Jesus hemma hos Marta och Maria

Oavsett hur kyrkan har tolkat, och ännu tolkar, bilden av Jesus attityd mot kvinnor så kan ingen människa på allvar och i längden, varken man eller kvinna, lura sig att tro att Jesus förhållningssätt mot kvinnor inte var radikal och gick mot alla den tidens kulturer. Jesus var och är radikal och bryter mot normen.
 
 
                                                                              Nathan Greene
 
38Medan de var på väg gick han in i en by, och en kvinna som hette Marta bjöd honom hem till sig.  39Hon hade en syster vid namn Maria, som satte sig vid Herrens fötter och lyssnade till hans ord.  40Men Marta tänkte på allt hon hade att ordna med. Hon kom och ställde sig framför Jesus och sade: ”Herre, bryr du dig inte om att min syster låter mig ensam ordna med allt? Säg åt henne att hjälpa till.”  41Herren svarade henne: ”Marta, Marta, du gör dig bekymmer och oroar dig för så mycket,  42fast bara en sak behövs. Maria har valt det som är bäst och det skall inte tas ifrån henne.”
Luk 10:38-42
 
Att läsa Lukasevangeliet och ha fokus på kvinnorna genom hela Evangeliet är väldigt intressant. Vi kommer att upptäcka att Lukas lyfter fram kvinnorna och låter dem ta så gott som lika mycket plats som männen;  i kap 10 skriver Lukas om Den barmhärtige samariern och i direktanslutning till den berättar han om Marta och Maria i denna berättelse. Eller i Luk kapitel 1, som handlar om  Guds budskap till Sakarias och om Marias Bebådelse  Na.urligtvis skriver han som han gör därför att han utgick ifrån den bild av Jesus som var verklig, sann och så dyrbart heligt att det inte var möjligt att förfalska den och anpassa den efter rådande normer i den judiska eller grekisk-romerska kulturen. Eftersom vi tror att Bibeln är skriven på initiativ av Den Helige Anden, så får vi också lära känna Jesus hos i Evangelierna, så som Han var då och är idag.
 
Jesus tackar ja till Martas inbjuda och går hem till henne utan en tanke på "synd och skam" sederna som var en stor del av den tidens kvinnors hinder i livet. Jesus gå hem till dessa kvinnor, som vi får lära känna som systrar men inget sägs om att de är döttrar till NN far och mor.
 
Ingenstans i Bibeln kan vi läsa att Jesus bad kvinnorna hålla tyst! Han förtryckte dem inte, tvärtom så godkände, respekterade och undervisade han dem, som i vår berättelse ovan. För Jesus var alla människor skapade av Fadern till Guds avbild och vi är lika mycket värda oavsett, tradition, kön, folkgrupp eller social status.
Jesus varken förringade, förlöjligade eller försköt kvinnorna, tvärtom kan vi läsa i alla fyra Evangelier hur Herren satte värde på dem och bekräftade dem, som likvärdiga männen i Guds Rike.
 
Viktoria.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0