Den förlorade sonen/dottern

Berättelsen om den förlorade sonen finns at läsa i Lukasevangeliet kap. 15:11-32.
Läs gärna hela berättelsen i din egen Bibel!

 Jag tror att de flesta människor kan känna igen sig i den. Kanske inte i alla delarna men alla kan känna igen sig i någon del. Jag ska lyfta fram denna berättelse ur den förlorade sonens pesrpektiv. Den äldste sonen som valde att stanna kvar hos sin pappa har en egen sida av denna berättelse, som får skrivas om vid ett annat tillfälle, kanske...
Sonen som har krävt av sin pappa att dela upp arvet medan pappan fortfarande levde. Med denna handling skämde han ut sin pappa i den judiska kontexten, för på den tiden skrevs, som regel, inga testamenten utan sönerna ärvde sin pappas rikedomar, släktnamn och sociala ställning först efter att pappan var död.
Pappan fick med all säkerhet utstå mycket hån och utanförskap i sin sociala kontext, men det bekom honom inte. Han lät sin son få sin vilja fram och ta ut sitt arv och resa till främmande länder. 
Kan hända att pappan såg ut över fälten och hoppades att få se sin son springa hem...

Pappan älskade sin son och därför lät han honom gå sin väg. Pappan är Gud i denna berättelse och gud ger oss friheten att välja därför att Han älskar och och litar på våra omdömmen. Även om det gör väldigt ont i Gud när vi går vår egen väg, så vill han inte klippa av våra vingar. Han släpper oss fria av Kärlekens drivkraft. han vill så gärna att vi kommer tillbaka till Honom, men bara av egen fri vilja och för att vi älskar Honom. Gud har ingen glädje och inget behov av tvinga oss tillbaka till sig. Gud är Kärlek och Kärlek innehåller bara renhet och sanning, ingen synd har plats i Kärleken.

Den förlorade sonen gör av med alla pengarna och har ingen erfarenhet av hårt arbete eller fattigdom. Han bestämmer sig för att åka hem till sin pappa, men han måste ha plågats av tvivel, osäkerhet och rädsla inför hemkomsten. - Tänk om pappan var bitter och besviken och inte ville ha med honom att göra?
Hur många människor har inte ångrat sina fel och brister när de har sett på livet med nya ögon? och hur många av oss har inte skrämts av att bli förskjutna och uteslutna ur en kärleksfull gemenskap?

Men pappan älskade sin son mera än tidigare, för nu visste Gud att sonen kom tillbaka av egen fri vilja och först nu kunde sonen ta emot Guds Kärlek och leva i den. Tidigare var det inte möjligt för Gud att "födas" in i sonens hjärta och liv, men nu kom sonen fram till Fadern och bad om förlåtelse för sitt vilda leverne. Gud gick honom till mötes och försonade honom med sig.

" Min son var död och lever igen, han var förlorad och är återfunnen." utropar han, och författaren skriver: Och festen började. Luk 15:24.

Guds Kärlek är en mäktig kraft som kan förvandla människors liv på ett ögonblick.

Gud vill förmedla sanningen genom oss och det är möjligt först när vi har vänt oss tillbaka hem till Gud.

Trevlig läsning!

Viktoria.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0