har valt att ta emot Jesus Kristus som sin Herre och gjort det goda först efter att Guds Nåd har verkat i dem och låtit dem födas på nytt av Anden:

31När Människosonen kommer i sin härlighet tillsammans med alla sina änglar, då skall han sätta sig på härlighetens tron. 32Och alla folk skall samlas inför honom, och han skall skilja människorna som herden skiljer fåren från getterna. 33Han skall ställa fåren till höger om sig och getterna till vänster. 34Sedan skall kungen säga till dem som står till höger: ’Kom, ni som har fått min faders välsignelse, och överta det rike som har väntat er sedan världens skapelse.
Matt 25:31-34

I Joh 1: 11-13 kan vi läsa om Människan fria vilja:

11Han kom till det som var hans, och hans egna tog inte emot honom. 12Men åt dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt alla som tror på hans namn, 13som har blivit födda inte av blod, inte av kroppens vilja, inte av någon mans vilja, utan av Gud.

Gud är den samme i går, idag och i evighet och därför finns det många flera Bibelställen som lyfter fram människans fria vilja i hela Bibeln. Redan den första männsikan fick Gud påbud om fri vilja:

15
Herren Gud tog människan och satte henne i Edens trädgård att bruka och vårda den. 16Herren Gud gav detta bud: "Du får äta av alla träd i trädgården 17utom av trädet som ger kunskap om gott och ont. Den dag du äter av det trädet skall du dö."
2 Mos 15-17

Och sedan fick Mose det:

15
Se, jag ställer dig i dag inför liv och lycka eller död och olycka. 16Om du lyssnar till Herrens, din Guds, bud, som jag i dag ger dig, och om du älskar Herren, din Gud, vandrar hans vägar och följer hans bud, stadgar och föreskrifter, då skall du få leva och bli talrik, och Herren, din Gud, skall välsigna dig i det land som du kommer till och tar i besittning. 17Men om du stänger ditt hjärta och inte vill lyssna utan låter dig förledas att tillbe andra gudar och tjäna dem, 18då säger jag er i dag att ni skall förintas. Ni får inte leva länge i det land som du kommer till och tar i besittning när du går över Jordan. 19Jag tar i dag himmel och jord till vittnen på att jag har ställt dig inför liv och död, välsignelse och förbannelse. Du skall välja livet, så att du och dina efterkommande får leva. 20Du skall älska Herren, din Gud, lyssna till honom och hålla dig till honom, ty detta ger dig liv, och du får leva länge i det land som Herren med ed har lovat att ge dina fäder Abraham, Isak och Jakob.
5 Mos 30:15-19


Viktoria.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0