Alla hjärtans dag



Jag hittade denna artikel om Valenyindagen på en hemsida som heter: "Matklubben.se."
jag sökte efter den modige prästens - Vallentinos - historia på nätet och hittade denna artikel som är enkel och bra beskrivning av historien bakom  människors firande av Vallentindagen i många länder.

Trevlig läsning!

14:e februari är det dags för alla hjärtans dag.

Alla hjärtans dag, eller s:t Valentines day som den heter på engelska är en relativt ny högtidsdag i Sverige. Under 50-talet började butiker försöka uppmuntra oss till att köpa små saker till våra nära och kära. Men det var först på 90-talet som det tog fart på riktigt. Då började vi skicka kort, köpa blommor och choklad på allvar till våra älsklingar.

Men hur kommer det sig att vi har en dag för det och vart kommer traditionen ifrån? Vem var s:t Valentin?

Sankt Valentin, eller sankt Valentinos är åtminstone 3 olika personer som går under samma beteckning. De dog martyr död någon gång under 200- och 400- talet.

Den mest kända av dem är en präst som levde och verkade i mitten av 200-talets Rom, där det under den tiden var förbjudet att utöva den kristna religionen. Dåvarande kejsaren Claudius II var känd för sina avrättningar av kristna. Valentinos, den kristna prästen vigde par i hemlighet och för det blev han halshuggen 14:e februari 269 e.Kr. Han valde att dö martyrdöden före att avsäga sig sin tro.

På grund av det firades han inom den romersk-katolska kyrkan från 498 e. Kr till 1969.

Men hur kom kärleken in i det hela då?

Jo, nu är det så att turtur duvorna inleder sin parningstid i mitten av februari och duvorna är kända för att de lever med samma partner hela sitt liv. När den ena parten dör i ett förhållande, så lägger sig den andra duvan bredvid sin partner och dör den med. Så kom kärleken och tvåsamheten in i det hela.

St. Valentines day började firas som kärlekens dag i England någon gång under 1400-talet. Men den man valde till sin Valentin då, var den man skulle förlova sig med. Så man valde sin partner för livet.

Det första alla hjärtans dags kortet sägs vara ett som hertigen av Orleans i frankrike sände till sin fru år 1415 då han satt fängslad i towern i London.

I Usa började en kvinna vid namn Ester Howland tillverka alla hjärtansdag kort under 1870-talet. De blev mycket populära i överklassen på den tiden. Hon tillverkade dem av tyg och spetsar. Men de ansågs vara vågade och obscena så postkontoren vägrade att dela ut dem.

Alla hjärtans dag firas i hela världen, men på olika sätt.

I Usa är det en stor kommersiell högtid där kort skickas, blommor och choklad. I Venedig håller man en stor karneval i kärlekens ära och i Japan skickar män vit choklad till kvinnan de älskar.

Här i Sverige firar vi det lite som vi vill, men många anammar den amerikanska traditionen med blommor, kort och choklad.



Tiden är kort.
Och alla ska vi dö-

Viktoria.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0